Hel citronkyckling i ugn.

En saftig och supergod citronkyckling som tillagas i ugnen - enkelt och gott! Vi bjuder också på ett tillhörande vintips.

Hel kyckling i ugnsform
Weinwurms Gemischter Satz

Weinwurms Gemischter Satz

Österrike

Systembolaget nr:

23153

115,00 kr


Georg Breuer Riesling Sauvage

Georg Breuer Riesling Sauvage

Tyskland

Systembolaget nr:

5899

149,00 kr


logo

4

logo

2 h 0 min

Att tillaga en hel kyckling i ugn blir inte bara gott, det är otroligt lättlagat. Jag ser alltid till att ta en som väger minst 1 1/2 kg, helst 2. Ju större dom är ju lättare tycker jag det är att lyckas få till en riktigt saftig och god kyckling som räcker till flera personer.

Recept på Citronkyckling:

Ingredienser

  • 1 hel kyckling 1 1/2- 2 kg

  • 1/2 dl olivolja

  • 3 msk honung

  • 1 ekologisk citron

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 gul lök

Gör så här

    1. Värm ugnen till 200°C. Klappa kycklingen helt torr med hushållspapper.

    2. Blanda samman olja och honung. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Ha i det och rör om väl.

    3. Gör små snitt i kycklingens skinn med en vass kniv. Pensla kycklingen med oljan

    4. Skala och skär vitlök och lök i bitar. Fyll sedan kycklingen med lök, vitlök och de urpressade citronhalvorna

    5. Stick i en stektermometer intill benet. Stek i ugnen tills innertemperaturen når 82°C.

    6. Låt kycklingen vila minst 15 minuter. Har du ingen termometer brukar man räkna ca 1 timme per kilo när det kommer till kyckling.

Vintips till citronkyckling: 

Weinwurms Gemischter Satz

115,00 kr


Krispiga toner av grüner veltliner, pulserande welschriesling, fyllig pinot blanc och blommiga aromer av muskateller-druvor förenas i en fascinerande dans av smaker.

Georg Breuer Riesling Sauvage

149,00 kr


Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken.

Recept: Linnéa Seidel