Hel laxsida med rostad potatissallad.

Det här goda receptet på hel laxsida med rostad potatissallad är ett perfekt alternativ till påskmiddagen som räcker till hela familjen. 

Matbord med lax och potatissallad
CHILL OUT Chardonnay Australia

CHILL OUT Chardonnay Australia

Australien

Systembolaget nr:

22280

239,00 kr


Laroche Bourgogne Réserve

Laroche Bourgogne Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

5621

149,00 kr


logo

5

logo

1 h 0 min

Lax hör påsken till, och efter att ha kombinerat det med den här rostade potatissalladen kommer jag inte nöja mig med mindre framöver. Att rosta potatisen i ugnen först och sedan blanda den med örter och vitlök kan vara min bästa idé på väldigt länge. Jag använde en delikatesspotatis, jag tycker den ger så himla fin smak och är bra i storleken. Men det går såklart bra med vilken potatissort du än föredrar.

Att göra hel laxsida i ugn är väldigt enkel matlagning som räcker till många, perfekt för påskbuffén! Jag använder mig av en ugnstermometer- då blir alltid laxen perfekt tillagad!

Hel laxsida med rostad potatissallad:

Ingredienser

  • 1 laxsida, drygt 1 kg

  • 2 msk flingsalt

  • 2 tsk chiliflakes

  • 2 tsk råsocker

  • 1 tsk rosépeppar

  • 1 ekologisk citron

Gör så här

    1. Blanda flingsalt, chiliflakes, råsocker och rosépeppar i en skål och mortla allt till ett fint pulver.

    2. Tvätta citronen noga och riv försiktigt det yttersta skalet. Blanda i de bortlade kryddorna. Gnid in kryddblandningen i laxen.

    3. Stick i en ugnstermometer och ugnsbaka laxen på 175°C tills innertemperaturen uppnår 54 °C

Rostad potatissallad:

Ingredienser

  • 1 kg Amandinepotatis (eller annan delikatesspotatis)

  • olja

  • flingsalt

  • 4 vitlöksklyftor

  • olivolja

  • färsk persilja

  • 100 g krasse

  • 200 g sockerärtor

Gör så här

    1. Dela potatisen i bitar och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olja och flingsalt. Lägg ut vitlöksklyftorna med skal på.

    2. Rosta i 175°C i cirka 40-50 minuter eller tills potatisen är mjuk och har fått en fin yta.

    3. Plocka ur vitlöksklyftorna och låt svalna. Gör sedan ett snitt i skalet och tryck ut den mjuka vitlöken. Blanda med olivolja.

    4. Finhacka persilja och blanda persilja och krasse med potatisen. Ringla över oljan och blanda allt väl med potatisen.

    5. Ha i sockerärtorna.

Vin till hel laxsida:

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Till Linnéas laxsida tipsar vi om detta vita vin som är medelfylligt och smakrikt med en mjuk och frisk smak av citrus, mango, fat ananas och vanilj.

Laroche Bourgogne Réserve

149,00 kr


Laroche Bourgogne Réserve har en inbjudande, fruktig och nyansrik doft med inslag av fat. Smaken är fruktig, och frisk med toner av fat, gröna äpplen, ananas, kryddor och citron. Passar utmärkt till grillade eller halstrade anrättningar med fisk och skaldjur.

Recept: Linnéa Seidel