Marockansk vegetarisk gryta med aubergine- och kikärtor.
Recept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.
Läs mer »Recept på Linnéas härligt höstiga gryta som verkligen värmer i höstmörkret.
Bjuder man hem folk på middag en fredag tycker jag det är skönt att servera mat som inte känns så pretto. För det första har man kanske inte flera timmar på sig att stå och laga mat och för det andra brukar man kunna känna sig rätt trött framåt fredagskvällen. Då är det fint att slänga ihop en gryta som får stå och puttra på spisen medan man tänder lite ljus och ställer fram porslin. Matlagning helt i min stil!
Den här höstiga grytan har fått lite härliga toner av jordärtskocka, ölkorv, fläskkött och örter. Jag lät min gryta koka i cirka en timme, då blev köttet himla mört och fint.
ca 100 g ölkorv av valfri sort
ca 600 g fläskkött (grytbitar av skinkstek, fläskkarré utan ben, fläskfilé)
2 röda lökar
ca 100 g jordärtskocka
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 msk soya
1 msk oxfond
1 dl vatten
3 dl grädde
1 knippe färsk oregano
1 gul paprika
2 dl oliver
salt & svartpeppar
Skiva ölkorven tunt och stek den i en varm gryta.
Skär under tiden köttet i små bitar och låt det bryna med korven.
Skala och skiva löken fint och ha i den i grytan när köttet börjar få färg.
Skala jordärtskockan och skär den i små bitar. Ha i den tillsammans med tomatpuré, vin, soya, fond och vatten.
Låt allt koka upp. Tillsätt grädden.
Bind ihop ett knippe färsk oregano med ett steksnöre och lägg i grytan.
Låt allt puttra på svag värme under lock tills köttet är helt klart. Minst 30 minuter men gärna längre.
Skär paprikan i bitar och blanda i tillsammans med oliverna. Låt puttra med i grytan de sista minuterna.
Tag ur knippet med oregano. Smaka av med salt och peppar.
Servera råris och en härlig sallad till grytan.
Låt fredagsmyset börja!
Till den här härliga, lite höstiga grytan passar såklart ett glas rött ypperligt. Och idag tänkte jag tipsa er om Chill Outs viner.
95,00 kr
Doft och smak är fyllda till brädden med mörkfruktiga toner såsom mörka körsbär och björnbär som kompletteras med inslag av färska örter och viol. Vinet har inslag av fat med en lång eftersmak.
239,00 kr
Ett mjukt vin som är medelfylligt och har smak av svarta vinbär, körsbär, svartpeppar och örter.
Recept: Linnéa Seidel
Recept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.
Läs mer »Halloween - ett kommersiellt jippo, javisst. Men jag ser det som en anledning till att få fira lite. Laga god mat, umgås med vänner och familj.
Läs mer »Linnéa har gjort en riktig god och höstig gryta med fläskfilé, champinjoner och kabanoss som kan serveras med både ris, potatis eller bröd.
Läs mer »Grytor och långkok hör vinterhalvåret till men det är inte alltid tiden finns för långkok. Här plockar vi fram lövbiff, som inte behöver koka så länge för att köttet ska bli mört, och lagar en snabb och enkel lövbiffsgryta. Perfekt vardagsmat!
Läs mer »