Hummersoppa med cognac och frasiga oststänger.

Förrätten till nyårsmenyn i år är en klassisk hummersoppa med en hint av cognac. Gudomligt gott och krämigt! Servera med frasiga oststänger som ger fin kontrast till den lena texturen.

Hummersoppa med cognac.
Laroche Bourgogne Réserve

Laroche Bourgogne Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

562101

141,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Frankrike

Systembolaget nr:

2225701

121,00 kr


logo

4

logo

1 h 30 min

Sätt en lyxig och festlig touch på soppan genom att toppa varje tallrik med en hel hummerklo. Oststängerna kan du göra utan ost om du föredrar en mer neutral smak.

Hummersoppa:

Ingredienser

  • 2 frysta humrar

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 morot

  • 0,5 fänkål

  • olja att steka i

  • 2 msk tomatpuré

  • 3 dl vitt vin

  • 3 msk cognac

  • ca 7 dl vatten

  • 2 lagerblad

  • 3 dl vispgrädde

  • ca 2 msk majsstärkelse

  • salt

  • färsk dill och gräslök

Gör så här

    1. Dela och plocka ur köttet ur humrarna. Förvara köttet i kylen tills soppan ska serveras.

    2. Krossa skalet något.

    3. Skala och skär ner lök och morot i mindre bitar. Skär även ner fänkålen.

    4. Fräs skal från hummer, lök, morot och fänkål ett par minuter i lite olja.

    5. Ha i tomatpurén och rör om ordentligt.

    6. Tillsätt vitt vin och cognac. Låt allt koka tills ungefär hälften av vätskan kokat bort.

    7. Tillsätt sedan vatten och lagerblad. Låt detta sjuda i cirka 40 minuter.

    8. Sila av buljongen och ha upp i ren kastrull.

    9. Tillsätt grädde och koka i ytterligare 10 minuter.

    10. Rör ut lite majsstärkelse i vatten och ha i soppan. Sjud tills den tjocknat.

    11. Smaka av med salt. Finhacka färsk dill och gräslök och ha i detta i soppan.

    12. Skär ner hummerköttet i mindre bitar. Spar klorna till dekoration.

    13. Fördela hummerköttet i skålar. Slå på het soppa. Toppa soppan med hummerklor och oststänger.

Oststänger:

Ingredienser

  • 1 ark smördeg

  • 1 ägg

  • 1 dl riven, smakrik ost

  • 1 msk finhackad dill

  • örtsalt

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 225°C.

    2. Pensla smördegen med uppvispat ägg. Strö över riven ost, dill och örtsalt.

    3. Skär i ca 2 cm breda remsor och tvinna. Grädda i ugnen i cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg.

Vintips till soppan:

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

121,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve har en torr och frisk smak med inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime, bra koncentration och smaklängd. Perfekt som apéritif eller till fisk och skaldjur.

Laroche Bourgogne Réserve

141,00 kr


Laroche Bourgogne Réserve har en inbjudande, fruktig och nyansrik doft med inslag av fat. Smaken är fruktig, och frisk med toner av fat, gröna äpplen, ananas, kryddor och citron. Passar utmärkt till grillade eller halstrade anrättningar med fisk och skaldjur.

Recept: Linnéa Seidel