Kreolsk gryta.

Kreolsk gryta var en klassisker i vår matkreatör Linnea Seidels barndomshem, och är en maträtt som återkommer i hennes hem även idag. Här delar hon med sig av sitt bästa recept.

Kreolsk gryta på blommig tallrik på träbord.
Señorio de Los Llanos Reserva

Señorio de Los Llanos Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

2685

76,00 kr


logo

6

logo

0 h 40 min

Kreolsk gryta, en fläskfilégryta som aldrig riktigt verkar bli omodern. Den åts i min barndom under riktigt festliga tillfälle, som på nyår till exempel. Eller när det skulle lyxas till lite.

Och jag måste erkänna att den lagats både till nyår och vid andra tillfällen även i detta hem. Du hittar den i kokböcker och mattidningar från 70-talet, men den dyker även upp i media från 2020-talet. En riktig klassiker med andra ord!

Jag använder alltid små, tunna ölkorvar, de tycker jag blir allra bäst till denna gryta. Och glöm inte bort att ha i allt spad från syltlöken. Den ger grytan den där extra dimensionen, lite syra mot all gräddighet. Det gör hela skillnaden - jag lovar!

/Linnea

Kreolsk gryta:

Ingredienser

  • ca 900 g fläskfilé

  • smör att steka i

  • 2 st kabanosser eller annan kryddstark ölkorv

  • 1 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

  • 2 tsk mejram

  • 1 msk vetemjöl

  • 6 dl grädde

  • 1 burk á 395 g syltlök

  • 1 burk á 350 g cornichons

  • 1 burk á 360 g oliver

  • 1 röd paprika

Gör så här

    1. Skär fläskfilén i bitar och stek den i omgångar i en gryta tills den fått fin färg.

    2. Skär ner korven i slantar och stek den hastigt.

    3. Ha i stekt fläskfilé i grytan och krydda med salt, peppar och mejram. Pudra över mjölet.

    4. Slå på grädden. Låt allt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter.

    5. Häll i all syltlök + spadet, häll av spadet från cornichons och oliver. Blanda i tillsammans med strimlad paprika.

    6. Låt allt koka upp och bli varmt. Servera med nykokt ris eller pressad potatis.

Vintips till kreolsk gryta:

Señorio de Los Llanos Reserva

76,00 kr


Till den kreolska grytan passar vinet Señorio de Los Llanos Reserva, som har en medelstor och ganska utvecklad doft med inslag av fat, katrinplommon, russin, kanel, tobak och en stänk av choklad. Smaken är kryddig med inslag av fat, torkade frukter, kryddor, vanilj och choklad.

Recept: Linnéa Seidel