Höstig gryta med jordärtskocka, ölkorv, fläskkött och örter.
Recept på Linnéas härligt höstiga gryta som verkligen värmer i höstmörkret.
Läs mer »Kreolsk gryta var en klassisker i vår matkreatör Linnea Seidels barndomshem, och är en maträtt som återkommer i hennes hem även idag. Här delar hon med sig av sitt bästa recept.
Kreolsk gryta, en fläskfilégryta som aldrig riktigt verkar bli omodern. Den åts i min barndom under riktigt festliga tillfälle, som på nyår till exempel. Eller när det skulle lyxas till lite.
Och jag måste erkänna att den lagats både till nyår och vid andra tillfällen även i detta hem. Du hittar den i kokböcker och mattidningar från 70-talet, men den dyker även upp i media från 2020-talet. En riktig klassiker med andra ord!
Jag använder alltid små, tunna ölkorvar, de tycker jag blir allra bäst till denna gryta. Och glöm inte bort att ha i allt spad från syltlöken. Den ger grytan den där extra dimensionen, lite syra mot all gräddighet. Det gör hela skillnaden - jag lovar!
/Linnea
ca 900 g fläskfilé
smör att steka i
2 st kabanosser eller annan kryddstark ölkorv
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mejram
1 msk vetemjöl
6 dl grädde
1 burk á 395 g syltlök
1 burk á 350 g cornichons
1 burk á 360 g oliver
1 röd paprika
Skär fläskfilén i bitar och stek den i omgångar i en gryta tills den fått fin färg.
Skär ner korven i slantar och stek den hastigt.
Ha i stekt fläskfilé i grytan och krydda med salt, peppar och mejram. Pudra över mjölet.
Slå på grädden. Låt allt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter.
Häll i all syltlök + spadet, häll av spadet från cornichons och oliver. Blanda i tillsammans med strimlad paprika.
Låt allt koka upp och bli varmt. Servera med nykokt ris eller pressad potatis.
76,00 kr
Till den kreolska grytan passar vinet Señorio de Los Llanos Reserva, som har en medelstor och ganska utvecklad doft med inslag av fat, katrinplommon, russin, kanel, tobak och en stänk av choklad. Smaken är kryddig med inslag av fat, torkade frukter, kryddor, vanilj och choklad.
Recept: Linnéa Seidel
Recept på Linnéas härligt höstiga gryta som verkligen värmer i höstmörkret.
Läs mer »Mustiga grytor är både goda och värmande. Och vad passar bättre till än ett gott vin? Vi guidar dig till de bästa vinvalen vad det gäller grytor baserade på både kött, fågel och grönsaker.
Läs mer »Linnéa har gjort en riktig god och höstig gryta med fläskfilé, champinjoner och kabanoss som kan serveras med både ris, potatis eller bröd.
Läs mer »Locro är en fyllig gryta som har sitt ursprung i Sydamerika, långt före ankomsten av de spanska conquistadorerna. Det finns flera varianter på denna traditionsrika gryta, men den mest kända versionen är den argentinska som vanligtvis görs på fläskkött, ma
Läs mer »