Höstig gryta med jordärtskocka, ölkorv, fläskkött och örter.
Recept på Linnéas härligt höstiga gryta som verkligen värmer i höstmörkret.
Läs mer »Kreolsk gryta var en klassisker i vår matkreatör Linnea Seidels barndomshem, och är en maträtt som återkommer i hennes hem även idag. Här delar hon med sig av sitt bästa recept.
Frankrike
Systembolaget nr:
22800
119,00 kr
Kreolsk gryta, en fläskfilégryta som aldrig riktigt verkar bli omodern. Den åts i min barndom under riktigt festliga tillfälle, som på nyår till exempel. Eller när det skulle lyxas till lite.
Och jag måste erkänna att den lagats både till nyår och vid andra tillfällen även i detta hem. Du hittar den i kokböcker och mattidningar från 70-talet, men den dyker även upp i media från 2020-talet. En riktig klassiker med andra ord!
Jag använder alltid små, tunna ölkorvar, de tycker jag blir allra bäst till denna gryta. Och glöm inte bort att ha i allt spad från syltlöken. Den ger grytan den där extra dimensionen, lite syra mot all gräddighet. Det gör hela skillnaden - jag lovar!
/Linnea
ca 900 g fläskfilé
smör att steka i
2 st kabanosser eller annan kryddstark ölkorv
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mejram
1 msk vetemjöl
6 dl grädde
1 burk á 395 g syltlök
1 burk á 350 g cornichons
1 burk á 360 g oliver
1 röd paprika
Skär fläskfilén i bitar och stek den i omgångar i en gryta tills den fått fin färg.
Skär ner korven i slantar och stek den hastigt.
Ha i stekt fläskfilé i grytan och krydda med salt, peppar och mejram. Pudra över mjölet.
Slå på grädden. Låt allt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter.
Häll i all syltlök + spadet, häll av spadet från cornichons och oliver. Blanda i tillsammans med strimlad paprika.
Låt allt koka upp och bli varmt. Servera med nykokt ris eller pressad potatis.
119,00 kr
Vinet har en fruktig och kryddig doft med inslag av björnbär, svartpeppar, hallon, lakrits och lagerblad. Harmonisk smak med silkeslen tanninstruktur och lång angenäm eftersmak.
Kreolsk gryta är en rätt som värmer både kropp och själ. Med sina rötter i Louisiana och den amerikanska södern är denna smakrika köttgryta en explosion av kryddor, hetta och mustiga smaker. Oavsett om du lagar en klassisk kreolsk söndagsgryta eller en snabbare variant mitt i veckan, är frågan densamma: Vilket vin till kreolsk gryta ska man välja?
En äkta kreolsk köttgryta bygger på en smakbas av paprika, selleri och lök, ofta kallad "den heliga treenigheten" i kreolköket. Till detta adderas tomater, vitlök, chili och en mustig buljong. Många populära recept på kreolsk gryta använder fläskkött. Du kan med fördel göra en kreolsk gryta på fläskfilé för ett mörare resultat, eller använda kreolsk gryta med fläskytterfilé för en mer budgetvänlig men lika smakrik rätt.
Resultatet är kreolskans gryta i vilket fall – en rätt med både syra från tomaterna, en tydlig hetta från chilin och en djup, mustig smak. Detta ställer krav på vinet som ska serveras till.
Att hitta rätt vin till kreolsk gryta handlar om att balansera smakerna. Ett vin med för mycket strävhet (tanniner) kommer att krocka med hettan i maten och skapa en obehaglig, metallisk bismak. Gå istället för ett vin med generös fruktighet.
Zinfandel (Primitivo): Ett vin på druvan zinfandel från USA (eller dess italienska motsvarighet primitivo) är ofta ett klockrent val. Dessa viner har en generös, nästan syltig fruktighet och mjuka tanniner som elegant balanserar hettan och kryddigheten i din kreolska gryta. Fruktigheten i vinet möter upp styrkan i maten på ett harmoniskt sätt.
GSM-blandningar (Grenache, Syrah, Mourvèdre): Viner från södra Rhône i Frankrike, eller liknande blandningar från andra delar av världen, är ett fantastiskt alternativ. Druvan grenache bidrar med solmogen röd frukt och mjukhet som passar perfekt till en smakrik kreolsk köttgryta.
Carmenère: Denna chilenska druva bjuder på mörk frukt, en lätt örtighet och mjuka tanniner. Det är ett spännande och välfungerande val som kompletterar de många smaklagren i grytan.
Oavsett om du söker ett recept kreolsk gryta eller redan har din favorittillagning för kreolskans söndagsgryta, hoppas vi att dessa tips hjälper dig att hitta den perfekta drycken till. Smaklig måltid
Recept: Linnéa Seidel
Recept på Linnéas härligt höstiga gryta som verkligen värmer i höstmörkret.
Läs mer »Mustiga grytor är både goda och värmande. Och vad passar bättre till än ett gott vin? Vi guidar dig till de bästa vinvalen vad det gäller grytor baserade på både kött, fågel och grönsaker.
Läs mer »Linnéa har gjort en riktig god och höstig gryta med fläskfilé, champinjoner och kabanoss som kan serveras med både ris, potatis eller bröd.
Läs mer »Locro är en fyllig gryta som har sitt ursprung i Sydamerika, långt före ankomsten av de spanska conquistadorerna. Det finns flera varianter på denna traditionsrika gryta, men den mest kända versionen är den argentinska som vanligtvis görs på fläskkött, ma
Läs mer »