Kreolsk gryta.

Kreolsk gryta var en klassisker i vår matkreatör Linnea Seidels barndomshem, och är en maträtt som återkommer i hennes hem även idag. Här delar hon med sig av sitt bästa recept.

Kreolsk gryta på blommig tallrik på träbord.
logo

6

logo

0 h 40 min

Kreolsk gryta, en fläskfilégryta som aldrig riktigt verkar bli omodern. Den åts i min barndom under riktigt festliga tillfälle, som på nyår till exempel. Eller när det skulle lyxas till lite.

Och jag måste erkänna att den lagats både till nyår och vid andra tillfällen även i detta hem. Du hittar den i kokböcker och mattidningar från 70-talet, men den dyker även upp i media från 2020-talet. En riktig klassiker med andra ord!

Jag använder alltid små, tunna ölkorvar, de tycker jag blir allra bäst till denna gryta. Och glöm inte bort att ha i allt spad från syltlöken. Den ger grytan den där extra dimensionen, lite syra mot all gräddighet. Det gör hela skillnaden - jag lovar!

/Linnea

Kreolsk gryta:

Ingredienser

  • ca 900 g fläskfilé

  • smör att steka i

  • 2 st kabanosser eller annan kryddstark ölkorv

  • 1 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

  • 2 tsk mejram

  • 1 msk vetemjöl

  • 6 dl grädde

  • 1 burk á 395 g syltlök

  • 1 burk á 350 g cornichons

  • 1 burk á 360 g oliver

  • 1 röd paprika

Gör så här

    1. Skär fläskfilén i bitar och stek den i omgångar i en gryta tills den fått fin färg.

    2. Skär ner korven i slantar och stek den hastigt.

    3. Ha i stekt fläskfilé i grytan och krydda med salt, peppar och mejram. Pudra över mjölet.

    4. Slå på grädden. Låt allt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter.

    5. Häll i all syltlök + spadet, häll av spadet från cornichons och oliver. Blanda i tillsammans med strimlad paprika.

    6. Låt allt koka upp och bli varmt. Servera med nykokt ris eller pressad potatis.

Vintips till kreolsk gryta:

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge

119,00 kr


Vinet har en fruktig och kryddig doft med inslag av björnbär, svartpeppar, hallon, lakrits och lagerblad. Harmonisk smak med silkeslen tanninstruktur och lång angenäm eftersmak.


Kreolsk gryta är en rätt som värmer både kropp och själ. Med sina rötter i Louisiana och den amerikanska södern är denna smakrika köttgryta en explosion av kryddor, hetta och mustiga smaker. Oavsett om du lagar en klassisk kreolsk söndagsgryta eller en snabbare variant mitt i veckan, är frågan densamma: Vilket vin till kreolsk gryta ska man välja?

Vad kännetecknar den kreolska grytan?

En äkta kreolsk köttgryta bygger på en smakbas av paprika, selleri och lök, ofta kallad "den heliga treenigheten" i kreolköket. Till detta adderas tomater, vitlök, chili och en mustig buljong. Många populära recept på kreolsk gryta använder fläskkött. Du kan med fördel göra en kreolsk gryta på fläskfilé för ett mörare resultat, eller använda kreolsk gryta med fläskytterfilé för en mer budgetvänlig men lika smakrik rätt.

Resultatet är kreolskans gryta i vilket fall – en rätt med både syra från tomaterna, en tydlig hetta från chilin och en djup, mustig smak. Detta ställer krav på vinet som ska serveras till.

Vintips till Kreolsk söndagsgryta

Att hitta rätt vin till kreolsk gryta handlar om att balansera smakerna. Ett vin med för mycket strävhet (tanniner) kommer att krocka med hettan i maten och skapa en obehaglig, metallisk bismak. Gå istället för ett vin med generös fruktighet.

Fruktiga och mjuka röda viner är det bästa valet:

  1. Zinfandel (Primitivo): Ett vin på druvan zinfandel från USA (eller dess italienska motsvarighet primitivo) är ofta ett klockrent val. Dessa viner har en generös, nästan syltig fruktighet och mjuka tanniner som elegant balanserar hettan och kryddigheten i din kreolska gryta. Fruktigheten i vinet möter upp styrkan i maten på ett harmoniskt sätt.

  2. GSM-blandningar (Grenache, Syrah, Mourvèdre): Viner från södra Rhône i Frankrike, eller liknande blandningar från andra delar av världen, är ett fantastiskt alternativ. Druvan grenache bidrar med solmogen röd frukt och mjukhet som passar perfekt till en smakrik kreolsk köttgryta.

  3. Carmenère: Denna chilenska druva bjuder på mörk frukt, en lätt örtighet och mjuka tanniner. Det är ett spännande och välfungerande val som kompletterar de många smaklagren i grytan.

Oavsett om du söker ett recept kreolsk gryta eller redan har din favorittillagning för kreolskans söndagsgryta, hoppas vi att dessa tips hjälper dig att hitta den perfekta drycken till. Smaklig måltid

Recept: Linnéa Seidel