Laksa med fisk - snabblagad asiatisk nudelsoppa med kokosmjölk.

Laksa är, liksom ramen, en asiatisk nudelsoppa men med kokosmjölk i buljongbasen. Se recept på snabblagad och fantastiskt god laksa med fisk här.

Laksa med fisk - snabblagad asiatisk nudelsoppa med kokosmjölk
Expedition Torrontés Chardonnay

Expedition Torrontés Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

625901

85,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

De flesta av oss har nog fått en skål ramen serverad någon gång de senaste åren. En japansk nudelsoppa som serveras med massor av goda tillbehör. Idag tänkte jag bjuda er på något snarlikt, nämligen laksa.

Precis som ramen är laksa en snabblagad nudelsoppa, men i laksa använder man även kokosmjölk i buljongbasen, vilket gör soppan lite mer mättande och i mitt tycke även godare.Idag var jag sugen på laksa med fisk och det är otroligt lättlagat eftersom fisken bara behöver sjuda några minuter i buljongen innan den är klar. Nyttig snabbmat får man lov att säga! 

Jag använde färsk broccoli, sockerärtor, paprika och ärtskott men ta de grönsaker som du gillar bäst. Det blir perfekt i den lite heta, goda buljongen med smak av kokosmjölk.Servera din laksa med fisk med ett glas Expedition Torrontés Chardonnay, ett vitt vin med smak av tropiska frukter, päron och citrus.

Ingredienser

  • 3 cm färsk ingefära

  • 3 vitlöksklyftor

  • Olja att steka i

  • 5 salladslökar

  • 1 röd chili

  • 2 tsk tamarisoja

  • 1/2 tsk fisksås

  • 1 msk röd currypasta

  • 3 limeblad

  • 1 litet broccolihuvud (ca 300 g)

  • 5 dl vatten

  • 1 grönsaksbuljongtärning

  • 400 ml kokosgrädde

  • 300 g fast vit fisk (tex havskatt, hälleflundra, marulk)

  • 1 röd paprika

  • 150 g sockerärtor

  • Ev. chiliflakes

  • 200 g äggnudlar

  • Ärtskott

  • Lime

Gör så här

    1. Skala och finriv ingefära och vitlök. Strimla salladslök och chili. Stek ingefäran och vitlöken i lite olja ett par minuter på medelvärme.

    2. Tillsätt 2/3 av salladslöken och chilin. Fortsätt steka och tillsätt sedan i tamarisoja, fisksås, currypasta och limeblad.

    3. Dela broccolin (även stammen) i bitar och lägg i den tillsammans med vatten och grönsaksbuljong. Låt koka under lock tills broccolin har mjuknat men fortfarande har lite tuggmotstånd.

    4. Tillsätt kokosmjölken.

    5. Skär fisk och paprika i bitar och strimla sockerärtorna. Lägg i fisken och 2/3 av sockerärtorna i soppan. Låt sjuda tills fisken är helt genomkokt.

    6. Smaka av din laksa och tillsätt eventuellt chiliflakes för mer hetta.

    7. Koka äggnudlarna enligt anvisningen på förpackningen.

    8. Häll upp din laksa i skålar och lägg i äggnudlar i varje skål.

    9. Toppa skålarna med chili, salladslök, sockerärtor och ärtskott. Pressa till sist över lite färsk lime.

Vin till laksa med fisk:

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Prisvärt enligt Allt om Mat oktober 2019!

Doften i Expedition Torrontés Chardonnay är medelstor, fruktig och aromatisk med av inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

Recept: Linnéa Seidel