Lammfilé med jordärtskockspuré och gremolata.

Lamm blir ett mer och mer populärt inslag på de svenska borden och här har vi recept som verkligen får smaklökarna att göra vågen!

Lammfilé med jordärtskottspuré
logo

4

logo

0 h 40 min

Lamm blir ett mer och mer populärt inslag på de svenska borden och här har vi recept som verkligen får smaklökarna att göra vågen. Tillsammans med en fruktig Grenache från Rhônedalen blir det verkligen en ljuv förening.

Jordärtskockspuré

Ingredienser

  • 600g jordärtskocka

  • 4-5 dl vispgrädde

  • salt & peppar

Gör så här

    1. Skala och skär jordärtskockorna till mindre bitar.

    2. Häll ner i en kastrull och slå på grädde och salta ett varv.

    3. Låt småkoka cirka 15-20 minuter utan lock till grädden reducerats. Kör till en puré med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

Gremolata

Ingredienser

  • 1 dl sötmandel

  • 1 ekologisk citron

  • 1/2 kruka bladpersilja

  • 2 vitlöksklyftor

  • salt & peppar

Gör så här

    1. Hacka sötmandel och blanda med rivet citronskal, hackad persilja, finhackad vitlök samt salt och peppar.

Lammfilé

Ingredienser

  • 650-700g lammfilé

  • salt, svartpeppar, persillade

Gör så här

    1. Lägg fram lammfiléerna någon timme innan så de hinner rumstempereras.

    2. Krydda dem runt om och stek lammfiléerna hela i smör.

    3. Skiva upp lammfiléerna i centimetertjocka skivor och servera med gremolatan på toppen.

    4. Servera med småbladssallad, exempelvis ruccola eller machésallad.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Vinet har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.

Recept: Madeleine Landley