Lammfilé med jordärtskockspuré och gremolata.
Lamm blir ett mer och mer populärt inslag på de svenska borden och här har vi recept som verkligen får smaklökarna att göra vågen!
Läs mer »En läcker rätt med lammfilé i rödvinsmarinad och en risotto med färska örter, shiitakesvamp och vällagrad ost.
Det fina med just risotto är att det går att variera i det oändliga. Här har jag valt att ha i massor av färska örter och istället för den klassiska parmesanosten har jag valt en annan vällagrad ost. Svampen som jag ofta brukar blanda i direkt har jag smörstekt och serverat bredvid, vilket ger extra textur till rätten.
Lammfilén har fått marinera i en enkel rödvinsmarinad och sedan brynts hastigt så att den får färg runt om. Efter det låter jag ugnsvärmen göra jobbet. Hur länge beror på hur välstekt du önskar köttet. Men kom ihåg att låta det vila en stund under folie innan du skär upp det.
1 msk smör
2 klyftor vitlök
2 schalottenlökar
2 1/2 dl avorioris
1 dl vitt vin
Ca 7 dl grönsaksbuljong
1 dl riven vällagrad ost
2 salladslökar, bara den gröna delen
färsk timjan och persilja
Skala och skär lök och vitlök fint. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och lägg i smör och lök.
Häll i riset och låt det steka med löken ett par minuter. Tillsätt vinet och låt allt koka en stund. Sänk sedan värmen något.
Koka upp buljongen i en separat kastrull och låt den sedan stå på låg värme. Häll på cirka en deciliter varm buljong på riset och rör om. När vätskan kokat bort, tillsätt mer buljong. Rör om efter varje gång så att riset inte bränner vid i botten. Fortsätt att tillsätta buljong i omgångar tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd och allt har en krämig konsistens. Det kan ta cirka 20 minuter.
Blanda i den rivna osten tillsammans med finhackad salladslök och färska örter.
600 g lammfilé
1 dl olja
2 dl rödvin
2 vitlöksklyftor
färsk timjan
färsk rosmarin
1 krossat lagerblad
salt och peppar
200 g shitakesvamp
färsk timjan och persilja
smör att steka i
Crema di balsamico
vällagrad ost
Blanda samman olja och rödvin. Pressa i vitlök.
Finhacka timjan och rosmarin och blanda i tillsammans med ett krossat lagerblad. Smaka av med salt och peppar.
Lägg lammfilén i marinaden och låt marinera minst 1 timme.
Bryn lammet hastigt i en stekpanna med olja. Lägg över till en ugnsfast form, stick i en kökstermometer och ställ in i en 120°C varm ugn. Hur lång tid lammet behöver gå i ugnen beror på hur väl tillagat kött du föredrar. (Rare: 56° C, Medium: 58° C, Well done: 64° C) Ta ut köttet och låt köttet vila i aluminiumfolie i ca 20 minuter.
Skiva svampen och stek i en klick smör tills den är gyllene.
Finhacka färska örter och låt steka med en stund.
Lägg upp risotto, skivad lammfilé och stekt svamp med örter på en tallrik. Hyvla över lite vällagrad ost och ringla lite god crema di balsamico på tallriken.
99,00 kr
En Rioja med behaglig smak, fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten. Utmärkt även till pastarätter och lättare samt medelkraftiga rätter med ljust kött, oxkött eller lamm.
199,00 kr
Faustino I Gran Reserva 2014 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.
399,00 kr
För en ännu högre smakupplevelse föreslår vi Faustinos vällagrade ICON vin med välbalanserad smak med inslag av fat, mörka bär, tobak, kaffe och cederträ.
Recept: Linnéa Seidel
Lamm blir ett mer och mer populärt inslag på de svenska borden och här har vi recept som verkligen får smaklökarna att göra vågen!
Läs mer »Lamm är ett magert och välsmakande kött och faktiskt miljövänligare än gris- och nötkött. Vi tipsar om vin som passar till rätter på lamm.
Läs mer »Marinerad lammytterfilé med ugnsrostade rotfrukter och gräddsås passar utmärkt till påskbordets alla läckerheter.
Läs mer »I grilltider är det perfekt att slänga en hel lammfilé på grillen. Servera med en somrig sallad och en god dressing - mer behövs liksom inte. Eller jo - möjligtvis ett gott vin också!
Läs mer »