Lammfilé med smörstekt svamp och örtrisotto.

En läcker rätt med lammfilé i rödvinsmarinad och en risotto med färska örter, shiitakesvamp och vällagrad ost.

Örtrisotto med smörstekt shiitakesvamp och lammfilé
logo

4 portioner

logo

1 h 0 min

Det fina med just risotto är att det går att variera i det oändliga. Här har jag valt att ha i massor av färska örter och istället för den klassiska parmesanosten har jag valt en annan vällagrad ost. Svampen som jag ofta brukar blanda i direkt har jag smörstekt och serverat bredvid, vilket ger extra textur till rätten.

Lammfilén har fått marinera i en enkel rödvinsmarinad och sedan brynts hastigt så att den får färg runt om. Efter det låter jag ugnsvärmen göra jobbet. Hur länge beror på hur välstekt du önskar köttet. Men kom ihåg att låta det vila en stund under folie innan du skär upp det.

Örtrisotto

Ingredienser

  • 1 msk smör

  • 2 klyftor vitlök

  • 2 schalottenlökar

  • 2 1/2 dl avorioris

  • 1 dl vitt vin

  • Ca 7 dl grönsaksbuljong

  • 1 dl riven vällagrad ost

  • 2 salladslökar, bara den gröna delen

  • färsk timjan och persilja

Gör så här

    1. Skala och skär lök och vitlök fint. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och lägg i smör och lök.

    2. Häll i riset och låt det steka med löken ett par minuter. Tillsätt vinet och låt allt koka en stund. Sänk sedan värmen något.

    3. Koka upp buljongen i en separat kastrull och låt den sedan stå på låg värme. Häll på cirka en deciliter varm buljong på riset och rör om. När vätskan kokat bort, tillsätt mer buljong. Rör om efter varje gång så att riset inte bränner vid i botten. Fortsätt att tillsätta buljong i omgångar tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd och allt har en krämig konsistens. Det kan ta cirka 20 minuter.

    4. Blanda i den rivna osten tillsammans med finhackad salladslök och färska örter.

Lammfilé med smörstekt shiitakesvamp

Ingredienser

  • 600 g lammfilé

  • 1 dl olja

  • 2 dl rödvin

  • 2 vitlöksklyftor

  • färsk timjan

  • färsk rosmarin

  • 1 krossat lagerblad

  • salt och peppar

  • 200 g shitakesvamp

  • färsk timjan och persilja

  • smör att steka i

  • Crema di balsamico

  • vällagrad ost

Gör så här

    1. Blanda samman olja och rödvin. Pressa i vitlök.

    2. Finhacka timjan och rosmarin och blanda i tillsammans med ett krossat lagerblad. Smaka av med salt och peppar.

    3. Lägg lammfilén i marinaden och låt marinera minst 1 timme.

    4. Bryn lammet hastigt i en stekpanna med olja. Lägg över till en ugnsfast form, stick i en kökstermometer och ställ in i en 120°C varm ugn. Hur lång tid lammet behöver gå i ugnen beror på hur väl tillagat kött du föredrar. (Rare: 56° C, Medium: 58° C, Well done: 64° C) Ta ut köttet och låt köttet vila i aluminiumfolie i ca 20 minuter.

    5. Skiva svampen och stek i en klick smör tills den är gyllene.

    6. Finhacka färska örter och låt steka med en stund.

    7. Lägg upp risotto, skivad lammfilé och stekt svamp med örter på en tallrik. Hyvla över lite vällagrad ost och ringla lite god crema di balsamico på tallriken.

Vin till lammfilén:

Inycon Appassimento Rosso

149,00 kr

168,00 kr


Fruktig och generös doft med inslag björnbär, mörka körsbär, röda vinbär, lakrits och kryddor. Medelfyllig och välbalanserad smak med en liten restsötma och tydlig tanninstruktur. Lätt och harmonisk eftersmak med en angenäm kryddighet.

Recept: Linnéa Seidel