Lammytterfilé med rosmarin, bakade tomater och grön pistou.

Här får lammet underbar smak av några av dess bästa vänner: Rosmarin och vitlök. Servera med bakade småtomater och en enkel sås, en så kallad pistou.

Grillat lamm med bakade tomater på tallrik utomhus med Expedition Carmenère.
Expedition Carmenère

Expedition Carmenère

Chile

Systembolaget nr:

254301

80,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Att grilla lamm blir otroligt gott - det smakar inte alls kofta som vissa säker och med rätt tillbehör känns det riktigt lyxigt. Här får lammet smak av rosmarin och vitlök, och serveras tillsammans med bakade småtomater på kvist, en pistou av basilika, en bönsallad och lite gröna blad.

Lammmed bakade tomater och pistou:

Ingredienser

  • ca 600 gram lammytterfilé

  • rosmarinkvistar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 3 msk olivolja

  • ca 300 g körsbärstomater på kvist

  • 2 msk olivolja

  • 1 krm flingsalt

  • 1 kruka färsk basilika

  • 2 vitlöksklyftor

  • 0,5 dl olivolja

  • 1 krm salt

  • 1 krm nymald svartpeppar

  • ca 500 gram blandande bönor, kokta

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

  • 1 dl bladpersilja, finhackad

  • 0,25 dl olivolja

  • ca 300 g hjärtsallad/gemsallad

  • vit balsamvinäger

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 220 grader varmluftsugn.

    2. Putsa och torka av lammfiléerna och lägg i en form eller i en plastpåse, lägg på repad rosmarin, 2 skivade vitlöksklyftor och 3 msk olivolja, massera in runt köttets ytor och låt vila tills det är dags att grilla.

    3. Lägg körsbärstomater med kvist i en oljad ugnssäker form. Ringla över 2 msk olivolja och strö över 1 krm flingsalt. Tillaga i nedre delen av ugnen 15–20 minuter utan att de får för mycket färg.

    4. Lägg basilikablad + stjälk i en mixer, skala 2 vitlöksklyftor och lägg i dem också. Mixa och tillsätt 0,5 dl olivolja lite i taget, smaka av med salt och svartpeppar.

    5. Ta fram en skål och blanda ner sköljda bönor, vitlökshack (1 klyfta), 1 dl bladpersilja och 0,25 dl olivolja, smaka av.

    6. Sväng de sköljda salladsbladen i en skål med lite stänk av olivolja och vit balsamvinäger.

    7. VID SERVERING: Grilla lammytterfiléerna på var sida, i några minuter beroende på tjocklek, låt vila en stund. Servera det ljumma köttet, skuret i skivor, tillsammans med bakade småtomater, gröna blad, bönsallad och pistou!

Vin till lammet:

Expedition Carmenère

80,00 kr


Expedition Carmenère har en mycket trevlig och fruktig doft med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, blåbär, vanilj och lakrits. Vinet har en fruktig smak med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, viol, blåbär, peppar och choklad.

Recept: Louise Bondebjer