Lyxig smörgås med örtsmör, flankstek och kantareller.
Ett riktigt gott surdegsbröd med örtsmör, marinerad stekt flankstek, karamelliserad rödlök, smörstekta kantareller och så lite rårörda lingon på det.
Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic
Frankrike
Systembolaget nr:
215101
125,00 kr
När man tänker på en lyxig smörgås att äta till middag en fredagskväll, ja då tänker de allra flesta på en räksmörgås skulle jag tro. Men jag måste få be er att tänka om. Tänk er i stället en smörgås med smörstekta kantareller 2.0.
Det här mina damer och herrar, det var precis lika gott, om inte godare än en räksmörgås. Ett riktigt gott surdegsbröd med örtsmör, marinerad stekt flankstek, karamelliserad rödlök, smörstekta kantareller och så lite rårörda lingon på det. Det var gott, och lättlagat och gott och höstigt och lite lyxigt. Sa jag att det var gott också?Orkar man inte stå och göra eget kryddsmör (även om det varken är svårt eller jobbigt, men ibland får man vara lat!), så brukar det finnas många olika goda sorters att köpa på mataffären. Så uppdatera din fredagsmyssmörgås till denna, du kommer inte bli besviken, jag lovar!
Marinerad flankstek
Ingredienser
500 g flankstek
1/2 dl olivolja
1/2 dl soya
1/2 dl balsamvinäger
Gör så här
Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och låt marinera, gärna över dagen.
Tag ur köttet och hetta upp en grillpanna. Lägg i köttet och stek tills det fått fin färg på ena sidan.
Ös då och då med den marinad som blivit kvar.
Vänd köttet och stick i en termometer. Fortsätt att slå på av marinaden under stektiden.
Köttet skall komma upp i 58°C. Tag köttet ur grillpannan och linda in i folie. Låt vila i cirka 15 minuter.
Smörstekta kantareller
Ingredienser
200 g kantareller
smör
salt
Gör så här
Putsa kantarellerna och hetta upp dom långsamt i en torr stekpanna. Låt all vätska koka bort.
Tillsätt en klick smör och stek tills kantarellerna fått en gyllene färg. Salta.
Karamelliserad rödlök
Ingredienser
1 rödlök
smör
2 tsk socker
1 msk balsamvinäger
salt
Gör så här
Skala och skär löken i tunna skivor.
Stek den mjuk i en klick smör. När löken blivit mjuk och glansig, strö över sockret och rör om tills det lösts upp.
Häll sedan i balsamvinägern och låt allt koka tills balsamvinägern reducerats bort. Smaka av med lite salt.
Kryddsmör med örter
Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
1 dl färsk/fryst persilja
2 msk färsk/fryst dill
salt & peppar
Gör så här
Lägg persilja och dill i en matberedare. Mixa till en slät massa.
Tillsätt det mjuka smöret, salt och peppar. Blanda snabbt ihop allt. Forma till en avlång rulle och linda in i smörpapper.
Förvara i kylen/frysen.
Montering
Ingredienser
1 dl rårörda lingon
surdegsbröd i skivor
Gör så här
Låt örtsmöret bli rumsvarmt. Bred ett lager på varje smörgås.
Skär köttet i cirka 1/2 cm breda skivor. Lägg på ett par skivor kött på varje smörgås.
Fördela sedan den karamelliserade löken och svampen över köttet.
Klicka på rårörda lingon och ät genast!
Vintips till smörgåsen
Luigi di Grasso Piemonte Barbera
119,00 kr
Luigi di Grasso Piemonte Barbera har en nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, röda frukter, örtkryddor och en fläkt av lakrits. Smaken är medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt. Vinet passar utmärkt till lätta och medelkraftiga rätter av fågel, fläsk, kalv eller lamm. Även pasta och en risotto passar som handen i handsken.
Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic
125,00 kr
Ett fruktigt och mjukt vin signerat Xavier Vignon som passar till lite mildare anrättningar på fågel, lamm eller annat kött.
Recept: Linnéa Seidel
Rotfruktspytt med svampkräm och örtrostad kalvfilé.
Linnéa bjuder denna vecka på ett utsökt recept på örtrostad kalvfilé, rotfruktspytt och en krämig sås med torkad svamp.
Läs mer »Umami – en fråga om smak.
Många av våra läckraste råvaror och anrättningar har en riklig smak av umami, men denna välsignelse kan skapa stora problem i kombination med vin.
Läs mer »Risotto med hummer och smörstekta kantareller.
För att lyxa till det lite extra har Linnéa även haft i havskräftor. Vill du hellre ha gratinerad hummer passar den här risotton även utmärkt att ha till!
Läs mer »