Örtbakad rostas med tryffelmajo och ugnsbakad rotselleri på brioche.
Testa Linnéas superlyxiga mackor!
Läs mer »Ett riktigt gott surdegsbröd med örtsmör, marinerad stekt flankstek, karamelliserad rödlök, smörstekta kantareller och så lite rårörda lingon på det.
När man tänker på en lyxig smörgås att äta till middag en fredagskväll, ja då tänker de allra flesta på en räksmörgås skulle jag tro. Men jag måste få be er att tänka om. Tänk er i stället en smörgås med smörstekta kantareller 2.0.
Det här mina damer och herrar, det var precis lika gott, om inte godare än en räksmörgås. Ett riktigt gott surdegsbröd med örtsmör, marinerad stekt flankstek, karamelliserad rödlök, smörstekta kantareller och så lite rårörda lingon på det. Det var gott, och lättlagat och gott och höstigt och lite lyxigt. Sa jag att det var gott också?
Orkar man inte stå och göra eget kryddsmör (även om det varken är svårt eller jobbigt, men ibland får man vara lat!), så brukar det finnas många olika goda sorters att köpa på mataffären. Så uppdatera din fredagsmyssmörgås till denna, du kommer inte bli besviken, jag lovar!
500 g flankstek
1/2 dl olivolja
1/2 dl soya
1/2 dl balsamvinäger
Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och låt marinera, gärna över dagen.
Tag ur köttet och hetta upp en grillpanna. Lägg i köttet och stek tills det fått fin färg på ena sidan.
Ös då och då med den marinad som blivit kvar.
Vänd köttet och stick i en termometer. Fortsätt att slå på av marinaden under stektiden.
Köttet skall komma upp i 58°C. Tag köttet ur grillpannan och linda in i folie. Låt vila i cirka 15 minuter.
200 g kantareller
smör
salt
Putsa kantarellerna och hetta upp dom långsamt i en torr stekpanna. Låt all vätska koka bort.
Tillsätt en klick smör och stek tills kantarellerna fått en gyllene färg. Salta.
1 rödlök
smör
2 tsk socker
1 msk balsamvinäger
salt
Skala och skär löken i tunna skivor.
Stek den mjuk i en klick smör. När löken blivit mjuk och glansig, strö över sockret och rör om tills det lösts upp.
Häll sedan i balsamvinägern och låt allt koka tills balsamvinägern reducerats bort. Smaka av med lite salt.
100 g rumsvarmt smör
1 dl färsk/fryst persilja
2 msk färsk/fryst dill
salt & peppar
Lägg persilja och dill i en matberedare. Mixa till en slät massa.
Tillsätt det mjuka smöret, salt och peppar. Blanda snabbt ihop allt. Forma till en avlång rulle och linda in i smörpapper.
Förvara i kylen/frysen.
1 dl rårörda lingon
surdegsbröd i skivor
Låt örtsmöret bli rumsvarmt. Bred ett lager på varje smörgås.
Skär köttet i cirka 1/2 cm breda skivor. Lägg på ett par skivor kött på varje smörgås.
Fördela sedan den karamelliserade löken och svampen över köttet.
Klicka på rårörda lingon och ät genast!
79,00 kr
Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus.
249,00 kr
269,00 kr
Finca el Puig har en ungdomlig, fruktig doft med inslag av röda och mörka bär, framförallt björnbär och hallon. Här finns även kryddor, viol, örter och mineral. Ett fruktigt, runt, välbalanserat vin med mogna, mjuka tanniner och välintegrerade ekfat. Bra syra och lång, fin avslutning.
Recept: Linnéa Seidel
Testa Linnéas superlyxiga mackor!
Läs mer »Som vi längtat efter svampsäsongen och att laga goda svamprätter. Här tipsar vi om hur du kan tänka när du väljer vin till olika svamprätter. Dessutom ger vi flera vintips och listar flera goda svamprecept.
Läs mer »Linnéa delar med sig av sitt enkla recept på saftiga hamburgare fyllda med smak.
Läs mer »Banh Mi, en vietnamesisk supersmörgås och ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts.
Läs mer »