Lyxig smörgås med örtsmör, flankstek och kantareller.

Ett riktigt gott surdegsbröd med örtsmör, marinerad stekt flankstek, karamelliserad rödlök, smörstekta kantareller och så lite rårörda lingon på det.

Lyxig smörgås med örtsmör, flankstek och kantareller
Espacio Syrah

Espacio Syrah

Argentina

Systembolaget nr:

272201

80,00 kr


Finca el Puig

Finca el Puig

Spanien

Systembolaget nr:

273701

269,00 kr


När man tänker på en lyxig smörgås att äta till middag en fredagskväll, ja då tänker de allra flesta på en räksmörgås skulle jag tro. Men jag måste få be er att tänka om. Tänk er i stället en smörgås med smörstekta kantareller 2.0.

Det här mina damer och herrar, det var precis lika gott, om inte godare än en räksmörgås. Ett riktigt gott surdegsbröd med örtsmör, marinerad stekt flankstek, karamelliserad rödlök, smörstekta kantareller och så lite rårörda lingon på det. Det var gott, och lättlagat och gott och höstigt och lite lyxigt. Sa jag att det var gott också?

Orkar man inte stå och göra eget kryddsmör (även om det varken är svårt eller jobbigt, men ibland får man vara lat!), så brukar det finnas många olika goda sorters att köpa på mataffären. Så uppdatera din fredagsmyssmörgås till denna, du kommer inte bli besviken, jag lovar!

Marinerad flankstek

Ingredienser

  • 500 g flankstek

  • 1/2 dl olivolja

  • 1/2 dl soya

  • 1/2 dl balsamvinäger

Gör så här

    1. Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och låt marinera, gärna över dagen.

    2. Tag ur köttet och hetta upp en grillpanna. Lägg i köttet och stek tills det fått fin färg på ena sidan.

    3. Ös då och då med den marinad som blivit kvar.

    4. Vänd köttet och stick i en termometer. Fortsätt att slå på av marinaden under stektiden.

    5. Köttet skall komma upp i 58°C. Tag köttet ur grillpannan och linda in i folie. Låt vila i cirka 15 minuter.

Smörstekta kantareller

Ingredienser

  • 200 g kantareller

  • smör

  • salt

Gör så här

    1. Putsa kantarellerna och hetta upp dom långsamt i en torr stekpanna. Låt all vätska koka bort.

    2. Tillsätt en klick smör och stek tills kantarellerna fått en gyllene färg. Salta.

Karamelliserad rödlök

Ingredienser

  • 1 rödlök

  • smör

  • 2 tsk socker

  • 1 msk balsamvinäger

  • salt

Gör så här

    1. Skala och skär löken i tunna skivor.

    2. Stek den mjuk i en klick smör. När löken blivit mjuk och glansig, strö över sockret och rör om tills det lösts upp.

    3. Häll sedan i balsamvinägern och låt allt koka tills balsamvinägern reducerats bort. Smaka av med lite salt.

Kryddsmör med örter

Ingredienser

  • 100 g rumsvarmt smör

  • 1 dl färsk/fryst persilja

  • 2 msk färsk/fryst dill

  • salt & peppar

Gör så här

    1. Lägg persilja och dill i en matberedare. Mixa till en slät massa.

    2. Tillsätt det mjuka smöret, salt och peppar. Blanda snabbt ihop allt. Forma till en avlång rulle och linda in i smörpapper.

    3. Förvara i kylen/frysen.

Montering

Ingredienser

  • 1 dl rårörda lingon

  • surdegsbröd i skivor

Gör så här

    1. Låt örtsmöret bli rumsvarmt. Bred ett lager på varje smörgås.

    2. Skär köttet i cirka 1/2 cm breda skivor. Lägg på ett par skivor kött på varje smörgås.

    3. Fördela sedan den karamelliserade löken och svampen över köttet.

    4. Klicka på rårörda lingon och ät genast!

Vintips till smörgåsen

Espacio Syrah

80,00 kr


Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus. 

Finca el Puig

269,00 kr


Finca el Puig har en ungdomlig, fruktig doft med inslag av röda och mörka bär, framförallt björnbär och hallon. Här finns även kryddor, viol, örter och mineral. Ett fruktigt, runt, välbalanserat vin med mogna, mjuka tanniner och välintegrerade ekfat. Bra syra och lång, fin avslutning.

Recept: Linnéa Seidel