Lyxig smörgåstårta.

Här har Linnéa gjort en lyxig smörgåstårta där hon utelämnat allt vad leverpastej, majonnäs och räkor heter.

Lyxig smörgåstårta.
L Chardonnay

L Chardonnay

Frankrike

Systembolaget nr:

564901

109,00 kr


logo

8

logo

1 h 0 min

Jag har gjort en variant som faller mig lite mer i smaken än den klassiska smörgåstårtan. Nämligen en lyxig smörgåstårta med ett täcke av färskost och créme fraîche. Med ena lagret bestående med smaker från grön pesto och fetaost och det andra soltorkade tomater, basilika och salami. Fräscht, otroligt gott och vackert att se på.

Smörgåstårtan kan du sedan dekorera med precis vad du vill. Olika sorters ostar? Olika sorters kallskuret? Grönsaker, frukt och nötter – bara din fantasi sätter gränser.

Det viktiga är att göra själva smörgåstårtan dag 1, låta den vila i kylen över natten och sedan dekorera samma dag den ska ätas. Jag personligen gillar smörgåstårta på formfranska allra bäst. Men du kan såklart även använda halvmånar av typen polarböd eller hönökaka.

Fyllning 1:

Ingredienser

  • 150 g fetaost

  • 150 g färskost

  • 1/2 dl crème fraîche

  • 3 msk pesto + mer att breda ut på brödet

  • Saften från 1/2 lime

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Finfördela fetaosten i en bunke, blanda i färskost, crème fraîche, grön pesto och saft från 1/2 lime.

    2. Smaka av med salt och peppar.

Fyllning 2:

Ingredienser

  • 80 g soltorkade tomater i olja

  • 1/2 dl crème fraîche

  • 150 g färskost

  • 1 tsk örtsalt

  • 1/2 kruka basilika

  • 60 g lindösalami

  • salt

Gör så här

    1. Finhacka de soltorkade tomaterna fint.

    2. Blanda tillsammans med färskost, crème fraîche, örtsalt, finhackad basilika och finhackad salami.

    3. Smaka av med salt.

Montering och dekoration:

Ingredienser

  • 200 g färskost

  • 2 dl crème fraîche

  • 1 tsk örtsalt

  • 70 g parmaskinka

  • 60 g lindösalami

  • pistagenötter

  • oliver

  • melon

  • ärtskott

  • färsk basilika

  • 1 förpackning formfranska

Gör så här

    1. Vispa upp créme fraîche med hjälp av en elvisp, tillsätt färskosten och vispa helt slätt. Ha i salt.

    2. Skär kanterna av formfranskan och fördela ut dom så dom täcker botten av en form med löstagbar kant.

    3. Bred ett lager pesto över brödet och sedan fetaost- och pestoröran. Lägg på ett lager bröd som täcker allt. Ha på röran med soltorkade tomater och salami. Avsluta med ett lager bröd.

    4. Jag brukar alltid bre på ett lager av dekorationsröran på toppen av smörgåstårtan och sedan plasta in den väl. Låt vila i kylen över natten så den blir riktigt saftig.

    5. Tag bort formen från smörgåstårtan. Bred ett tjockt lager av dekorationsröran ovanpå och runt om så det täcker och blir fint.

    6. Dekorera sedan smörgåstårtan med ärtskott, kulor av melon, oliver, finhackade pistagenötter, färsk basilika, salami och parmaskinka i vackra mönster.

Vin till lyxig smörgåstårta:

L Chardonnay

109,00 kr


Till denna lyxiga smörgåstårta kan du servera ett glas av en fin chardonnay. L Chardonnay har en fruktig och attraktiv doft med inslag gröna äpplen, färska örter, persika och citron. Smaken är torr, fruktig och fräsch med fina toner av gröna äpplen, gul melon, päron och citrus.

Recept: Linnéa Seidel

Viner från Laroche

Laroche


Domaine Laroche var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis och är idag en betydande aktör och vingårdsägare.

Läs mer »