Saftig kyckling med svamp, salvia och svart ris.
En variant av den franska rätten coq au vin, fast här tillagas allt i en och samma stekpanna eller gryta.
Läs mer »En krämig risotto är alltid en god idé! Här serverad med rosmarinkryddad majskyckling och ett glas rött på druvan sangiovese.
En krämig risotto är alltid en god idé tycker jag. Speciellt eftersom just risotto är så enkelt att variera. Idag kände jag för att blanda i ugnsrostad pumpa och färska örter. Rosmarin gör sig otroligt bra till både kycklingen och pumpan.
När man ska tillaga kyckling i ugn, då har jag ett tips. Det är nämligen att inte gå på hur lång tid kycklingen ska gå i ugnen. Utan istället gå efter innertemperaturen på köttet. Precis som när man tillagar en stek med termometer för att få bästa resultatet så får du otroligt saftig kyckling genom att tillaga den till 72°C och sedan låta den vila minst 15 minuter innan du skär upp den. Smaklig spis!
500 g pumpa
olja till pumpan
salt
7 dl vatten
1 buljongtärning
3 schalottenlökar
olja till löken
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
2 tsk torkad timjan
2 dl riven parmesan
Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form, ringla över olja och salta. Ugnsrosta i 225°C i cirka 30 minuter eller tills pumpan är helt mjuk.
Blanda buljongtärningen med vattnet och koka upp. Låt sedan sjuda medan du förbereder riset.
Skala och finhacka löken, stek den i lite olja i en kastrull. Tillsätt riset och fortsätt steka under omrörning i några minuter. Slå på vinet och torkad timjan. Låt vinet koka in och sänk värmen.
Ös buljongen 1 deciliter i taget över riset. Låt vätskan koka in under omrörning innan du slår på nästa omgång buljong.
När riset är mjukt men fortfarande har en hård kärna rör du ner riven ost, ugnsbakad pumpa, finhackad rosmarin och persilja.
Spar lite färska örter och pumpabitar till dekoration.
1000g majskycklingbröst
smör att steka i
Klappa kycklingbrösten helt torra. Krydda med salt och peppar.
Bryn i smör tills du får en gyllene färg runt om.
Ugnsbaka kycklingen i 150°C tills innertemperaturen uppnår 72°C.Tag ut kycklingen ur ugnen och täck över formen med folie. Låt kycklingen vila i minst 15 minuter innan den skärs upp.
Servera risotton tillsammans med kycklingen. Toppa med färska örter, ugnsbakad pumpa och lite riven parmesan.
309,00 kr
Här rekommenderar vi en sangiovese som har en fin och fruktig doft med inslag av körsbär, fat, mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor. Vinet passar till medelkraftiga kött eller vegetariska anrättningar, men även till pizza och mustiga pastarätter.
Recept: Linnéa Seidel
En variant av den franska rätten coq au vin, fast här tillagas allt i en och samma stekpanna eller gryta.
Läs mer »Linnéa rekommenderar att ugnsrosta en hel kyckling fylld med godsaker.
Läs mer »Linnéa bjuder på grillmiddag med grillad kyckling med massor av härliga smaker. Till det gör hon pommes frites av rotfrukter och en egen, försvenskad version av den så populära guacamolen.
Läs mer »Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »