Majskyckling med krämig risotto.

En krämig risotto är alltid en god idé! Här serverad med rosmarinkryddad majskyckling och ett glas ROOTS Shiraz Merlot.

Majskyckling med pumparisotto
logo

4

logo

0 h 50 min

En krämig risotto är alltid en god idé tycker jag. Speciellt eftersom just risotto är så enkelt att variera. Idag kände jag för att blanda i ugnsrostad pumpa och färska örter. Rosmarin gör sig otroligt bra till både kycklingen och pumpan.När man ska tillaga kyckling i ugn, då har jag ett tips. Det är nämligen att inte gå på hur lång tid kycklingen ska gå i ugnen. Utan istället gå efter innertemperaturen på köttet. Precis som när man tillagar en stek med termometer för att få bästa resultatet så får du otroligt saftig kyckling genom att tillaga den till 72°C och sedan låta den vila minst 15 minuter innan du skär upp den.Smaklig spis!/Linnéa

Risotto med pumpa

Ingredienser

  • 500 g pumpa

  • olja till pumpan

  • salt

  • 7 dl vatten

  • 1 buljongtärning

  • 3 schalottenlökar

  • olja till löken

  • 3 dl risottoris

  • 2 dl vitt vin

  • 2 tsk torkad timjan

  • 2 dl riven parmesan

Gör så här

    1. Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form, ringla över olja och salta. Ugnsrosta i 225°C i cirka 30 minuter eller tills pumpan är helt mjuk.

    2. Blanda buljongtärningen med vattnet och koka upp. Låt sedan sjuda medan du förbereder riset.

    3. Skala och finhacka löken, stek den i lite olja i en kastrull. Tillsätt riset och fortsätt steka under omrörning i några minuter. Slå på vinet och torkad timjan. Låt vinet koka in och sänk värmen.

    4. Ös buljongen 1 deciliter i taget över riset. Låt vätskan koka in under omrörning innan du slår på nästa omgång buljong.

    5. När riset är mjukt men fortfarande har en hård kärna rör du ner riven ost, ugnsbakad pumpa, finhackad rosmarin och persilja.

    6. Spar lite färska örter och pumpabitar till dekoration.

Majskyckling

Ingredienser

  • 1000g majskycklingbröst

  • smör att steka i

Gör så här

    1. Klappa kycklingbrösten helt torra. Krydda med salt och peppar.

    2. Bryn i smör tills du får en gyllene färg runt om.

    3. Ugnsbaka kycklingen i 150°C tills innertemperaturen uppnår 72°C.Tag ut kycklingen ur ugnen och täck över formen med folie. Låt kycklingen vila i minst 15 minuter innan den skärs upp.

    4. Servera risotton tillsammans med kycklingen. Toppa med färska örter, ugnsbakad pumpa och lite riven parmesan.

Vin som passar till majskyckling med risotto:

Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot, Fairtrade, 3000ml, box

209,00 kr


Till majskycklingen med risotto rekommenderar vi Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot, ett vin med en bärig och fruktig doft med inslag jordgubbar, hallon och lakrits. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av röda frukter, örter och lakrits.