Att välja vin till paella.
Vitt vin till fisk och rött till kött - men om man har bägge i samma maträtt då? Här guidar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson rätt när det kommer till att välja vin till paella.
Läs mer »Linda Letelier Hansson bjuder på ett härligt paellarecept med kyckling och chorizo från kokboken "Festliga bufféer".
Paella har fått sitt namn från pannan som den lagas i, la paellera. Basen i rätten är ris kryddat med saffran. Sedan är principen att ”man tager vad man haver". Här med kyckling och chorizo från kokboken "Festliga Bufféer " av Linda Letelier Hansson.
Klassisk paella innehåller ofta musslor, räkor och bläckfisk och i lyxiga varianter kan det finnas havskräftor. Det är viktigt att inte röra runt i riset under tillagningen men att samtidigt se till att riset inte kokar torrt.
500 g kycklingklubbor
1 dl olivolja till stekning
en halv tesked salt
en halv matsked paprikapulver
Börja med att förbereda kycklingen. Bryn kycklingklubborna i olivolja i ca 3 minuter så att de får fin färg. Salta och krydda med paprikapulver.
Lägg kycklingen åt sidan, den ska sedan stekas tillsammans med riset.
300 g chorizo
4 tomater
8 dl vatten
3–4 grönsaksbuljongtärningar
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
½ msk paprikapulver
2 paket saffran
4 dl paellaris, bomba- eller arborioris
2 dl vitt vin
2 gula paprikor
5 stjälkar persilja
2 citroner
Dela chorizokorvarna i mindre skivor. Stek dem i samma panna som kycklingklubborna. Lägg även korven åt sidan.
Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett kryss i toppen på tomaterna. Koka dem i några sekunder så att skalet börjar lossna. Ta upp dem ur vattnet och spola dem i kallt vatten medan du drar bort skalet.Skär tomaterna i klyftor.
Koka upp vattnet till buljongen och lägg i buljongtärningarna. Gör gärna lite extra buljong som du har till hands under tillagningen av riset, så att det inte kokar torrt.
Finhacka lök och vitlök. Skär de röda paprikorna i mindre bitar och ta bort kärnorna.Fräs allt i pannan som du använt till kycklingen och chorizon. Tillsätt alla kryddor, tomatklyftorna och riset.
Häll på vinet och 7 dl buljong. Lägg i kycklingen och chorizon. Koka under lock i ca 20 minuter. Riset ska vara mjukt men ha en liten kärna kvar. Tillsätt mer buljong om det behövs.
Skär de gula paprikorna i långa klyftor, stek dem gyllenbruna i olivolja och lägg dem i paellan.
Hacka persiljan och skär citronerna i klyftor. Strö persiljan över paellan och servera den med några citronklyftor.
139,00 kr
Rosé passar fint till paella. Planeta Rosé har en inbjudande fruktig doft med inslag av hallon, vattenmelon, hibiskus och en fläkt av nypon. Smaken är läskande och fruktig med toner av hallon, vattenmelon, blommor och en fläkt av björnbär.
229,00 kr
Ljuvlig rosé i vacker flaska! Vinet har en intensiv och nyanserad doft med inslag av röda körsbär, citrus, färska örter, cantaloupemelon och en fläkt av färska blommor. Rosévinet har en elegant och fruktig smak med fina toner av röda frukter, färska örter, apelsin, blommor och våt sten.
Recept: Linda Letelier Hansson
Vitt vin till fisk och rött till kött - men om man har bägge i samma maträtt då? Här guidar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson rätt när det kommer till att välja vin till paella.
Läs mer »Ett somrigt och annorlunda recept på flädermarinerad lax från kokboken "Festliga Bufféer" av Linda Letelier Hansson. Perfekt att servera på vilken buffé som helst.
Läs mer »En fransk potatissallad är perfekt att servera som inslag på buffén eller picknicken. Det här receptet kommer från kokboken Festliga buffér av Linda Letelier Hansson.
Läs mer »Ett somrigt drinkrecept med smak av fläder "Festliga Bufféer" av Linda Letelier Hansson. Byt ut Gin mot Ginish om du vill ha en alkoholfri variant.
Läs mer »