Pavlova med vit chokladmousse och färska bär.

Avsluta middagen med något som är både gott och vackert. Här har Linnéa gjort en pavlova med färska bär som garanterat kommer att imponera på gästerna.

Pavlova med vit choklad och bär.
Lenz Moser Trockenbeerenauslese

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

Österrike

Systembolaget nr:

1292002

179,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest

Nederburg Noble Late Harvest

Sydafrika

Systembolaget nr:

274102

130,00 kr


logo

8

logo

0 h 30 min

Den här efterrätten går ner även om ni egentligen redan är mätta. Pavlova är en enkel men vacker efterrätt, där du får sötma från maräng och den vita chokladmoussen, och fräschör från de färska bären. Du kan förstås använda färdiga marängbottnar om tiden är knapp.

Maräng:

Ingredienser

 • 8 äggvitor

 • 5 dl florsocker

 • 1 tsk ättika/citron

Gör så här

  1. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt florsockret, en matsked i taget under konstant vispning. Ha i ättika eller citron. Vispa marängen i cirka 10 minuter tills den är glansig och går att forma till toppar.

  2. Rita en cirkel med hjälp av tex en tallrik på ett bakplåtspapper.

  3. Spritsa ut marängen i ett fint mönster runt cirkeln. Jag gjorde först en yttre och sedan en inre ring av spritsad maräng som jag fäste ihop med flera mindre spritsade maränger.

  4. Sätt ugnen på 80°C och ställ in plåten med maränger längst ner i ugnen. Baka marängen i cirka 90 minuter. Öppna luckan och släpp ut fukten först när det gått 90 minuter.

  5. Låt sedan marängerna stå kvar i ugnens eftervärme och torka helt ett par timmar.

Vit chokladmousse och montering:

Ingredienser

 • 4 dl grädde

 • 300 g vit choklad

 • färska bär, ex hallon, blåbär och vindruvor

 • strössel

Gör så här

  1. Värm grädden (den får inte koka) i en kastrull. Finhacka chokladen och rör i den. Tag av från värmen. Rör tills all choklad smält helt. Ställ kallt, gärna över natten.

  2. Vispa upp choklad och grädde fluffigt.

  3. Klicka ut över pavlovakransen. Dekorera med färska bär och vackert strössel.

Vintips till pavlovan:

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

179,00 kr


Lenz Moser Trockenbeerenauslese har en intensiv och läcker doft med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, torkad ananas, apelsinskal och mandelmassasamt en fläkt av kryddor. Smaken är komplex, mycket frisk och söt med toner av aprikosmarmelad, saffran, honung, torkad ananas, pomerans och mandelmassa.

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

Recept: Linnéa Seidel