Pulled Pork-burgare med rökiga och kryddiga toner.

Pulled pork var den stora grejen för något år sedan. Fullt förståeligt då det är minimalt med arbete som är insatsen och maximalt med smakrik, vällagad mat som är resultatet. Mer pulled pork till folket!

Hamburgare med pulled pork.
logo

4 portioner

logo

1 h 30 min

Pulled pork var den stora grejen för något år sedan. Fullt förståeligt då pulled pork är minimalt med arbete som är insatsen och maximalt med smakrik, vällagad mat som är resultatet. Vem gillar inte det liksom?!

Det krävs lite tidsplanering då köttet för pulled pork ska lagas länge på en låg temperatur, men å andra sidan sköter det sig helt själv när man väl fått in det i ugnen eller i slowcookern. Jag tycker denna typ av rätt är väl värd att komma ihåg för pulled pork går att variera i det oändliga.

Mindre söt pulled pork

Själv är jag lite trött på de här söta, lite tunga smakerna som pulled pork förde med sig när den kom till Sverige som en del av BBQ-trenden. Därför har jag skapat en fräsch och lättare variant av pulled pork med smak från kummin, vitlök, apelsin, rött vin och honung. En helt perfekt kombo. Servera sedan denna smakrika pulled pork i ett härligt, fluffigt brioche-bröd, som nuförtiden finns att få tag på i varenda mataffär.

​Pulled pork i briochebröd

Ingredienser

  • ca 1 kg fläskkarré utan ben

  • 3 msk rökigt paprikapulver

  • 1/2 msk kummin (inte spiskummin, utan vanlig kummin)

  • 2 msk torkad oregano

  • chili efter smak

  • salt & peppar

  • 4 vitlöksklyftor

  • saft från 2 apelsiner

  • 1 dl rött vin

  • 2 röda lökar

  • 2 tsk honung

  • 2 lagerblad

  • 8 briochebröd

  • rödkål

  • gräddfil

  • bladspenat eller annat bladgrönt

Gör så här

    1. Klappa köttet torrt. Blanda samman paprikapulver, kummin, oregano, chili, salt och peppar. Gnid in köttet med detta. Skala vitlökarna. Gör fyra små snitt i köttet och tryck in vitlöken i köttet.

    2. Skala och skär löken i tunna skivor, lägg dom i botten på din sloowcooker (eller ugnsfasta gryta), pressa saften ur apelsinerna och ha i det tillsammans med vin och honung i grytan. Lägg i lagerblad, salta och peppra. Lägg på köttbiten och sätt på locket. Låt allt stå i kylen över natten.

    3. Sätt i grytan på din slowcooker, ha värmen på låg och timern på åtta timmar. Kör du med gryta i ugn, sätt ugnen på 125 °C och kör den i cirka fyra timmar.

    4. Köttet är klart när det lätt faller i sär när du petar på det med en gaffel. Tag ur köttbiten och lägg det på en ugnsplåt. Separera köttet med hjälp av två gafflar och häll sedan över nästan all sky.

    5. Ställ in det högt upp i ugnen på 250°C och bränn av det snabbt. Ytterkanterna på köttbitarna skall få färg, men det skall inte hinna bli torrt och helt bränt. Tillsätt den sky och all lök som är kvar i grytan. Rör om och låt köttet suga åt sig skyn.

    6. Värm bröden i ugnen. Skiva rödkålen tunt. Varva bladspenat, kött, rödlök och gräddfil mellan briochebröden.

Vin till pulled pork:

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa, 1 liter

92,00 kr


Till pulled pork passar denna blandning av cabernet sauvignon och petit verdot bra. Vinet bjuder på mjuk och fruktig smak med trevliga toner av svarta vinbär, plommon, tobak, viol, kakao och fat.

tryffelburgare

Tryffelburgare.


Tryffelburgare som både kan göras med riktig tryffel eller tryffelolja beroende på vad du har hemma. Receptet kommer från boken "Fredagskockens hamburgare och tacos" av Mattias Larsson.

Läs mer »