Rådjurssadel med potatisgratäng.

Råddjurssadel med potatisgratäng serverad i portionsformar är en festlig rätt som passar till nyår. I receptet hittar du tips på matchande viner i olika prisklasser.

Rådjurssadel med potatisgratäng
CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

Australien

Systembolaget nr:

687308

215,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Frankrike

Systembolaget nr:

626701

269,00 kr


Jag tycker det känns lyxigt att servera potatisgratäng i portionsformar. Men jag brukar alltid se till att ha ett par fler än vad vi kanske behöver. Det finns alltid någon som är extra hungrig och vill ha en till. Även på nyårsafton./Linnéa Seidel

Rådjurssadel:

Ingredienser

  • ca 1 kg rådjurssadel

  • salt och peppar

  • smör

Gör så här

    1. Torka köttet helt torrt. Salta och peppra runt om. Stek sedan i smör på hög värme så köttet får en fin yta runt om.

    2. Värm ugnen till 125°C. Ugnstek sedan köttet till ca 50 grader. Tag ut och linda in folie och låt vila minst 10 minuter.

Potatisgratäng:

Ingredienser

  • ca 800 g potatis

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • smör

  • ca 5 dl vispgrädde

  • 100 g riven ost

  • salt

Gör så här

    1. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och skiva lök och vitlök. Stek löken mjuk i en stekpanna.

    2. Varva potatis och lök i portionsformar. Slå på grädden. Grädda potatisgratängen i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. När det har gått 30 minuter, tag ut formarna och strö över lite ost.

    3. Fortsätt att gratinera de sista 10 minutrarna.

Vintips till rådjurssadel:

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

215,00 kr


Ett vin som bjuder på en medelfyllig, kryddig och generös smak med toner av mörka frukter, fat, viol och lakrits. CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia passar utmärkt till vilt och bag-in-box är ett smart alternativ om du ska bjuda många på middag.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

269,00 kr


I en något högre prisklass rekommenderar vi denna hyllade Châteauneuf-du-Pape från vinhuset Xavier Vignon. Smaken är fyllig och komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad. Ett perfekt val till vilt!