Rödvinsbrässerad högrev med örtbakade druvor.

Sandra Mastio bjuder på riktigt lyxig högrev med örtbakade druvor som serveras med ett gott rosmarinbröd.

Högrev med örtbakade druvor
Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge

Frankrike

Systembolaget nr:

2280001

119,00 kr


logo

4

logo

4 h 0 min

Sandra Mastio som vann Sveriges Mästerkock 2015 har Sandra lagat en riktigt lyxig rätt bestående av rödvinsbräserat högrev som serveras med örtbakade druvor och ett gott rosmarinsbröd.

Rödvinsbräserat högrev:

Ingredienser

  • 800 g högrev

  • 50 g smör

  • 1 dl mild olivolja

  • 1 rejäl kvist rosmarin

  • 5 klyftor vitlök

  • 1 tsk salt

  • 40 cl rött vin

Gör så här

    1. Hetta upp smör och olivolja i en ugnsfast panna och lägg ner rosmarinen och vitlöksklyftorna som du krossat lätt.

    2. Dela högreven i 4 stadiga bitar och gnid in dem med salt. Lägg ner i pannan och låt alla sidor brynas rejält men inte brännas

    3. När alla sidor av köttet är mörkt karamelliserade och brynta häller du ner vinet och låter det få ett uppkok. Skrapa lite i botten så alla smaker lossnar och kokar ihop.

    4. Sätt på ett lock och ställ in pannan i ugnen på 110 grader tills köttet fullständigt kapitulerar under minsta tryck. Det ska falla sönder och vara mört. Det tar ca 4-5 timmar. Vänd köttet en gång under tillagningen

Örtbakade druvor:

Ingredienser

  • 2 dl röda ekologiska vindruvor

  • 1 kvist rosmarin

  • 1 dl olivolja

  • 3 msk rödvinsvinäger

  • 1 dl rostade hasselnötter utan skal

  • 1 dl fint skivad selleri

  • 1 dl krasse

  • ett par blad vacker rosesallad

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Lägg vindruvorna i en form och häll över olja, vinäger och lite rosmarin, en tsk salt. Rör om lite och sätt in även denna form i ugnen och låt den stå bredvid köttet under de sista 2 timmarnas tillagning.

    2. Vid servering lägger du några salladsblad i en djup tallrik, lägger på en av bitarna mört högrev och druvor. Skeda över skyn från såsen och toppa med hasselnötter, selleri och krasse. Servera med nybakat bröd.

Rosmarinbröd:

Ingredienser

  • 1 degboll enligt pizzadegsreceptet nedan

  • 2 msk olivolja

  • 1 msk färsk rosmarin

  • 1 tsk salt

Gör så här

    1. Ta en pizzadegsboll och tryck ut den med fingertopparna så den blir alldeles bucklig och ca 1 cm tjock.

    2. Ringla över olivolja, strö på hackad rosmarin och salt

    3. Grädda på het plåt i 250 gradig ugn i ca 10 min, tills krispigt och gyllene på ytan och seg i mitten.

Vintips till rödvinsbräserad högrev:

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge

119,00 kr


Vinet har en fruktig och kryddig doft med inslag av björnbär, svartpeppar, hallon, lakrits och lagerblad. Harmonisk smak med silkeslen tanninstruktur och lång angenäm eftersmak.

Recept: Sandra Mastio