Rökta räkor med whiskyaioli och nybakad focaccia.

Det finns ett par saker jag nästan alltid väljer om det är med på menyn. En av de sakerna är rökta räkor. Det är bland det bästa jag vet och jag kan äta precis hur många som helst. Men det är ju faktiskt riktigt enkelt att röka räkor själv hemma!

Rökta räkor med whiskyaioli och nybakad focaccia
Bunnahabhain 12 Years Old

Bunnahabhain 12 Years Old

Storbritannien

Systembolaget nr:

10059

649,00 kr


logo

2 portioner

logo

0 h 50 min

Det finns ett par saker jag nästan alltid väljer om det är med på menyn. En av de sakerna är rökta räkor. Det är bland det bästa jag vet och jag kan äta precis hur många som helst. Men det är ju faktiskt riktigt enkelt att röka räkor själv hemma! Antingen införskaffar man en röklåda för ett par hundralappar eller så röker man på grillen. Jag föredrar röklåda eftersom det är lite mer lätthanterligt (det är alltså inte jag som står för grillandet i vår familj..) Är man riktigt bekväm av sig köper man med sig rökta räkor från affären och lägger krutet på tillbehören istället, ni vet att jag inte dömer någon för hur man gör.

Rökta räkor

Ingredienser

  • 2 kg räkor (helst färska)

  • Rökspån (gärna alspån)

  • Havssalt

Gör så här

    1. Torka räkorna helt torra. Förbered röklådan enligt anvisningar för just din rök.

    2. Rök räkorna i cirka 10-15 minuter. Salta räkorna rikligt.

Whiskyaioli

Ingredienser

  • 2 äggulor

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 dl neutral rapsolja

  • 1/2 pressad citron

  • 1/2-1 msk whisky Bunnahabhain 12 years old

  • Ett par droppar tabasco

  • Salt

Gör så här

    1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.

    2. Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål, jag brukar ta ett litermått.

    3. Riv vitlöken fint. Ha i olja, saft från citron och whisky. Börja med en mindre mängd och smaka dig fram.

    4. Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med tabasco och salt.

Focaccia

Ingredienser

  • 25 g jäst

  • 3 dl vatten

  • 1/2 dl olivolja

  • 2 msk honung

  • 1 nypa flingsalt

  • 7 dl vetemjöl

  • Gröna oliver

  • Flingsalt

Gör så här

    1. Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olja, honung, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg.

    2. Strö över lite mjöl och täck sedan bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.

    3. Ha upp degen på mjölat bakbord. Arbeta snabbt igenom degen. Dela i två större eller sex lite mindre bitar.

    4. Forma till runda bröd och lägg på en plåt. Gör fördjupningar i bröden med fingrarna och tryck i oliver, strö sist över salt. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.

    5. Grädda i 200 °C i cirka 20 minuter för de stora bröden och lite kortare stund för de mindre.

    6. Servera de rökta räkorna med whiskyaioli, focaccia och gärna lite oliver i en skål. Låt fredagsmyset börja!

Bunnahabhain 12 Years Old

649,00 kr


Whisky är en dryck som gör sig riktigt bra i många sorters matlagning faktiskt och idag föll det sig så att jag smaksatte aiolin med whisky. Ni kan bara gissa hur gott det blev till de rökta räkorna. Rena drömmen!

Jag smaksatte min aioli med Bunnahabhain 12 years old, en whisky med inslag av torkade frukter, nötter och en hint av vanilj och karamelliserat socker.

Recept: Linnéa Seidel