Saffranskaka med vit choklad och mandelmassa.

Den här saftiga saffranskakan är ett fantastiskt inslag på julfikan och avnjuts allra bäst till en rykande kopp Blossa Hantverksglögg.

Saffranskaka med Blossa Hantverksglögg
logo

6

logo

0 h 50 min

En saftig kaka med mycket smak av saffran, vit choklad och mandelmassa. Saffranskakan är ett perfekt tillskott på glöggminglet eller julfikan och avnjuts allra bäst tillsammans med en varm, alkoholfri glögg från Blossa. Receptet är framtaget av köket.se.

Saffranskaka:

Ingredienser

  • 2 dl rårörssocker

  • 2 ägg

  • 1 g saffran

  • 5 dl vetemjöl

  • 0,5 tsk salt

  • 2 tsk bakpulver

  • 150 g smör

  • 3 dl standardmjölk

  • 100 g mandelmassa, riven

  • 50 g vit choklad, hackad eller knappar

  • mandelspån

  • florsocker

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175 grader.

    2. Smörj och bröa en form med avtagbar kant. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål.

    3. Smält smör tillsammans med saffran och tillsätt mjölken. Blanda i smörblandningen i äggsmeten och tillsätt sedan mjölblandningen.

    4. Häll halva smeten i formen och tillsätt den vita chokladen och hälften av mandelmassan. Tillsätt resten av smeten och toppa med resten av mandelmassan och mandelspånen.

    5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Låt svalna och pudra gärna lite florsocker över vid servering.

Glöggtips till saffranskaka:

Blossa Hantverksglögg Apelsin Pomerans

Blossa Hantverksglögg Apelsin Pomerans

36,00 kr


Blossa Hantverksglögg har en tydlig karaktär av färska apelsiner i fin balans med Blossas klassiska glöggkryddor. Smaken är komplex med ett fint avslut av den lite bittra pomeransen.