Tina Nordström om nya kokboken Gott käk utan krångel.
Kocken Tina Nordström är aktuell med två nya böcker och som programledare i Hela Sverige bakar. Här berättar hon om "Gott käk utan krångel".
Läs mer »Tina Nordström bjuder på ett recept på Shakshuka - en kryddstark tomatsås med chorizo i vilken ägg pocheras - ur nya kokboken "Gott käk utan krångel".
Shakshuka är ursprungligen en tunisisk äggrätt som är populär i Nordafrika och Mellanöstern. Den består av en kryddstark tomatsås i vilken ägg pocheras. Det här receptet är hämtat ur Tina Nordströms nya bok "Gott käk utan krångel".
- Recepten i den här boken är de jag lagar när tiden är knapp och handbollsträning eller ridning ska tryckas in i ett redan tajt schema. Då varvar jag helgens långkok med snabba och goda lösningar som här. Tina berättar att hon valt att inte ange hur många portioner recepten räcker till:-
I framför allt det gröna kapitlet ser vi rätterna mer som tillbehör eller förrätter. Där behöver du lägga till något för att bli riktigt mätt, som en bit fisk, kött eller kyckling. Eller så lagar du flera gröna rätter och serverar dem tillsammans. Och i kött- och fiskkapitlen kan du gärna komplettera recepten med något ur det gröna kapitlet.
1 chorizo, ca 225 g
1 bananschalottenlök
2 burkar hela San Marzanotomater, ca 800 g
4 ägg
70 g spenat
cayennepeppar
Skär 1 het chorizo (ca 225 g) i tjocka skivor. Om du har en färsk korv, ta då bort skinnet och stek färsen.
Skala och skär 1 bananschalottenlök i tunna klyftor.
Bryn korv och lök i 1 msk olivolja i en vid stekpanna. Häll över 2 burkar hela San Marzano-tomater (ca 800 g), mosa tomaterna lätt med en gaffel och låt sjuda i 6–8 minuter.
Vänd ner cirka 70 g spenat och smaksätt med ½–1 tsk salt och ½ krm cayennepeppar.
Knäck 4 ägg i varsin liten skål eller kopp. Gör fyra små gropar i tomatsåsen och häll ner ett ägg i varje grop.
Sjud alltsammans i 4–5 minuter under lock – äggvitan ska vara "pärlemorvit".
85,00 kr
Servera gärna ett glas detta vita vin som har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.
Recept: Tina Nordström
Kocken Tina Nordström är aktuell med två nya böcker och som programledare i Hela Sverige bakar. Här berättar hon om "Gott käk utan krångel".
Läs mer »Labneh är en specialitet från Mellanöstern som gärna serveras med en bit bröd. Här får populära Beirut Cafés recept på den krämiga yoghurtsåsen.
Läs mer »Här hittar du 10 goda drinkar som passar utmärkt till brunchen. Välj bland klassiker och wildcards.
Läs mer »Huevos rancheros är en mexikansk frukosträtt men den passar utmärkt även till lunch eller middag.
Läs mer »