Shakshuka med chorizo.

Tina Nordström bjuder på ett recept på Shakshuka - en kryddstark tomatsås med chorizo i vilken ägg pocheras - ur nya kokboken "Gott käk utan krångel". 

Shakshuka med ingredienser
Expedition Torrontés Chardonnay

Expedition Torrontés Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

625901

85,00 kr


Shakshuka är ursprungligen en tunisisk äggrätt som är populär i Nordafrika och Mellanöstern. Den består av en kryddstark tomatsås i vilken ägg pocheras. Det här receptet är hämtat ur Tina Nordströms nya bok "Gott käk utan krångel".

- Recepten i den här boken är de jag lagar när tiden är knapp och handbollsträning eller ridning ska tryckas in i ett redan tajt schema. Då varvar jag helgens långkok med snabba och goda lösningar som här. Tina berättar att hon valt att inte ange hur många portioner recepten räcker till:-

I framför allt det gröna kapitlet ser vi rätterna mer som tillbehör eller förrätter. Där behöver du lägga till något för att bli riktigt mätt, som en bit fisk, kött eller kyckling. Eller så lagar du flera gröna rätter och serverar dem tillsammans. Och i kött- och fiskkapitlen kan du gärna komplettera recepten med något ur det gröna kapitlet.

Ingredienser

 • 1 chorizo, ca 225 g

 • 1 bananschalottenlök

 • 2 burkar hela San Marzanotomater, ca 800 g

 • 4 ägg

 • 70 g spenat

 • cayennepeppar

Gör så här

  1. Skär 1 het chorizo (ca 225 g) i tjocka skivor. Om du har en färsk korv, ta då bort skinnet och stek färsen.

  2. Skala och skär 1 bananschalottenlök i tunna klyftor.

  3. Bryn korv och lök i 1 msk olivolja i en vid stekpanna. Häll över 2 burkar hela San Marzano-tomater (ca 800 g), mosa tomaterna lätt med en gaffel och låt sjuda i 6–8 minuter.

  4. Vänd ner cirka 70 g spenat och smaksätt med ½–1 tsk salt och ½ krm cayennepeppar.

  5. Knäck 4 ägg i varsin liten skål eller kopp. Gör fyra små gropar i tomatsåsen och häll ner ett ägg i varje grop.

  6. Sjud alltsammans i 4–5 minuter under lock – äggvitan ska vara "pärlemorvit".

Två vintips till Shakshuka med chorizo

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Servera gärna ett glas detta vita vin som har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


I en högre prisklass föreslår vi denna härligt fruktiga riesling från Washington State. Smaken har inslag av persika, litchi samt en touch av citruszest.

Recept: Tina Nordström