Smörstekt torskrygg med trattkantareller & kronärtskockssås.

Svamplyckan blir extra stor när man hittar ett sånt här recept att använda svampen till! Här blandas sensommarens bästa smaker på ett ypperligt sätt och vi skålar gärna in middagen i ett glas svalt vin från Bourgogne.

Smörstekt torsk med trattkantareller.

Foto: Linda Pérez

Laroche Bourgogne Réserve

Laroche Bourgogne Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

5621

149,00 kr


logo

2

logo

1 h 0 min

Det sägs att man knappt behöver leta efter svampen i år. Skogen tycks krylla av den. Två timmars frisk luft och en korg full av trattisar och kantareller sätter helt klart guldkant på en god middag. Svampen steks i smör och serveras med torskrygg, svartkål och en gräddig kronärtkockssås. Vinet till är ett naturligt val – en vit bourgogne med fruktig koncentration, krämig rondör och frisk syra.

Smörstekt torsk med trattkantareller och kronärtskockssås:

Ingredienser

  • 300 g torskrygg eller gös

  • ca 0,5 liter trattkantareller eller kantareller, rensade

  • 4 stora blad svartkål, grovt skurna

  • 1 schalottenlök, finhackad

  • 2 vitlöksklyftor, krossade

  • ca 2 msk smör

  • 1 msk olivolja

  • ett par klasar krondill

  • mandelpotatis

  • salt och peppar

Kronärtkockssås:

  • 1 dl grädde

  • 1 dl crème fraîche

  • 1 dl vin

  • 1 burk kronärtkockscrème (ca 130g)

  • 0,5 dl mjölk

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Börja med såsen. Häll vinet i en kastrull och låt det koka i någon minut.

    2. Blanda i kronärtskockscrème, grädde och crème fraîche.

    3. Låt såsen koka ihop och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och gå över till svartkålen.

    4. Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg i svartkålen och stek en stund tills den mjuknat och fått färg. Salta, peppra och lägg upp på ett fat.

    5. Lägg svampen i samma varma stekpanna med olja. Stek tills den vätskat ur. Lägg ner de krossade vitlöksklyftorna, löken och en klick smör.

    6. Stek tills smöret och svampen är lätt brynta. Lägg sedan svampen över kålen.

    7. Dags för fisk. Värm upp olja i en stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt. Stek på medelhög värme tills skinnsidan blivit gyllene. Vänd på fisken, lägg i en stor klick smör och krondill.

    8. Stek på medelvärme och ös samtidigt smöret över fisken. När fisken närapå börjat skiva sig är den klar. Lägg då över svampen och kålen i stekpannan och ställ fram på matbordet.

    9. Snabbt kokar du sedan upp kronärtskockssåsen och häller i en skvätt mjölk. Mixa såsen skummig med stavmixer och servera genast tillsammans med torsk, kål, svamp och nykokt mandelpotatis.

Vintips till torsken:

Laroche Bourgogne Réserve

149,00 kr


Ett vitt Bourgogne-vin med fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, ananas, kryddor och grillad citron. Serveras vid 8-10°C till grillade rätter av fisk eller skaldjur, eller till ljust kött.

Recept: Rodrigo Pérez

Viner från Laroche

Laroche


Domaine Laroche var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis och är idag en betydande aktör och vingårdsägare.

Läs mer »