Så väljer du vin till svamp.
Som vi längtat efter svampsäsongen och att laga goda svamprätter. Här tipsar vi om hur du kan tänka när du väljer vin till olika svamprätter. Dessutom ger vi flera vintips och listar flera goda svamprecept.
Läs mer »Svamplyckan blir extra stor när man hittar ett sånt här recept att använda svampen till! Här blandas sensommarens bästa smaker på ett ypperligt sätt och vi skålar gärna in middagen i ett glas svalt vin från Bourgogne.
Foto: Linda Pérez
Det sägs att man knappt behöver leta efter svampen i år. Skogen tycks krylla av den. Två timmars frisk luft och en korg full av trattisar och kantareller sätter helt klart guldkant på en god middag. Svampen steks i smör och serveras med torskrygg, svartkål och en gräddig kronärtkockssås. Vinet till är ett naturligt val – en vit bourgogne med fruktig koncentration, krämig rondör och frisk syra.
300 g torskrygg eller gös
ca 0,5 liter trattkantareller eller kantareller, rensade
4 stora blad svartkål, grovt skurna
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
ca 2 msk smör
1 msk olivolja
ett par klasar krondill
mandelpotatis
salt och peppar
Kronärtkockssås:
1 dl grädde
1 dl crème fraîche
1 dl vin
1 burk kronärtkockscrème (ca 130g)
0,5 dl mjölk
salt och peppar
Börja med såsen. Häll vinet i en kastrull och låt det koka i någon minut.
Blanda i kronärtskockscrème, grädde och crème fraîche.
Låt såsen koka ihop och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och gå över till svartkålen.
Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg i svartkålen och stek en stund tills den mjuknat och fått färg. Salta, peppra och lägg upp på ett fat.
Lägg svampen i samma varma stekpanna med olja. Stek tills den vätskat ur. Lägg ner de krossade vitlöksklyftorna, löken och en klick smör.
Stek tills smöret och svampen är lätt brynta. Lägg sedan svampen över kålen.
Dags för fisk. Värm upp olja i en stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt. Stek på medelhög värme tills skinnsidan blivit gyllene. Vänd på fisken, lägg i en stor klick smör och krondill.
Stek på medelvärme och ös samtidigt smöret över fisken. När fisken närapå börjat skiva sig är den klar. Lägg då över svampen och kålen i stekpannan och ställ fram på matbordet.
Snabbt kokar du sedan upp kronärtskockssåsen och häller i en skvätt mjölk. Mixa såsen skummig med stavmixer och servera genast tillsammans med torsk, kål, svamp och nykokt mandelpotatis.
149,00 kr
Ett vitt Bourgogne-vin med fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, ananas, kryddor och grillad citron. Serveras vid 8-10°C till grillade rätter av fisk eller skaldjur, eller till ljust kött.
Recept: Rodrigo Pérez
Som vi längtat efter svampsäsongen och att laga goda svamprätter. Här tipsar vi om hur du kan tänka när du väljer vin till olika svamprätter. Dessutom ger vi flera vintips och listar flera goda svamprecept.
Läs mer »Klockrent tilltugg tillsammans med kräftorna! Gör små pizzor - rundlar av deg som du toppar med goda kantareller och grönkål
Läs mer »Det har blivit dags för lite mer värmande rätter och detta kycklingrecept är ett perfekt steg in i hösten.
Läs mer »Äntligen är svampsäsongen igång och här listar vi fem underbart goda recept på svamprisotto som alla kommer med tillhörande vintips.
Läs mer »