Sommarsallad med vit quinoa och jordgubbar

Linnéa tipsar om en favorit som är enkel att variera. Somrig sallad med jordgubbar och vit quinoa - god som den är eller som tillbehör till grillat.

Sommarsallad med quinoa och jordgubbar
Casal Garcia Rosé

Casal Garcia Rosé

Portugal

49,00 kr

74,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

En somrig sallad som blivit en stående favorit här hemma då den är så enkel att variera.

Antingen serverar jag den precis som den är här. Som en enkel lunch en varm sommardag. Men den är också god att servera till färska eller grillade skaldjur, grillade grönsaker eller varför inte till ett par saftigt grillade kycklingfiléer.

Jag gillar quinoa då det är en så användbar råvara. Finns bland annat i rött, vitt och gult. Jag tillsätter alltid någon form av kryddning i vattnet när jag kokar. Lite buljongpulver är nog favoriten. Sen ringlar jag över en god vinägrett. Här har jag gjort den väldigt enkel. Men tillsätt gärna av de örter du har hemma. Kanske lite ingefära? Eller varför inte en skvätt pressad apelsin?

Ingredienser

  • 4 port. vit quinoa

  • 1 tsk buljongpulver

  • 1/2 dl olivolja

  • 2 ekologiska lime

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 tsk honung

  • 2 tsk örtsalt

  • 1 knippe bladsallad

  • 2 avokados

  • 500 g jordgubbar

  • 1 gurka

Gör så här

    1. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt buljongpulver för lite extra smak.

    2. Lägg ut den nykokta quinoan på ett stort fat.

    3. Mixa samman olja, saft och skal från 2 lime, en vitlöksklyfta, honung och örtsalt. Ringla detta över quinoan.

    4. Skär salladen i bitar och blanda i den.

    5. Dela och skiva avokados i skivor, dela jordgubbar och skär gurkan i bitar. Fördela detta över quinoan.

    6. Servera direkt.

Vintips till Linnéas sommarsallad:

Casal Garcia Rosé

49,00 kr

74,00 kr


Casal Garcia Rosé har en intensiv doft med inslag av hallon vattenmelon och röda vinbär. Vinet är ganska lätt med viss spritsighet (lite kolsyra) och smaken som är fruktig domineras av söta hallon, vattenmelon och apelsin.

Recept: Linnéa Seidel