Soppan Surf ’n’ Soup med gratinerade havskräftor.

Linnéa har gjort ett superläckert recept på surf 'N' soup med gratinerade havskräftor, en variant på klassikern surf 'N' turf.

Soppa med havskräftor
logo

4 portioner

logo

0 h 50 min

De flesta av oss har säkert ätit Surf ’n’ Turf, både en och två gånger. Men idag kände jag för att göra något annat av rätten. Därför fick det bli Surf ’n’ Soup istället.

Jag har gratinerat havskräftor och gjort en skaldjurssoppa. Jag valde att ha räkor i soppan, men det är ju helt en smaksak. Självklart kan man koka sin egna skaldjursfond av skalet från räkorna om man känner för det. Annars går det fint att använda fond på flaska också. Jag gillar att mixa soppan så den blir härligt skummig innan servering. Servera ett gott bröd och några citronklyftor till!

Surf ’n’ Soup

Ingredienser

  • 4 schalottenlökar

  • 1 vitlök

  • Smör att steka i

  • 2 msk fiskfond

  • 4 dl vatten

  • 2 dl crème fraiche

  • 2 msk vitt vin

  • 1/2 msk vetemjöl

  • 1 msk stenbitsrom

  • 2 msk färsk dill

  • salt och svartpeppar

  • ca 300g skalade räkor eller kräftor

  • DEKORATION:

  • Stenbitsrom

  • Färsk dill

  • Klor från havskräftor

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det mjukt i lite smör.

    2. Tillsätt fiskfond, vatten, crème fraiche och vitt vin. Låt koka upp.

    3. Vispa i mjölet och fortsätt småkoka tills soppan tjocknat något. Smaka av med salt och svartpeppar.

    4. Mixa soppan helt slät och skummig. Häll upp i 4 skålar.

    5. Toppa med räkor, stenbitsrom, färsk dill och klor från havskräftor.

Gratinerade havskräftor med persilje- och vitlökssmör

Ingredienser

  • 4 stora havskräftor, kokta

  • 100 g smör

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1/2 dl hackad persilja

  • Salt

  • 1 dl finriven, vällagrad ost

Gör så här

    1. Dela havskräftorna på längden och lägg i en ugnsfast form.

    2. Blanda samman smör, pressad vitlök, finhackad persilja och salt.

    3. Klicka ut smöret över havskräftorna och strö sist över riven ost.

    4. Gratinera havskräftorna i 225°C högt upp i ugnen. Ta ut formen efter cirka 5 minuter. Om du använder okokta havskräftor kan de behöva gratineras cirka 5 minuter till.

Vin till soppan:

Wongraven Morgenstern Riesling, box 3 l.

337,00 kr


Wongraven Morgenstern Riesling har en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt med en frisk och slank smak av citrus och örter och med tydlig mineralitet. Vinet har en lång eftersmak och finns även på 75-centilitersflaska och magnum.

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

109,00 kr


Till soppmiddagen passar såklart ett glas bubbel riktigt fint. Som ett glas Pierre Olivier Blanc de Blancs, ett franskt mousserande som är tillverkat på ekologiska druvor.

Recept: Linnéa Seidel