Vårig sparrispasta.
Krispig sparris, färsk lök, lite vitlök och persilja, samt de snälla laktristonerna från dragon syr ihop allt till en pasta som passar perfekt till ett glas ”cat zib” i vårsolen!
När jag skapade detta recept provlagade jag ett gäng olika rätter för att hitta en rätt som jag tyckte lirade bra ihop med vinet på bästa sätt. För att matcha den lilla sötman i vinet och vinets generösa fyllighet, har jag landat jag i en vårig och krämig pasta med umami från parmesan och ett litet bett av cayennepeppar.
För att möta friskheten i vinet har jag använt zest från citron och även vinet själv. Krispig sparris, färsk lök, lite vitlök och persilja, samt de snälla laktristonerna från dragon syr ihop allt till en pasta som passar perfekt till ett glas ”cat zib” i vårsolen!
/Jessica Frej
Sparrispasta.
Ingredienser
400 g pasta
500 g grön sparris
2 st gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
1 dl vitt vin
2,5 dl vispgrädde
2 msk grönsaksfond
zest från 1 citron
2 msk torkad dragon
1 tsk svartpeppar
½ tsk salt
2 dl finriven parmesan
hackad persilja
Gör så här
Koka pastan i saltat vatten.
Bryt av nedersta delen på sparrisen och släng den. (Ca 1-2 cm) Dela sparrisen i 3-4 cm långa bitar.
Skiva lök och vitlök.
Fräs vitlök och lök i olivolja på medelhög värme i stekpanna. Häll på grädde, vin, citronzest, cayenne, grönsaksfond, dragon och svartpeppar. Koka upp och småputtra några minuter.
Lägg i sparris, puttra i ca 30 sekunder.
Häll av pastavattnet.
Blanda pastan med sparrisåsen och riven parmesan.
Toppa med hackad persilja, parmesan och svartpeppar.
Servera genast!
Vintips till sparrispasta
CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic
81,00 kr
Till Jessica Frejs goda sparrispasta dricker vi gärna Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic från CHILL OUT. Det är ett generöst sicilianskt vitt vin på ekologiskt odlade druvor som passar som handen i handsken till denna goda pasta.
Chèvresallad med ugnsrostade grönsaker.
En ljummen chèvresallad med ugnsrostade grönsaker som så klart också består av chèvrens bästa kompis- valnötter. En helt underbar sommarsallad!
Läs mer »