Surströmmingsbumlingar.

Den tredje torsdagen i augusti är det officiell surströmmingspremiär. Testa att göra surströmmingsbumlingar!

Surströmmingsbumlingar
Gammal Norrlands Akvavit

Gammal Norrlands Akvavit

Finland

Systembolaget nr:

26202

245,00 kr


logo

0 h 30 min

Fyllning

Ingredienser

  • 2 st surströmmingsfiléer

  • 150 g mandelpotatis

  • 10 g gräslök, färsk

  • 1/2 silverlök

  • 10 g smör

  • 1 st äggula

  • svartpeppar ur kvarn

  • salt

  • 1 tsk vitvinsvinäger

  • 1⁄2 st citron, saften

  • 1⁄2 st citron, zest

Gör så här

    1. Baka potatisen i ugnen på 150° C tills den är mjuk. Låt den svalna, skala den därefter och skär ner i små bitar ca 1 cm.

    2. Skär surströmmingen och gräslöken fint, blanda med den ljumma potatisen och övriga ingredienser.

    3. Smaka av med salt, svart- peppar och vitvinsvinäger. Rulla fyllningen i en plastfilm i en ca 2 cm rulle. Tvinna hårt och kyl.

Panering

Ingredienser

  • 40 g tunnbröd, hårt

  • 1 st äggvita

  • 1 dl vetemjöl

Gör så här

    1. Mixa tunnbrödet kort i en mixer till en grov jämn massa. Häll upp i en rymlig skål.

    2. Häll äggvitan och mjölet i varsin skål för panering.

    3. Tag fram surströmmingsfyllningen och dela i 2 cm stora skivor. Panera dessa i mjöl, äggvita och det mixade tunnbrödet.

    4. Förvara sedan i kyl till servering.

Till servering

Ingredienser

  • 1/2 l rapsolja, neutral

  • 2 st minirödlökar/röda steklökar

  • 2 msk matyoghurt, naturell

  • Vinterkrasse eller smörgåskrasse

Gör så här

    1. Värm oljan till 180° C och fritera ”bumlingarna” tills de är gyllene.

    2. Garnera med minirödlökar, matyoghurt och krasse.

Dryck till surströmmingsbumlingarna:

Gammal Norrlands Akvavit

245,00 kr


Den fylliga och milda Gammal Norrlands Akvavit lanserades 1929. Den är även kulturellt bevandrad och intar en betydande roll i Torgny Lindgrens roman "Norrlands Akvavit". Förutom kummin, anis och fänkål har denna klassiker med själ och hjärta bland höga fjäll och brusande forsar, även inslag av sherry.