Surströmmingsbumlingar.

Den tredje torsdagen i augusti är det officiell surströmmingspremiär. Testa att göra surströmmingsbumlingar!

Surströmmingsbumlingar
Surströmmingsbumlingar
Gammal Norrlands Akvavit
Gammal Norrlands Akvavit

Gammal Norrlands Akvavit

Finland

Systembolaget nr:

26202

229,00 kr


logo

0 h 30 min

Den tredje torsdagen i augusti är det officiell surströmmingspremiär. Testa att göra surströmmingsbumlingar!

Fyllning

Ingredienser

  • 2 st surströmmingsfiléer

  • 150 g mandelpotatis

  • 10 g gräslök, färsk

  • 1/2 silverlök

  • 10 g smör

  • 1 st äggula

  • svartpeppar ur kvarn

  • salt

  • 1 tsk vitvinsvinäger

  • 1⁄2 st citron, saften

  • 1⁄2 st citron, zest

Gör så här

    1. Baka potatisen i ugnen på 150° C tills den är mjuk. Låt den svalna, skala den därefter och skär ner i små bitar ca 1 cm.

    2. Skär surströmmingen och gräslöken fint, blanda med den ljumma potatisen och övriga ingredienser.

    3. Smaka av med salt, svart- peppar och vitvinsvinäger. Rulla fyllningen i en plastfilm i en ca 2 cm rulle. Tvinna hårt och kyl.

Panering

Ingredienser

  • 40 g tunnbröd, hårt

  • 1 st äggvita

  • 1 dl vetemjöl

Gör så här

    1. Mixa tunnbrödet kort i en mixer till en grov jämn massa. Häll upp i en rymlig skål.

    2. Häll äggvitan och mjölet i varsin skål för panering.

    3. Tag fram surströmmingsfyllningen och dela i 2 cm stora skivor. Panera dessa i mjöl, äggvita och det mixade tunnbrödet.

    4. Förvara sedan i kyl till servering.

Till servering

Ingredienser

  • 1/2 l rapsolja, neutral

  • 2 st minirödlökar/röda steklökar

  • 2 msk matyoghurt, naturell

  • Vinterkrasse eller smörgåskrasse

Gör så här

    1. Värm oljan till 180° C och fritera ”bumlingarna” tills de är gyllene.

    2. Garnera med minirödlökar, matyoghurt och krasse.

Gammal Norrlands Akvavit

229,00 kr


Vårt dryckesförslag till surströmmingen är den fylliga och milda Gammal Norrlands Akvavit som lanserades 1929. Den är även kulturellt bevandrad och intar en betydande roll i Torgny Lindgrens roman "Norrlands Akvavit". Förutom kummin, anis och fänkål har denna klassiker med själ och hjärta bland höga fjäll och brusande forsar, även inslag av sherry.