God snaps till surströmming.
Startskottet för en av sommarens mest ambivalenta traditioner går av stapeln den tredje torsdagen i augusti. Då är det dags för surströmmingspremiär.
Läs mer »Den tredje torsdagen i augusti är det officiell surströmmingspremiär. Testa att göra surströmmingsbumlingar!
2 st surströmmingsfiléer
150 g mandelpotatis
10 g gräslök, färsk
1/2 silverlök
10 g smör
1 st äggula
svartpeppar ur kvarn
salt
1 tsk vitvinsvinäger
1⁄2 st citron, saften
1⁄2 st citron, zest
Baka potatisen i ugnen på 150° C tills den är mjuk. Låt den svalna, skala den därefter och skär ner i små bitar ca 1 cm.
Skär surströmmingen och gräslöken fint, blanda med den ljumma potatisen och övriga ingredienser.
Smaka av med salt, svart- peppar och vitvinsvinäger. Rulla fyllningen i en plastfilm i en ca 2 cm rulle. Tvinna hårt och kyl.
40 g tunnbröd, hårt
1 st äggvita
1 dl vetemjöl
Mixa tunnbrödet kort i en mixer till en grov jämn massa. Häll upp i en rymlig skål.
Häll äggvitan och mjölet i varsin skål för panering.
Tag fram surströmmingsfyllningen och dela i 2 cm stora skivor. Panera dessa i mjöl, äggvita och det mixade tunnbrödet.
Förvara sedan i kyl till servering.
1/2 l rapsolja, neutral
2 st minirödlökar/röda steklökar
2 msk matyoghurt, naturell
Vinterkrasse eller smörgåskrasse
Värm oljan till 180° C och fritera ”bumlingarna” tills de är gyllene.
Garnera med minirödlökar, matyoghurt och krasse.
245,00 kr
Den fylliga och milda Gammal Norrlands Akvavit lanserades 1929. Den är även kulturellt bevandrad och intar en betydande roll i Torgny Lindgrens roman "Norrlands Akvavit". Förutom kummin, anis och fänkål har denna klassiker med själ och hjärta bland höga fjäll och brusande forsar, även inslag av sherry.
Startskottet för en av sommarens mest ambivalenta traditioner går av stapeln den tredje torsdagen i augusti. Då är det dags för surströmmingspremiär.
Läs mer »En skagen på kräftor som är lika enkel som god! Krämig med frisk ton av citron, pepparrot och härliga inslag av färsk dill och gräslök. Passar perfekt som både förrätt och tilltugg.
Läs mer »Grossgrogg 2.0 är precis det du vill ha, och lite till. Enkel att göra och smakar himmelskt.
Läs mer »Gin och Tonic Norrlands är en frisk cocktail med O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin, toppad med tonic, citronmeliss och hjortron.
Läs mer »Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer »