Älgrostbiff med ugnsrostade morötter.
På gränsen mellan vår och vinter lagar Linnéa rostbiff på älg tillsammans med ugnsrostade morötter, fräsch sallad, hyvlad parmesan och över allt ringlar du en riktigt god balsamico.
Läs mer »Har du testat tjälknöl någon gång? Det tar sin lilla tid men blir fantastiskt gott. Perfekt att göra om du har en bit älg över.
Tjälknöl, misstaget som nu blivit en svensk klassiker! En bit fruset kött som tillagas på riktigt låg temperatur under många timmar. För att sedan få sin goda smak i en saltlag.
Saltlagen, den kan du smaksätta med vad du helst önskar. Här har jag till exempel tillsatt vin och lagerblad. Men andra kryddor, vitlök med mera, är även det gott att ha i!
/Linnéa
1,5 kg fryst älgrostbiff eller stek
5 dl vatten
1 dl rött vin
0,5 dl salt
2 msk strösocker
svartpeppar
3 lagerblad
Ställ in den frusna biten älgkött i nedre delen av en 80°C varm ugn. Efter ca 3 timmar har köttet tinat så pass att du kan sticka i en termometer.
När temperaturen kommer upp i ca 60°C är köttet rött, vid 65°C rosa och vid 70°C helt genomstekt. Välj själv till vilken temperatur du vill tillaga köttet.
Blanda alla ingredienser till saltlagen och låt detta koka upp. Rör tills socker och salt löst sig. Låt lagen svalna något och ha upp i en bunke.
Lägg i köttbiten och låt allt sedan svalna helt. Täck sedan över bunken med lock eller folie och ställ kallt i 8-12 timmar. Jag brukar låta den stå över natten.
400 g butternutpumpa
500 g potatis, gärna små runda
olja
örtsalt
svartkål
ca 150 g gula kantareller
salt
1 msk smör
2 msk mjöl
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk viltfond
2 tsk soja
1 tsk svartvinbärsgelé
svartvinbärsgelé
Skala och skär pumpan i bitar. Ha upp pumpa och småpotatisar i en ugnsform och ringla över olja och örtsalt. Ugnsbaka i 225°C i cirka 40 minuter.
Repa och skär svartkålen, massera in lite olja i den. Strö detta över den varma plåten.
Rensa och skär ner kantarellerna i mindre bitar. Förväll dem i en het stekpanna. Salta.
Stek sedan kantarellerna i smör. Pudra över mjöl och låt steka en liten stund. Slå på grädde och mjölk.
Låt allt koka upp och tjockna. Späd eventuellt med mer mjölk som såsen blir för tjock. Smaka av med viltfond, soja och svartvinbärsgelé.
Servera tjälknölen med potatis, pumpa, kantarellsås och svartvinbärsgelé till.
135,00 kr
Allesverloren Shiraz har en stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.
135,00 kr
Ett annat vin som passar väldigt fint till smakrika rätter med vilt eller nötkött. Allesverloren Tinta Barocca har en stor, fruktig doft med inslag av röda bär, choklad, vanilj, kryddor och fat. Smakrikt och elegant med tät frukt, bra tanninstruktur och välintegrerad fatkaraktär. Lång eftersmak.
Recept: Linnéa Seidel
På gränsen mellan vår och vinter lagar Linnéa rostbiff på älg tillsammans med ugnsrostade morötter, fräsch sallad, hyvlad parmesan och över allt ringlar du en riktigt god balsamico.
Läs mer »Låt köket fyllas av de fantastiska dofterna från en helstekt älgfilé med massor av örtkryddor. Servera med silkeslen potatispuré och smörstekta rotfrukter.
Läs mer »Vilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs mer »I Linnéas älggryta trängs olika rotfrukter, fina bitar av älg och lingon. Grytan toppas med frasig, smörstekt svartkål.
Läs mer »Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen.
Läs mer »