Tjälknöl på älg med kantarellsås och svartvinbärsgelé.

Har du testat tjälknöl någon gång? Det tar sin lilla tid men blir fantastiskt gott. Perfekt att göra om du har en bit älg över.

Tjälknöl på älg.
Allesverloren Shiraz

Allesverloren Shiraz

Sydafrika

Systembolaget nr:

29002

135,00 kr


Allesverloren Tinta Barocca

Allesverloren Tinta Barocca

Sydafrika

Systembolaget nr:

12002

135,00 kr


logo

1

Tjälknöl, misstaget som nu blivit en svensk klassiker! En bit fruset kött som tillagas på riktigt låg temperatur under många timmar. För att sedan få sin goda smak i en saltlag.

Saltlagen, den kan du smaksätta med vad du helst önskar. Här har jag till exempel tillsatt vin och lagerblad. Men andra kryddor, vitlök med mera, är även det gott att ha i!

/Linnéa

Tjälknöl på älg:

Ingredienser

  • 1,5 kg fryst älgrostbiff eller stek

  • 5 dl vatten

  • 1 dl rött vin

  • 0,5 dl salt

  • 2 msk strösocker

  • svartpeppar

  • 3 lagerblad

Gör så här

    1. Ställ in den frusna biten älgkött i nedre delen av en 80°C varm ugn. Efter ca 3 timmar har köttet tinat så pass att du kan sticka i en termometer.

    2. När temperaturen kommer upp i ca 60°C är köttet rött, vid 65°C rosa och vid 70°C helt genomstekt. Välj själv till vilken temperatur du vill tillaga köttet.

    3. Blanda alla ingredienser till saltlagen och låt detta koka upp. Rör tills socker och salt löst sig. Låt lagen svalna något och ha upp i en bunke.

    4. Lägg i köttbiten och låt allt sedan svalna helt. Täck sedan över bunken med lock eller folie och ställ kallt i 8-12 timmar. Jag brukar låta den stå över natten.

Kantarellsås och tillbehör:

Ingredienser

  • 400 g butternutpumpa

  • 500 g potatis, gärna små runda

  • olja

  • örtsalt

  • svartkål

  • ca 150 g gula kantareller

  • salt

  • 1 msk smör

  • 2 msk mjöl

  • 3 dl grädde

  • 1 dl mjölk

  • 2 msk viltfond

  • 2 tsk soja

  • 1 tsk svartvinbärsgelé

  • svartvinbärsgelé

Gör så här

    1. Skala och skär pumpan i bitar. Ha upp pumpa och småpotatisar i en ugnsform och ringla över olja och örtsalt. Ugnsbaka i 225°C i cirka 40 minuter.

    2. Repa och skär svartkålen, massera in lite olja i den. Strö detta över den varma plåten.

    3. Rensa och skär ner kantarellerna i mindre bitar. Förväll dem i en het stekpanna. Salta.

    4. Stek sedan kantarellerna i smör. Pudra över mjöl och låt steka en liten stund. Slå på grädde och mjölk.

    5. Låt allt koka upp och tjockna. Späd eventuellt med mer mjölk som såsen blir för tjock. Smaka av med viltfond, soja och svartvinbärsgelé.

    6. Servera tjälknölen med potatis, pumpa, kantarellsås och svartvinbärsgelé till.

Gott vin till tjälknöl på älg:

Allesverloren Shiraz

135,00 kr


Allesverloren Shiraz har en stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.

Allesverloren Tinta Barocca

135,00 kr


Ett annat vin som passar väldigt fint till smakrika rätter med vilt eller nötkött. Allesverloren Tinta Barocca har en stor, fruktig doft med inslag av röda bär, choklad, vanilj, kryddor och fat. Smakrikt och elegant med tät frukt, bra tanninstruktur och välintegrerad fatkaraktär. Lång eftersmak.

Recept: Linnéa Seidel

Allesverloren

Allesverloren


Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen.

Läs mer »