Torskrygg med knaperstekt bacon, smörsås och grönsaker.

Stekt torskrygg med en underbar sås och knaperstekt bacon - lika gott till vardag som till fest. Servera med grönsaker i säsong.

Torskrygg med bacon och smörsås.
Expedition Torrontés Chardonnay

Expedition Torrontés Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

625901

85,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Stekt torskrygg är något vi äter ofta här hemma. Efter otaliga försök har jag nu kommit fram till det absolut bästa sättet att tillaga stekt torskrygg. Stek den på hög värme, ca 2 minuter per sida. Sedan får fisken vila under folie i cirka 7 minuter, då brukar den bli helt perfekt.

Till min torskrygg serverade jag idag en smörsås, eller en Beurre Blanc som det så tjusigt heter.

Låt såsen inte bli varmare än 80°C och är du orolig, tillsätt ett par droppar vispgrädde. Då brukar den inte skära sig. Men är du redan ett fullblodsproffs på såser som detta hoppar du såklart över grädden.

/Linnéa

Torskrygg med knaperstekt bacon:

Ingredienser

  • 4 bitar torskrygg

  • salt

  • smör att steka i

  • 150 g bacon

  • ca 800 g potatis

Gör så här

    1. Torka fisken helt torr. Salta lätt.

    2. Hetta upp smör i en varm stekpanna och stek torsken ca 2 minuter per sida. Täck över med ugnsfolie och låt vila cirka 7 minuter.

    3. Koka under tiden potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

    4. Skär baconet i bitar och knaperstekt det.

Smörsås och grönsaker:

Ingredienser

  • 2 st schalottenlökar

  • 2 dl vitt vin

  • 0,5 dl vitvinsvinäger

  • salt

  • 200 g mjukt smör

  • ev en liten skvätt grädde

  • citron

  • 250 g ärtskidor

  • 250 g sparris

Gör så här

    1. Skala och finhacka schalottenlöken. Svetta den mjuk i lite olja i en kastrull. Den ska alltså inte stekas eller få färg, bara bli mjuk.

    2. Slå på vin och vitvinsvinäger. Låt koka ner tills ungefär halva mängden vätska återstår.

    3. Sila av reduktionen ner i en ren kastrull. Salta lätt.

    4. Sätt gärna i en termometer och se till att såsen nu håller 80°C för att den inte ska skära sig.

    5. Tillsätt smöret, lite i taget under omrörning, vispa tills du har önskad konsistens på såsen. Tillsätt eventuellt lite grädde ifall såsen ser ut att skära sig. Då brukar den gå ihop igen.

    6. Smaka av med saft och skal från citron.

    7. Bryt bort den nedre, lite träiga delen på sparrisen. Skär den i bitar. Förväll i lättsaltat vatten tillsammans med ärtskidorna. Häll av vattnet. Ha på ca 1 msk smör och salt. Blanda väl.

    8. Servera den stekta torsken tillsammans med bacon, smörsås, förvällda grönsaker och nykokt potatis.

Vintips till torsken:

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Doften i Expedition Torrontés Chardonnay är medelstor, fruktig och aromatisk med av inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

Recept: Linnéa Seidel