Whisky- och honungsrostade morötter med quinoasallad.

Linnéas recept på whisky- och honungsrostade morötter med quinoasallad och hummus.

Whisky- och honungsrostade morötter med quinoasallad
Woodford Reserve Bourbon

Woodford Reserve Bourbon

USA

Systembolaget nr:

1010401

440,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 15 min

När whisky förekommer i maträtter handlar det ofta om en rökig glaze till kött eller liknande. Därför var det kul att testa något annat den här veckan; att placera en smak som vi är vana att stöta på tillsammans med kött, i ett helt annat sammanhang. Tillsammans med morötter och hummus blev det verkligen en fullträff!Jag har gjort en marinad på whisky, honung och lite chili, som jag masserat in i morötterna och sedan ugnsrostat. Sötman från morötterna och honungen tillsammans med den fylliga whiskysmaken och hettan från chilin blir en otroligt fin kombination tillsammans med hummus.

Här har jag valt att servera morötterna till en quinoasallad med fetaost, ärtor och hummus. Men det skulle säkert passa fint att servera en bit grillad kyckling till om man saknar någon form av kött! Jag valde att använda små snackmorötter, men det går självklart bra att ta helt vanliga och dela dem. Whiskyn jag valt att smaksätta med är Woodford Reserve Bourbon. Den har en fyllig och rund smak med inslag av ek, kol, vanilj och lite kokos.

Whisky- och honungsrostade morötter med quinoasallad och hummus

Ingredienser

  • 600 g snack-morötter

  • 1 dl Woodford Reserve Bourbon

  • 1/2 dl honung

  • 1/2 tsk chili

  • salt

  • 1 lime

  • 3 port quinoa

  • 1 grönsaksbuljong

  • ca 150 g sockerärtor

  • 150 g fetaost

  • 1 påse bladsallad

  • rostade pinjenötter

  • 1 granatäpple

  • 4 msk tahini

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk citronsaft

  • kokta kikärtor (2 förpackningar à 380 g)

  • olivolja

  • 2-3 msk vatten

  • 1/2 tsk spiskummin

  • 1/2 tsk spiskummin

Gör så här

    1. Blanda whisky, honung, chili och salt i en bunke. Lägg i morötterna och blanda om väl.

    2. Lägg ut morötterna på en plåt och ugnsrostad i cirka 40 minuter. Vänd morötterna efter halva tiden.

    3. Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet. Tillsätt en grönsaksbuljong i kokvattnet.

    4. När quinoan svalnat något, blanda den med delade sockerärtor, smulad fetaost, sallad och pinjenötter. Dela granatäpplet och tag ur kärnorna. Ha i detta i salladen.

    5. Mixa tahini, skalad vitlök och citron i en matberedare tills det blir krämigt.

    6. Tillsätt 1 matsked vatten och fortsätt mixa en liten stund till.

    7. Skölj kikärtorna och ha i dom och mixa ett par minuter.

    8. Ha i en skvätt olivolja och späd sedan din hummus med vatten tills du får önskad konsistens. Mixa tills du har en silkeslen hummus. Smaka av hummusen med lite spiskummin och salt.

    9. Blanda i de varma morötterna i salladen, pressa över lite limesaft och servera tillsammans med hummus.

Woodford Reserve Bourbon

440,00 kr


En bourbon måste vara gjord på minst 51% men max 80% majs, vara lagrad i minst två år och tillverkad i USA. Woodford Reserve har en ovanligt hög råghalt som ger en smakprofil som inte är lik andra bourbon. Över 200 doftmolekyler kan hittas i denna komplexa bourbon.

Recept: Linnéa Seidel