GSM står för grenache, syrah, mourvèdre och är alltså en blend på tre röda druvor, som bland annat är vanlig i Rhônedalen. Här är Mats Claëssons tre favoriter.
Att göra blends på olika druvor när man skapar viner är inget ovanligt och görs för att ge vinet den karaktär man är ute efter. Av av världens vanligaste och mest uppskattade blend är just GMS: grenache, syrah och mourvèdre.
Grenache bidrar med bland annat rödfruktighet, och en viss kryddighet, samtidigt som den ger lätta och mjuka viner. En mycket vanlig druva i viner från Rhônedalen som även kan dra upp alkoholstyrkan i vinet.
Syrah bidrar här med toner av mörkare frukter som plommon, mörka körsbär eller till och med svarta oliver. Kaffe och svartpeppar är också vanliga inslag. Syrah producerar i regel fylliga, tanninrika viner Druvan trivs bra i de flesta klimat och tack vare den höga tanninhalten och den koncentrerade frukten funkar det utmärkt att lagra syrahviner.
Mourvèdre (eller Monastrell som den också kallas) ger fylliga och smakrika viner med tydlig strävhet. Man finner ofta inslag av björnbär och andra mörka frukter samt katrinplommon, kryddor och örter. Vinerna passar till medelkraftiga och kraftiga anrättningar på kött eller fågel.
Sydafrika
219 kr
Ken Forrester Renegade är en av Sydafrikas första Rhône-blandningar och årgång 2020 består av 57% syrah, 37% grenache och 6% mourvèdre. Används med fördel till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker.
Frankrike
115 kr
Glou-Glou består av 65% syrah, 20% mourvèdre och 15% grenache. I glaset ett fruktigt och generöst vin med smak av skogshallon, björnbär, röda körsbär och plommon samt toner av svartpeppar och färska örtkryddor.
Frankrike
155 kr
Xavier Vignon Vacqueyras är ett djuprött, smakrikt och fruktigt vin med inslag av fat, björnbär, svartpeppar, katrinplommon, lakrits, lagerblad, fikon, kakao och hallon. Druvfördelningen är 55% grenache, 40% syrah och 5% mourvédre.
22.04.2024
Vi djupdyker i druvan grenache som har sitt ursprung i Spanien och är världens sjunde mest odlade druvsort för vin. Lär dig mer om grenache här.
Läs merNär du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.
Läs merKärt barn har många namn, och så är det med druvan monastrell - eller mourvèdre som fransmännen säger. En värmetålig druva som ger fylliga och smakrika viner med tydlig strävhet.
Läs merHär lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.
Läs mer