Dumplings med kålrabbi och syrlig räka.
Detta vackra recept kommer från Sveriges Mästerkock-vinnaren 2025, Matilda Klarqvist och hennes debutkokbok "Queen Green". Om du undrat vad man kan använda kålrabbi till är detta ett utmärkt exempel.
Läs mer »Räkor, kräftor, ostron, musslor, hummer - här samlar vi massor av läckra recept med skaldjur, både varmrätter och förrätter med passande vintips.
Detta vackra recept kommer från Sveriges Mästerkock-vinnaren 2025, Matilda Klarqvist och hennes debutkokbok "Queen Green". Om du undrat vad man kan använda kålrabbi till är detta ett utmärkt exempel.
Läs mer »När du vill äta gott och lättlagat, då är en räkpasta alltid svaret på dina frågor. Med få ingredienser och lite tid får du ut maximalt med smak. Servera ett frasigt vitlöksbröd till och en god lunch eller enklare middag står redo på bara ett litet kick.
Läs mer »Det perfekta tilltugget till bubbel har du här, i form av snittar med en aioli som får smak av säsongens ramslök och som toppas med rökta räkor.
Läs mer »Toast skagen är en klassisk förrätt som känns lyxig trots att den är så lättlagad. Servera tillsammans med en frisk riesling från Tyskland.
Läs mer »Den här vackra skaldjursskapelsen passar lika bra till påsk som till midsommar eller varför inte till kräftskivan. Kom ihåg att man äter med ögonen också, så lägg lite extra kärlek på dekorationen!
Läs mer »En skagen på kräftor som är lika enkel som god! Krämig med frisk ton av citron, pepparrot och härliga inslag av färsk dill och gräslök. Passar perfekt som både förrätt och tilltugg.
Läs mer »Fira in helgen med en underbar fiskgryta med lyxiga räkor och en sås med både grädde och vitt vin. Vi tackar inte nej till detta!
Läs mer »Klassisk rätt med blåmusslor som känns lyxigt och gott utan att vara alltför svårlagat. Servera med ett kallt glas friskt vitvin från Portugal.
Läs mer »Snittar är trevligt att ha till festen, innan middagen eller när ni bara sitter och pratar med goda vänner och ett glas vin i soffan. Här är en kryddhet snittvariant med räkor.
Läs mer »Välkomna nyårsgästerna med kanapéer och bubbel. Här har Linnéa komponerat den perfekta plockmaten med mild kronärtskockskräm och rökta räkor.
Läs mer »Förrätten till nyårsmenyn i år är en klassisk hummersoppa med en hint av cognac. Gudomligt gott och krämigt! Servera med frasiga oststänger som ger fin kontrast till den lena texturen.
Läs mer »Den här gången bjuder Linnéa oss på ett riktigt klassiskt recept med ostron: Oysters Rockefeller. Perfekt som plockmat eller förrätt till nyår!
Läs mer »Den här läckra rätten gjord på jätteräkor kompletteras med grönkål, aubergine, avokado och en basilikamajonnäs samt ett gott vitvin.
Läs mer »En snabblagad pasta med räkor och smak av citron och vitlök. Passar lika bra som lyxig vardagsmat som till helgen. Varför inte servera med ett glas bubbel?
Läs mer »Hade du tänk bjuda på lite bubbel? Välj en förrätt du kan servera till, som en härlig toast skagen med lyxig forellrom.
Läs mer »Perfekt plockmat till kräftskivan! Här har Linnéa samlat skaldjursfestens godaste smaker i en minipizza där kräftorna spelar huvudrollen. Servera med ett glas svalt rieslingvin.
Läs mer »Ostron och brynt smör - det säger vi inte nej till. O.P. Anderson Gastrogardets stjärnkock Klara Lind bjuder på ett recept med just det.
Läs mer »O.P. Anderson Gastrogardets Klara Lind presenterar den här läckra rätten - grillade havskräftor med smak av citrus.
Läs mer »Kan ostron och O.P. Anderson Dill vara den bästa kombinationen - ja, säger Gastrogardets kock Klara Lind.
Läs mer »En härligt smakrik sallad där räkorna får smak av chili och ingefära. Servera glasnudelsalladen ihop med en wasabikräm.
Läs mer »En snabb pastarätt som ändå känns väldigt lyxig och är mycket god. Servera med en klassisk vit Bordeaux.
Läs mer »Här bjuder vi på ett härligt recept ur Lena Djuphammars bok "Snittar & bubbel". Frasiga små korgar fylls med en kryddig skagenröra med kräftor - servera till bubbel såklart!
Läs mer »När Camilla Wahlman lagade den här solgula fisksoppan på sin audition i Sveriges Mästerkock 2023 fick hon Tommy Myllymäki tårögd av lycka. Nu delar hon receptet med folk o folk!
Läs mer »Räkcocktail är en klassisk förrätt som kan blandas med vad du känner för för dagen. Du kan göra den kryddstark med chili, fruktig med mango eller krispig med paprika och gurka. Här är en räkcocktail att inleda Alla hjärtans dag-middagen med.
Läs mer »Bjud på läckra pilgrimsmusslor i en god sås och servera ett frisk vitt bourgognevin till. Här har vår dryckesexpert Mats Claësson skräddarsytt en rätt till vinet Montagny Premier Cru Les Coères 2019.
Läs mer »Linnéa har tagit fram en förrätt som passar perfekt för den som vill värma sig i vinter. Går lika bra att servera som huvudrätt tillsammans med ris eller glasnudlar.
Läs mer »Den prisbelönte drinkkreatören Emil Åreng har skapat en vinägrett med Skagerrak Gin som blir pricken över i:et till ostron och gratinerade skaldjur.
Läs mer »Lobster rolls med en härligt krämig hummerröra är ett festligt sätt att servera hummer på. Dessa blir lite extra smarriga och lyxiga då de toppas med rom.
Läs mer »Hummer är en klassiker på nyår - men varför inte servera den i en kryddig ensemble med chili och avokado i en läcker taco? Här har Linnéa gjort exakt det!
Läs mer »Risotto, är inte det bland det finaste vi kan bjuda någon på? Så mycket kärlek det ligger i en maträtt som man måste stå och se efter, tillsätta buljong och röra om i. Här har Linnea lagat en med räkor och fänkål.
Läs mer »Mattias Ljungberg som driver det legendariska Tössebageriet har tagit fram en fantastistk smörgåstårta med gubbröra och brynt smör med O.P. Anderson.
Läs mer »Jimmy Guo kom tvåa i Sveriges Mästerkock 2022 och är i höst akutell med kokboken "Mitt Kinesiska Skafferi". Här har han lagat en härlig asiatisk rätt med räkor och krispiga nudlar som passar utmärkt till ett glas YOKO Riesling.
Läs mer »Christin Kashou vann Sveriges Mästerkock 2021 och arbetar nu som Junior souschef på restaurangen Surfers i Stockholm. Hon har här tagit fram ett underbart asiatiskt recept på grillade kingsize räkor som serveras med en syrlig papayasallad.
Läs mer »Starta kvällen med ett fat goda räksnittar. Här har jag gjort en härlig räkröra på färskost. Den blir lite syrlig och fast i konsistensen. Räkröran kan du utan problem göra en eller ett par dagar i förväg, den blir bara godare av att stå till sig.
Läs mer »Adam Thulin, Sveriges Mästerkock 2022, bjuder på en enklare variant av förrätten han lagade i finalen: Smörstekta pilgrimsmusslor med Sandefjordsås.
Läs mer »Underbart goda kanapéer med skagenröra och dill att bjuda på i påsk.
Läs mer »Instagramprofilen fredagskocken har gjort ett recept på goda och matiga våfflor som kan ätas som snacks, huvudrätt eller varför inte som inslag på brunchen?
Läs mer »En elegant och god fiskrätt bestående av torskrygg med blåmusselsås, smörfräst purjolök, musslor och semitorkade plommontomater. Servera med att glas riesling från Robert Weil.
Läs mer »En underbar mango- och räksallad som passar både som förrätt och smårätt. Serveras med fördel till ett glas högklassig riesling från Robert Weil.
Läs mer »En thailändsk rätt bestående av ångade stora räkor med smakrika glasnudlar och chilidipp från kokboken "Thai! på 30 minuter".
Läs mer »Som en liten skål av lycka - så beskriver Linnéa denna ljuvliga förrätt som serveras med ett glas bubbel!
Läs mer »En riktigt lyxig skaldjurssoppa med ingredienser som pilgrimsmussla, havskräfta, räkor och musslor. Servera gärna med ett glas riesling.
Läs mer »En riktig god och lyxig citronrisotto som serveras med grillade pilgrimsmusslor och ett brynt örtsmör. Matchas allra bäst med ett glas alvarinho.
Läs mer »Här får du Sofia Woods bästa recept på linguine vongole som lätt gör att man drömmer sig bort till semester och salta bad. Ett riktigt drömmigt pastarecept!
Läs mer »Cha Gio är en typ av vietnamesiska vårrullar som här innehåller en fyllning av både räkor och fläsk. Receptet kommer från Erik Videgårds kokbok.
Läs mer »Moules Frites är en jättegod nordfransk/belgisk maträtt bestående av vinkokta musslor som serveras med pommes frites. Otroligt gott!
Läs mer »Moules marinières är fantastiskt gott och inte alls svårt att laga hemma! Servera gärna med pommes och ett glas riesling.
Läs mer »Den här goda tempuran består av havskräfta som friteras med katafi och sedan serveras med majonnäs och citron. Avjuts allra bäst med ett glas YOKO Riesling.
Läs mer »Oshizushi kallas även för pressad sushi och består av sushiris med olika toppings.
Läs mer »Räkwraps som passar perfekt till picknick och en måltid i det gröna eller när du vill slänga ihop en snabb men god middag.
Läs mer »Att duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott! Servera det som en härlig förrätt eller varmrätt med örtmarinad och baguette.
Läs mer »Vietnamesiska vårrullar går att göra på oändligt många sätt. Här ger vi dig ett klassiskt recept med räkor, avokado, glasnudlar och andra grönsaker.
Läs mer »Äntligen drar picknicksäsongen igång! Här hittar du recept på en härlig baguette fylld med krabbröra. Enkelt att förbereda hemma eller fixa i ordning på plats.
Läs mer »En klassiker på varje tapasrestaurang och en storfavorit hos många! Gambas al ajillo är även enkelt att laga hemma och här får du ett gott recept med tillhörande vintips.
Läs mer »I detta recept på musslor kokas musslorna med öl istället för vin som brukar vara det vanliga. Servera med surdegsbröd och lakritsaioli.
Läs mer »Recept på en enkel och läcker fisksoppa med saffran, röd pesto och räkor. Soppan är smakrik, vacker och serveras med gott vitlöksbröd.
Läs mer »Byt ut formfranskan mot ett gott surdegsbröd som steks gyllene i smör. Toppa med Linnéas skagenröra. Förslag på viner i olika prisklass att servera till.
Läs mer »Den här frasiga smördegspajen med räkor är en favoriträtt som gästerna alltid ber att få receptet på.
Läs mer »Linnéa ger oss ett fantastiskt somrigt och härligt recept på grillade räkor serverade med smörfrästa morötter och ramslökspesto.
Läs mer »Crêpes är perfekt som förrätt eller som en enklare lunch. Linnéa bjuder här på sitt recept på crêpes med räkor som gärna serveras med en sallad på sidan!
Läs mer »En perfekt förrätt som kan förberedas dagen innan och dekoreras före servering.
Läs mer »Lyxig hummer med krämig smetana som toppas med forellrom.
Läs mer »Vilken fisk man väljer är upp till var och ens smak. Desto viktigare är det att man pocherar fisken i ett välkryddat spad med lite smör. Spadet används sedan till såsen.
Läs mer »Caesarsallad är en matig sallad som kan göras på lite olika sätt men basen är den typiska och fantastiskt goda dressingen, romansallad och parmesan. Ofta serveras den med kyckling och bacon men här är vår somriga och lite fräschare variant med räkor och ä
Läs mer »PA & Co har fyllt 30 år! Detta har dem firat med att ge ut kokboken "The devil made us do it!". Här får du ett recept från boken!
Läs mer »Idag bjuder Linnéa på en krämig, lyxig, smakrik och otroligt god sparrispasta.
Läs mer »Jag är i vanliga fall inte så förtjust i räkor eller kräftor i paj, men den här är verkligen supersmarrig! Och väldigt enkel. Kan det liksom bli bättre än så?
Läs mer »En himmelskt god förrätt! Den fina syran i rosévinet matchar den milda, knäckiga smörtonen i pilgrimsmusslorna perfekt.
Läs mer »För att lyxa till det lite extra har Linnéa även haft i havskräftor. Vill du hellre ha gratinerad hummer passar den här risotton även utmärkt att ha till!
Läs mer »Det finns ett par saker jag nästan alltid väljer om det är med på menyn. En av de sakerna är rökta räkor. Det är bland det bästa jag vet och jag kan äta precis hur många som helst. Men det är ju faktiskt riktigt enkelt att röka räkor själv hemma!
Läs mer »Följ Linnéas recept och upptäck en ny dimension av ostron.
Läs mer »När jag och mina tjejkompisar träffas blir det oftast att vi köper en massa plockmat att frossa på. Men det finns ju så mycket enkel, god och lättlagad mat som passar perfekt till fredagsmyset med tjejerna. Som crab cakes!
Läs mer »Om du älskar hummer och vill prova något annat, rekommenderar vi att gratinera den enligt Linnéas recept.
Läs mer »Linnéa visar hur du lyckas med en krämig risotto som serveras till en stekt färsk rödtunga med egen aioli.
Läs mer »Att laga risotto är betydligt enklare än du tror. Här ger Linnéa sitt bästa recept på en härligt krämig risotto med trattkantareller och pilgrimsmusslor!
Läs mer »Från början är det street food från Hawaii, men som man nu kan hitta i mängder av varianter. Basen är ofta ris, marinerad fisk eller räkor och sedan massor av fräscha grönsaker.
Läs mer »Gör Linnéas lätta tortilla med räkor, nudlar och härliga kryddor.
Läs mer »Varma kvällar är man inte sugen på allt för mastig och tung mat. Känner man ändå att man skulle vilja ha något mer, ja då skulle jag slänga ihop en risotto att servera till. Men just idag, då vill jag bara äta mina halstrade pilgrimsmusslor, vitlöksräkor
Läs mer »Prova Linnéas utsökt goda skaldjurspasta. En mustig pastasås med tomat, vitlök, kräftor och musslor.
Läs mer »Linnéa tipsar om en utsökt fiskgryta som dessutom är lätt att förbereda dagen innan.
Läs mer »Jag har läst någonstans att alla hemmakockar med värdighet ska ha ett riktigt gott recept på fisksoppa i sin ägo. Mina vänner, i dag delar jag med mig av mitt! En lyxigare variant, full med fina råvaror och fantastiska smaker.
Läs mer »Makalöst god skaldjurspasta med blåmusslor och räkor. Servera i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.
Läs mer »Kräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Läs mer »En av de råvaror jag allra helst använder mig av när det kommer till matlagning är lax. Det är himla gott, lätt att variera och allt som oftast lättlagat. Så idag tänkte jag bjuda på en riktig favorit, nämligen skagenfylld lax.
Läs mer »Ett stort fat med gratinerade havskräftor, hemgjord aioli, ett gott surdegsbröd och ett välkylt glas vitt vin på druvan Alvarinho. En riktigt lyxig sommarmiddag!
Läs mer »Ett gott tilltugg som passar utmärkt till ett glas bubbel, varför inte Pata Negra Cava?
Läs mer »Linnéa har gjort ett superläckert recept på surf 'N' soup med gratinerade havskräftor, en variant på klassikern surf 'N' turf.
Läs mer »En enkel och utsökt rätt till tapasbordet är limemarinerade räkor. Låt gärna räkorna marineras i lagen en stund innan servering.
Läs mer »