Tips inför bröllopssäsongen.

Buffé eller servering? Champagne eller mousserande? Frågorna är många inför den stundande bröllopssäsongen. Bröllopskoordinatorn Johanna Kajson tipsar om vad brudparet ska tänka på inför den stora dagen.

Brudpar utan skor

Efter en sedvanligt lång vinter och en ganska kylslagen vår går vi nu in i sommarmånaderna och vad som brukar kallas bröllopssäsong. Planeringen för sommarbröllopet är i full gång och goda råd är dyra vad gäller mat, dryck och upplägg.

En viktig avvägning är som vanligt hur maten ska serveras. Prioriteras en avslappnad stämning eller något mer uppstyrt? Johanna Kajson har på kort tid blivit en av Sveriges mest uppskattade bröllopsbloggare. Hon anlitas också flitigt som bröllopskoordinator och enligt Johanna styrs serveringsvalet av såväl budget som egna preferenser.

Bröllopstårta

- Vissa vill ha ett avslappnat och inte för stelt bröllop och då passar det med buffé. Det passar också bra om festen inte innehåller alltför många tal eftersom det blir naturliga pauser med buffé. Dessutom är det den mest kostnadseffektiva lösningen, säger Johanna.

För de som absolut vill slippa se 120 gäster i matkö är det då ett mer klassiskt bröllop som gäller. Det brukar dock landa i en högre prislapp och de som har en budget att hålla kan behöva kompromissa.

- Om budgeten inte tillåter ett mer klassiskt bröllop så kanske det går att kombinera. Något som är otroligt populärt just nu är att göra sittningen mer "family style" med en minibuffé på bordet. Det är ganska trevligt att skicka runt skålar och samtidigt slippa stå i kö.

Hur är det med välkomstdrinken då? Hur ska man tänka där?

- Efter vigseln är det tradition att servera bubbel tillsammans med snittar eftersom folk ofta är hungriga då. Om det är champagne eller mousserande beror lite på hur mycket pengar du vill spendera.

Är cocktails en bra eller dålig idé?

-Det är förstås lite klurigare. Om det ska blandas 100 cocktails och tajma serveringen med gästernas ankomst krävs lite mer planering och antagligen flera stycken bartenders. Men det går, säger Johanna.

En av trenderna som i år fortsätter att öka är så kallade tredagarsbröllop, där de närmsta träffas i familjär miljö och grillar på fredagen. Efter vigseln och festen på lördagen samlas familjerna återigen på söndagen för en söndagsbrunch genomsyrad av Bloody Marys och hemlagat.

- Det personliga bröllopet fortsätter att vara viktigt, säger Johanna och fortsätter. För många av de brudpar jag hjälper är avslappnat ett ledord, oavsett om budgeten är 100 000 eller 2 miljoner. Stämningen kan styras med musik, mat och utseende och ganska få vill ha stela slottsbröllop, avslutar Johanna Kajson.

Johanna Kajson, bröllopskoordinator

Om Johanna

Namn: Johanna Kajson

Yrke: Bröllopskoordinator

Hemsida: www.johannakajsonsblogg.se

Favoritmat: Grillat så här i sommartid!

Favoritdryck: Champagne alla dar i veckan.

Tips inför bröllopet: Försök vara i nuet och njut av att den efterlängtade dagen äntligen är här!

Mängder av tips hittar du i Johannas bok ”Planera ditt drömbröllop med Johanna Kajson”.

Bubbeltips till bröllopet:

Baron Aimé Crémant de Bourgogne Brut

159,00 kr


En crémant med medelstor doft med inslag av gröna äpplen, citrus och rostat bröd. Smaken är torr och frisk med trevliga inslag av äpple, citrus, mineral och nybakat bröd.

André Clouet Grande Réserve

349,00 kr


André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.

Champagne Louis Roederer Collection 244

569,00 kr


Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.