Julbord signerat Gert Klötzke förenar klassiska smaker med modernt upplägg.

Julbord signerat Gert Klötzke förenar klassiska smaker och modernt upplägg med portionsformar och vegansk del.  

Fjäderholmarnas julbord

Fjäderholmarnas Krog har en lång tradition av julbord bakom sig. Just i år firar dem 10-års jubileum med pionjären Gert Klötzke, som introducerade konceptet klassiska smaker i form av små rätter. En tanke som består men utvecklas ständigt.

Klassiskt med en modern twist, så beskriver Gert Klötzke Fjäderholmarnas Krogs julbord som redan har kickat igång för i år.

- Vi satsar mycket på klassiska smaker, där de traditionella delarna av ett julbord finns med, som skinka, sill, grisfötter och så vidare. Men vi adderar varje år en modern twist. För 2016 introducerar vi en ny vegansk del. Det ska bli väldigt kul att se hur det mottas, säger Gert Klötzke.

Under de senaste åren har antalet besökare till Fjäderholmarnas krog hållit sig på en jämn nivå och det finns många återkommande gäster. Konceptet med mindre portionsanpassade rätter är omtyckt, både för att matsvinnet minskar och för att man som gäst har chansen att prova på alla godsaker som bjuds. Bland dessa finns en ekologisk charkdel, där grisen är en riktig guldgosse från Tyskland av bästa kvalité.

- Vi åker till Tyskland varje år för att träffa ett företag vi samarbetar med. Där provsmakar vi och ser till att grisen är av bästa kvalité. Väl hemma igen sätter vi vår egen prägel och egna smaker på den, berättar Gert Klötzke.

I dryckesväg välkomnas gästerna med en fransk cider från Boulard, för att därefter starta julbordet med tyska viner, vars syra passar bra med fiskrätterna och sillen. Efter det bjuds det på ljusare lageröl samt akvavit. För att matcha de olika smakerna på julbordet erbjuda olika sorter kryddat brännvin; O.P. Anderson, Skåne Akvavit, Läckö Slottsaquavit, Bäska Droppar och Östgöta Sädesbrännvin. Även julöl och en öproducerad öl, bryggd av Fjäderholmarnas bryggeri, finns.

- Akvavit är ju en riktig klassiker och finns alltid med på vårt julbord, säger Fjäderholmarnas restaurangchef Johan Nysted.

Det hela avslutas med ett dignande bord med sötsaker, där bland annat smak av hjortron och hembakat samsas.

- Vi har bland annat en väldigt omtyckt hjortronpannacotta, choklad och hembakad smörkola. Till detta finns kaffe, avec, whisky och rom. Fjäderholmarnas julbord är så mycket mer än bara en middag. Med en mysig båtfärd bland de fina byggnaderna blir det hela en julig utflykt där man som gäst kan få fly verkligheten några timmar och njuta av god mat och dryck, avslutar Johan Nysted.

Fjäderholmarnas julbordet serveras 24 november - 22 december i tre sittningar, kl. 12.00, 16.00 och 20.00 med undantag på vissa sittningar 24, 29 & 30 november samt 5 & 22 december.

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


Fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

Servera gärna O.P. Anderson till förrätter med löjrom, rökt lax, skaldjur, din favoritsill eller till lagrad ost.

O.P. Anderson Björk

262,00 kr


O.P. Anderson Björk har en kryddig och frisk karaktär med toner av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska O.P.-kryddningen kummin, anis och fänkål. Passar utmärkt till det nordiska kökets rena smaker.

Bäska Droppar

245,00 kr


Komplex, mild och blommig doft av malört och kanel. Fyllig, torr och mycket bitter smak med tydlig karaktär av malört, inslag av pomerans och kanel. 

Passar till stark och fet mat, men framförallt som digestif.

Läckö Slottsaquavit

245,00 kr


Rund och fyllig med tydlig karaktär av dillfrö och inslag av kummin, fänkål och koriander.

Rekommenderas varmt till ostron, skaldjur, löjrom, matjesill och stekt strömming.