Östgöta Sädesbrännvin

Östgöta Sädesbrännvin


245,00 kr

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Stor doft med inslag av honung, halm och russin. Ren smak med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.

Produktion

Påminner om vällagrad whiskey då spriten av kornmalt destillerats på whiskeypanna och lagrats på whiskyfat.

Passar till

Passar bra till flertalet sillar, Janssons frestelse, gravad lax och rökt eller grillat kött samt sushi. Passar även utmärkt att avnjutas som den är.

LammNötkött

Kul att veta

Lanserades 1864 av värdshusvärden och spritfabrikören Erik Rhenberg under namnet Rhenbergs Sädes Brännvin som var ett ekfatslagrat destillat av kornmalt smaksatt med russin och honung. Drycken tillverkades i Söderköping.Eftersom Erik Rhenberg var den enda som hade receptet, och inte hade det nedskrivet, så försvann receptet på brännvinets kryddning då han avled. Men drycken fortsatte säljas, då det fanns ett väldigt stort lager kvar. Men då lagret sinade, så försvann den såklart från hyllorna. Då gav man sig på att försöka återskapa kryddorna och lyckades efter fem års testande. Då lanserades brännvinet på nytt under namnet Östgöta Sädes brännvin.Denna kryddade sprit tillverkas av Altias kryddmästare Jonas Odland.


En personlig gammal favorit som är mild och mjuk i stilen med doft och smak av honung, russin och lite ekfatsbetonad krydda. Aningen whiskylik.

- Andreas Grube, Allt om Vin, nr 11 2019

Produkttyp

Kryddat brännvin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

40 %

Volym

0,5 l

Varumärke

Svenska Snapsar

Sockerhalt

18 g/liter


Årets sill 2023 med Östgöta Sädesbrännvin

Årets sill 2023.


Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, har i år tagit fram ett sillrecept som hyllar matjesillen. Med klassiska smaksättare som gör att sillen påminner lite om gubbröra.

Läs mer »