Chardonnay från Chablis, Kalifornien och Aconcagua.

Denna vecka blir den röda tråden chardonnay som är världens mest kända gröna druva. Mats har valt ut viner från tre olika länder som alla väl speglar druvan och dess potential.

Chardonnayviner från 3 länder

Att druvan chardonnay kan producera viner i världsklass finns det ingen som helt tvekan om. Det är en nobel druva, kanske till och med den ädlaste av alla gröna druvor.

Att odla chardonnay sägs vara mycket tacksamt. Den ger i regel bra skörd och tål de flesta klimat. Den anses härstamma från Frankrike och vara en korsning mellan pinot och gouais blanc. Numera odlas den i stort sett överallt där vin produceras. Från det kalla Champagne till nya världens varma regioner. I och med klimatförändringar så odlar man den numera också flitigt till och med i södra England, där det tidigare har varit för kallt.

Nyanserad och mycket smakfull Chablis Premier Cru

Montmains ligger strax söder om lilla staden Chablis i en sydostsluttning med fin exponering och mycket fossilrik jord. Den anses ge lite kraftigare premier cru-vin som inte bara passar till fisk och skaldjur utan även ljus fågel och kalv, t ex bräss. Druvorna skördas från stockar som är planterade 1963, Alkoholjäsning och malolaktisk jäsning; 80% i rostfria ståltankar med kontrollerad temperatur (18°) och 20% i fat av fransk ek, (genomsnitt 2 år gamla).

I glaset får vi en medelstor och nyanserad doft med inslag av lime, nätmelon, vita blommor, stendamm och en fin ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av citrus, gråpäron, stenfrukt, våt sten och en fint integrerad ton av ek. Eftersmaken har bra längd och uppvisar en god dos av elegans.

Domaine des Malandes Chablis Premier Cru Montmains

419,00 kr


Domaine des Malandes Chablis Premier Cru Montmains har en medelstor och nyanserad doft med inslag av lime, nätmelon, vita blommor, stendamm och en fin ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av citrus, gråpäron, stenfrukt, våt sten och en fint integrerad ton av ek. Eftersmaken har bra längd och uppvisar en god dos av elegans.

Domaine des Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har chablis i sina ådror då hon tillhör chablis-släkten Tremblay. Men 2018 steg hon åt sidan lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakare Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006. Dom des Malandes äger 29 hektar i Chablis varav två grand cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. År 2019 påbörjade man konvertering till ekologisk certifiering och med årgång 2022 blev vinerna ekologiska.

Kalifornisk chardonnay i världsklass från Sandhi Wines

Den legendariska vingården Sandford & Benedict är den allra äldsta i Santa Rita Hills, de oympade vintstockarna planterades redan 1971. Det svala klimatet i området, den nordliga sluttningen och jordmånen ger perfekta förutsättningar för att odla chardonnay.

Här bjuds vi en elegant, fruktig doft med tydligt inslag av mineral, citrus, gröna äpplen och rostade nötter. Mycket elegant, frisk smak med fin krämighet och tydlig mineralton, inslag av citrus, persika och äpplen. Lång, nyanserad eftersmak.

Jäsningen genomfördes på 500 liter stora ekfat enbart med hjälp av den naturliga jästen. Efter avslutad jäsning lagrades vinet i ytterligare 10 månader i fat, följt av 6 månader på tank innan buteljering. Vinet är inte filtrerat.

Sandhi är ett ord från sanskrit som betyder samarbete. Det syftar både på samarbetet egendomen har med de odlare som levererar en del av druvorna och det succéartade samspelet mellan vinmakaren Sashi Moorman och sommelieren Rajat Parr. Moorman med sin passion för perfekta vingårdslägen och Parr med sin gedigna bakgrund som sommelier och en provningserfarenhet som rymmer all världens viner. De har sitt säte Santa Rita Hills i Santa Barbara County i Kalifornien. Parr och Moorman driver också varumärket Domaine de la Côte i Santa Rita Hills.

Elegant chardonnay från välkända egendomen Montes i Chile

Här finns det möjlighet att upptäcka ett välgjort vin från Chile. Det är ett elegant vin med välbalanserad fatkaraktär och inslag av grillad citrus, ananas, nötter och mineral.

Vingårdarna ligger i Aconcagua Costa och närheten till havet ger tydliga influenser från svala havsvindar och ger perfekta förhållande för att druvorna ska få en långsam och fullständig mognad med välbevarad fräschör. Vid ankomst till vineriet sorterades druvorna och delar av druvorna avstjälkades och pressades medan delar av druvorna pressades utan att avstjälkas. Ytterligare en del av av druvorna fick kallmacerera i flera timmar. De tre olika teknikerna används för att ge ökad komplexitet och balans i extraktion och struktur.

Musten klaras naturligt innan alkoholjäsningen. 40 % av vinet jäser och lagras i franska ekfat av olika rostningsgrad medan resten av vinet jäser på ståltankar. Jäsningen tar 25 dagar vid 13–14 ºC. 30 % av vinet genomgår malolaktisk jäsning för att ge mer krämighet i textur och mer komplexitet.

När Aurelio Montes och Douglas Murray grundade Viña Montes 1987 var de pionjärer i ordets sanna bemärkelse. Chile fanns knappt på den internationella vinkartan och i den mån landet överhuvudtaget nämndes var det som producent av enkla bulkviner. Aurelio såg dock potentialen i att producera högkvalitativa viner som kunde konkurrera med viner från vilket annat land som helst. Det var hans önskan om att förhöja nivån på vinerna som kostade honom hans jobb som chefsvinmakare hos en av landets största vinproducenter och det var samma önskan som fick honom att grunda Montes.

Under Montes första år var det många som trodde att det var ett projekt dömt att misslyckas, men det tog inte lång tid innan vinerna började uppmärksammas internationellt. Det första vinet som skapades var legendariska Alpha Cabernet Sauvignon, som inte bara var vineriets premiärvin utan även det första premiumvin som gjordes i Chile. Inom kort följde Alpha Chardonnay, Merlot och Syrah, som alla påvisade landets potential som producent av premiumviner.