Det du inte fick se på TV från Idrottsgalan.

Innan tv-sändningen börjar ska 2500 gäster mingla, sätta sig till bords och hinna äta en utsökt trerättersmeny tillsammans med viner från Bodegas Faustino.

Faustinos viner på Idrottsgalan

Lite förväntansfulla och i full festmundering anländer vi till Globenområdet strax innan halv fem en måndag. Vi är på väg till 2020-års Idrottsgala och förväntningarna är på topp. I kväll ska vi tillsammans med tusentals andra på plats och miljontals framför tv-rutan hylla svensk idrott och 2019-års främsta idrottsprestationer.

Mingel före Idrottsgalan

Allt börjar med säkerhetskontrollen in till Annextet, en mindre lokal strax bredvid själva Globenarenan där vi visar upp väskor och går igenom larmbågar innan vi välkomnas in till partyt. Det är festligt att gå på gala. Kvinnorna glittrar ikapp i den ena vackra festklänningen efter den andra och männen är välklädda i kostymer. Färgklickarna i minglet är dessvärre få, det är påtagligt att vi är ett folk som gillar svarta kreationer. Men de senaste årens paljett-trend lättar upp lite grand bland alla de mörka festblåsorna.

Välkomstbubbel och middagsvin från Faustino

Faustino Cava, aperitif vid Idrottsgalan

Välkomstdrinken är självklart bubbel, det är ju stor fest på gång. Vi skålar i Cava Brut Reserva från Faustino. Lite senare, under kvällens middag, får vi genomgående viner från denna stora, välrenommerade vinproducent. Självaste Lourdes Martinez Zabala, en fjärde generationens medlem av Faustinofamiljen och tillika dess ägare, är på plats och njuter av festligheterna. När folk o folk frågar henne om hur det var att delta på Idrottsgalan sammanfattade hon kvällen med ett enda ord:  – Fantástico!

Lourdes Martinez Zabala berättar att hon är mycket idrottsintresserad och att Bodegas Faustino sponsrar flera sportrelaterade aktiviteter hemma i Spanien. Lite extra glad är hon eftersom den unge fotbollsspelare Alexander Isak är nominerad i kategorin Årets Nykomling. Till vardags spelar han i spanska La liga-klubben Real Sociedad, som sponsras av just Faustino.

Vad tv-tittarna inte får se är när Lourdes och Faustinos VD Francisco Honrubia under middagen bjöds upp på scenen för att presentera sig själva och de viner vi har i glasen. Spanjorerna fick också med sig fina presenter – var sin fotbollslandslagströja med Faustino 5 respektive Faustino 7 på ryggen.

Ägarna till Bodegas Faustino vid Idrottsgalan

God mat och feststämning

När alla vi 2500 middagsgäster har satt sig till bords får vi en uppmaning av värden Fritte Fritszon, komiker och radiopratare, att resa oss upp. Det är Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia samt Prins Daniel som är på väg in på arenan.

Vi som är på plats i Globen får avnjuta en trerättersmiddag komponerad av köksmästaren Christina Igevik. Läs mer om henne och förberedelserna här >

Förrätten med Faustino Art Collection Viura Chardonnay vid Idrottsgalan

På menyn står kammussla, rostad kalventrecôte och en dessert med pannacotta ”to die for”.

Middagen är utsökt, stämningen vid borden är på topp och ljudnivån i Globen så hög att det stundom är svårt att höra vad Fritte Fritszon säger från scen. Det är hans uppdrag att hålla i trådarna och intervjua gästerna innan tv-sändningen börjar och Kristin Kaspersen tar över som programvärd. Fritte säger lite skämtsamt att idrottsminister Amanda Lind, vilken fått utstå kritik efter Guldbaggegalan där hon erkände att hon inte sett någon av de nominerade filmerna, inte kunde vara på plats under kvällen och tyvärr inte har hunnit att se någon sport under året som gått. Det utbryter ett skratt i publiken.

En välkomnande gala

Några minuter innan klockan är åtta får vi en uppmaning att återvända till våra platser. Kameran ska snart börja rulla och det ser inte så snyggt ut i rutan med stolarna som gapar tomma och folk som springer runt mellan borden.

Marjo Ollgren och Lotta Wadelius på Idrottsgalan

Vid folk o folks bord sitter också vinnaren av de biljetter till Idrottsgalamiddagen som folk o folk lottade ut i början av januari, Marjo Ollgren, tillsammans med väninnan Lotta Wadelius.

 – När jag fick reda på att det var jag som hade vunnit biljetterna blev jag jätteglad och skuttade runt på kontoret och skrek ”jag vann, jag vann”, säger hon med ett stort leende och fortsätter.

– Jag har varit på evenemang förr, men det här är en gala med god stämning och man kände sig delaktig. Maten, drycken, evenemanget och att få klä upp sig. Det har varit en heldag.

Både Marjo och Lotta framför skrattande att den största utmaningen var att ta sig ned för den långa trappan från läktaren till borden på golvet i arenan – i högklackat.

Vinerna till Idrottsgalans meny:

Faustino Cava Brut Reserva

119,00 kr


Kvällens välkomstdrink och apéritif, en Cava med fina bubblor som även är utmärkt till fräscha sallader och lättare fisk- och skaldjursrätter.

Faustino VII, 750ml

99,00 kr


Huvudrätten bestod av rostad kalventrecôte, vinteräpplen, konfiterad jordärtskocka och majrova, smörbakad morot, sås på cidervinägersenap, terinne på potatis och lagrad Grevé.

Till kalven serverades detta Rioja-vin med behaglig smak och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten.