Keramikern Mikaela Willers bytte Stockholm mot lugnet i Vikarbyn.

Mikaela Willers är keramiker. Hon höll till i en ateljé på Södermalm i Stockholm där hennes vackra krukor, ljusstakar, muggar och tallrikar i härliga färger lockade till sig sig massor av kunder. Men en dag fick hon nog av stressen i storstan. Hon och dåv

Mikaela Willers

Mikaela Willers är keramiker. Hon höll till i en ateljé på Södermalm i Stockholm där hennes vackra krukor, ljusstakar, muggar och tallrikar i härliga färger lockade till sig sig massor av kunder. Men en dag fick hon nog av stressen i storstan. Hon och dåvarande sambon valde att förändra sina liv och flyttade till en lugnare plats – Vikarbyn i Dalarna.

Vikarbyn har strax över tusen invånare och ligger med utsikt över Siljan strax norr om Rättvik i Dalarna. Här ligger de falu rödfärgs-målade husen tätt och den lilla byn är en arketyp av den pittoreska bilden av Dalarna.

– Livet här är lugnare och skönare än i Stockholm och det är bekvämt att ha nära till jobbet. Det är inte heller långt till skogen med blåbär, svamp och lingon, och till min stora hobby – att fiska med nät, säger Mikaela Willers, keramiker.

Hon berättar att dagen innan folk o folk pratar med henne blev det egenfångad rökt gädda, sik och abborre till middag.

– Bästa starten på dagen är att sticka ut med båten och fiska en stund innan jag sätter igång att jobba.

Tallrikar av Mikaela Willers

Blombergsgården med verkstad, butik och snart servering.

Mikaela hittade Blombergsgården i Vikarbyn för åtta år sedan. Den äldsta delen är från 1700-talet och på 1800-talet fanns här en handelsbod. Det har också varit en handelsträdgård här. Nu fungerar gården som Mikaelas keramikverkstad, lager och butik. Och hon och blivande sambon Jonas planerar att utveckla verksamheten, de har precis fått sitt bygglov beviljat av kommunen.

– Vi ska bygga ett orangeri med tillhörande restaurangkök. Till nästa sommar, 2020, kommer här att finnas servering också, säger hon glatt.

Redan som liten längtade Mikaela efter att göra något kreativt, men visste då inte riktigt med vad. I 20-årsåldern gick hon en kvällskurs i keramik och efteråt rullade det på. Hon fortsatte på folkhögskola och flera högskoleförberedande utbildningar och därefter blev det jobb i olika verkstäder innan hon startade eget.

– 2001 öppnade jag min första butik med verkstad på Sankt Paulsgatan, mitt i ett butiksstråk på Södermalm i Stockholm.

Under en period samarbetade hon med Nittsjö Keramikfabrik, som ligger några kilometer ifrån där hon bor nu. I långa perioder var hon där och jobbade med dem och lärde på så vis känna trakten. 

– Då hittade vi det här huset. Jag var trött på Stockholm – tyckte att det var härjigt eftersom jag sprang mellan hem, skola, jobb och tunnelbanan. Jag och min dåvarande sambo gick på visning och bara några dagar senare var det vårt och vi flyttade hit.

Keramik som fungerar till vardags.

Tallrik av Mikaela Willers

Mikaela skapar framför allt bruksföremål som stora vackra fat, rustika skålar och tallrikar med blommönster samt snirkliga ljusstakar och blomkrukor.

– Jag är själv inte så mycket för prydnadsgrejer. Jag vill att det ska gå att använda och att man ska göra det varje dag. När jag själv dukar blandar jag gärna både färger och mina släta tallrikar och dem med rosenkanten.

När Mikaela skapar nya föremål utgår hon ofta från egna behov eller lyssnar till någon kunds önskemål. Innan de tas i storskalig produktion gör hon först något hundratal själv för att testa av i butiken om de säljer. Produkterna tillverkas därefter ofta i massor av olika kulörer så att de ska kunna kombineras och varieras i det oändliga.

– Tanken är att du ska kunna sätta ihop färgerna så att det blir sobert och enkelt, eller skoja till det lite och blanda så att det är mer wild and crazy, romantiskt eller hårt. Eller utgå från årstider. Nu är det skördetid, så då kan det vara vackert med ljusstakar i gult och orange. Grönt är alltid med – oavsett vad jag gör, förklarar hon.

Hennes stil är inspirerad av föräldrahemmet i Sköndal, söder om Stockholm.

– Det som jag tyckte var tråkigt och hårt när jag var liten som de gamla rokokomöblerna där vi inte fick ha fötterna i soffan. När jag kom upp i 25-årsåldern – eller kanske närmare 30 – började jag känna att det är här jag har mitt formspråk.

Faktaruta.

Mikaea Willers

Namn: Mikaea Willers

Ålder: 52 år

Familj: sönerna Willem och Erik, 18 respektive 13 år samt blivande sambo Jonas Börthas

Yrke: Keramiker

Fritid: Fiske med nät

Se mer av Mikaela Willers keramik på: https://mikaelawillers.se/