Månadens Mats: En förbannat magnifik chenin blanc.

Denna gång för augusti månad har Mats valt en chenin blanc från Sydafrika som verkligen gör en euforisk till både gom och själ. FMC är en Förbannat Magnifik Chenin blanc.

Månadens Mats i augusti 2023: The FMC.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att buga sig i underdånigt bifall. Detta är hans val i augusti 2023:

Ken Forrester har smeknamnet Mr Chenin

Det händer mycket i den sydafrikanska vinregionen Stellenbosch. Det pågår en vinrevolution i området där den nya generationens vinmakare bidrar med ett nytänkande vad det gäller både vinstilar och vinmakeri.

Men så finns det också gamla, etablerade vinmakare som under lång tid fört utvecklingen framåt. Det är ingen tvekan om att Ken Forrester flyttat fram gränserna för vad Stellenbosch kan göra i vinväg. Ken har alltid älskat känslan av att gå sin egen väg.

Under en period arbetade Ken i Loire och den inspirationen gjorde att han under 1990-talet satte chenin blanc på kartan i Stellenbosch. Det är ingen underdrift att säga att Ken Forrester är världsberömd för sina viner av chenin blanc.

The FMC är bland världens främsta

Första årgången av The FMC var 2000 och den fick genast mycket stor uppmärksamhet. I dag är The FMC utan tvekan en ikonisk sydafrikansk tolkning av chenin blanc. Receptet är mycket låga skördeuttag från gamla, knotiga stockar samt en mycket selektiv skörd där man går igenom vingården hela 7-8 gånger under en 4-5 veckors period. Vid de senare skördarna kan en hel del druvor vara påverkade av botrytis. Vinet jäser och lagras i 400-litersfat av fransk ek.

FMC står för Forrester Meinert Chenin eftersom vinet är ett fruktbart samarbete mellan Ken Forrester och vinmakaren Martin Meinert. Dock finns en mindre officiell förklaring att förkortningen faktiskt kommer från en vinmässa. Det var en vinjournalist som återkom till Ken Forrester bord med sitt entourage och ville att även de skulle få prova The FMC. När Ken var helt oförstående sade journalisten högt och tydligt: ”The Fucking Marvelous Chenin”.

En dröm till både fisk och kött

The FMC är ett vin som kan avnjutas allena eller på bästa sätt förgylla det dukade bordet. Används då med fördel till lite kraftigare fiskrätter eller anrättningar med ljust kött eller fågel.

Sista gången jag avnjöt vinet blev det en halstrad filé av havsabborre med färskpotatis samt smörstekt shiitakesvamp som blandats med schalottenlök (som bräserats med vitt vin och mörkt muscovadosocker) samt rökta räkor.

Såsen bestod av vitt vin och rikligt med smör som fick fräsa tillsammans med de röka räkskalen för att sedan silas.

Ken Forrester The FMC

520,00 kr


Chenin blanc-vinet Ken Forrester The FMC 2020 har en en intensiv och nyanserad doft med inslag av honung, bakade äpplen, torkad aprikos, kryddor och brioche. Smaken presenterar en bred palett av honung, honungsmelon, bakade äpplen, fat, kanderade apelsinskal, kryddor och vanilj.

01.08.2023