Månadens Mats: En sprit i absolut världsmästarklass.

Denna gång för september månad har jag valt en fatlagrad grappa som har varit en favorit sedan många år tillbaka. Att det är en sprit i absolut världsmästarklass är det ingen tvekan om.

Månadens Mats: Jacopo Poli Grappa Barili di Sassicaia

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att luta sig tillbaka i fullständig tillfredsställelse och sinnesro.

En intensitet och smaklängd som gör en hänförd

När man provar ett vin eller en sprit och ska bedöma kvaliteten ska man tänka på fyra saker. Det är nämligen så att kvalitet vilar på fyra ben, balans, komplexitet, smaklängd och intensitet. Ju mer det finns av de fyra benen, desto högre är kvaliteten. Grappan Barili di Sassicaia från Jacopo Poli har en ypperlig balans mellan de aromer som faten ger och destillatets karaktär. Här finner vi även en fin komplexitet och nyansrikedom. Men det som verkligen sticker ut är intensiteten och smaklängden. Många dyra och exklusiva spritsorter kan bara drömma om smaklängden som finns i denna grappa. Intensiteten i aromer och smaker är precis lika hänförande. Om det står kvar några tomma grappaglas morgon efter ger de fortfarande ifrån sig förföriska dofter. Det är mycket ovanligt!

Råvaran kommer från en av Italiens mest exklusiva viner

Grappa di Sassicaia har destillerats av pressrester av Tenuta San Guidos prestigevin Sassicaia från Toscana. Poli använder enbart färska pressrester som direkt efter pressningen körs till fabriken där de omgående destilleras. Genom att direkt destillera pressresterna erhåller man en mycket aromatisk grappa helt utan oxiderade toner. Destillationen sker med traditionell ångdestillering. Man använder en antik anläggning där pannorna är tillverkade i koppar och är en av få i sitt slag i Italien. Varje omgång tar cirka tre timmar att destillera. Grappan har efter destilleringen en alkoholhalt på 75% som då blandas ned med destillerat vatten till 40%. Grappan lagrades 4 år på fat samt ytterligare 6 månader på gamla fat från Sassicaia. Därefter kylstabiliserades, filtrerades och buteljerades grappan.

Fat från Sassicaia

En av de bästa Grappaproducenterna

Destilleriet är helt familjeägt och ligger i Schiavon nära Bassano del Grappa i hjärtat av Veneto. Bassano anses allmänt som centrum för grappatillverkningen i Italien. Destillationstraditionen startades av Titta Poli som egentligen tillverkade stråhattar men vars sanna passion var grappa. Han byggde en liten olaglig destillationsapparat som han monterade på en kärra med vilken han åkte runt hos vin-bönderna och destillerade deras pressrester. Hans son Giobatta övertog sin fars passion och byggde ett destilleri genom att bygga om ett lokomotivs ångmaskin. Han var för övrigt mycket öppen för moderna uppfinningar och var den första personen på flera mils omkrets som ägde en bil och hans telefonnummer var 2 (nr 1 tillhörde det lokala telefoniföretaget). Hans son Tony tog över verksamheten och utvecklade och förbättrade destillationen ytterligare. Han byggde ny destillationsanläggning vilken är den som fortfarande används av hans son Jacopo Poli som i dag driver företaget

Jacopo Poli Grappa Barili di Sassicaia

799,00 kr


Grappa di Sassicaia har destillerats av pressrester av Tenuta San Guidos prestigevin Sassicaia från Toscana. Stor, fyllig och kraftig smak av kryddor, torkad frukt och fat. Välbalanserat, mycket långt och intensivt avslut.