Månadens Mats i november – en hyllning till hösten.

När vi nu kommit till november vill Mats föra fram ett läckert sött vin som förgyller både desserten eller ostbrickan under höstens och vinterns mörka och kalla månader.

Månadens Mats i november 2023.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att av respekt och vördnad ställa sig i stram givakt.

Hösthyllning som gör en varm i hjärtat

Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015 görs av sent skördade chenin blanc druvor, där man går igenom vingården flera gånger för att få perfekta druvor. Långsam jäsning i fat med den naturliga jästen. Jäsningen stoppas när man fått perfekt balans mellan sötma och syra och vinet lagras under 10 månader. På grund av den sena skörden har vinet fått namnet a la Faveur de l'Automne som betyder: "till förmån för hösten".

Det här är ett riktigt bra vin som gör mig varm i hjärtat. I den intensiva och nyansrika doften finner man päron, röda äpplen, kompott på aprikos och persika, ananas, samt torkad mango och kryddor. Smaken är söt med fint balanserande syra samt en lysande intensitet och smaklängd, där man finner både bakade äpplen, torkad mango, aprikos och nektarin samt ett litet stråk av nötter och mandel.

En njutning vid det dukade bordet

Vinet är som handen i handsken till ostbrickan där man väljer lagrad hårdost, kittost, vitmögelost eller en mildare grönmögelost som med fördel serveras med en klick aprikos-, päronmarmelad. I desserternas värld får det gärna vara bakade desserter med äpplen, päron eller nektarin. Tillför gärna också lite mandel. För en tid sedan skräddarsydde jag en dessert till just detta vin, receptet finner du här:

Dessert med päron – en hyllning till hösten »

Notera dock att receptet justerades något smakmässigt efter att bilden är tagen, så mandeltäcket kommer inte riktigt se ut som det gör på bilden.

Känt ursprung för söta viner

Château de la Mulonnière ligger vackert vid floden Layon, som är en biflod till Loire. Här hittar vi några av de mest kända ursprungen för söta chenin blanc-viner. Vi har Coteaux du Layon, Coteaux du Layon Villages, Coteaux du Layon Premier Cru Chaume och Quarts de Chaume Grand Cru. Château de la Mulonnières härligt välbalanserade vin som är en hyllning hösten är en Coteaux du Layon Beaulieu, det vill säga en Villages där man lagt till namnet på kommunen.

Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015

149,00 kr


Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda äpplen. Detta söta vin har en smak med fint balanserande syra samt en fin intensitet och smaklängd där man finner både bakade äpplen, torkad mango, aprikos och nektarin samt ett litet stråk av nötter.

01.11.2023