4 tips på dryck till godis.
Dryckesexperten Mats har gjort en djupdykning bland högar av smågodis och en rad olika drycker och hittat 5 riktigt bra kombinationer.
Läs mer »För den vackra sommarmånaden juli har Mats valt ett heligt vin som gör smaklökarna mer än saliga. Serelle Vin Santo från producenten Ruffino är ett riktigt läckert vin som förgyller många olika sammanhang.
Vinet görs på de gröna druvorna Trebbiano Toscano och Malvasia del Chianti. Druvorna kommer från vingården il Gretola i Chianti Classico på 150–450 meters höjd, och efter selektiv handskörd torkas druvorna i speciella lagerhus med naturlig ventilering fram till början av december.
De bästa klasarna väljs ut efter torkningen och pressas försiktigt. Sedan sker en långsam jäsning i fat av fransk ek. Vinet lagras sedan i små ekfat under tre år enligt traditionell metod där faten inte fylls helt, vilket ger vinet den vackra färgen och en oxiderad ton. Ytterligare flasklagringen genomförs innan vinet når ut på marknaden.
Det finns många historier om hur vinet fick sitt namn. En säger att en munk på 1300-talet brukade dela ut vinet till sjuka människor i tron att det hade läkande och mirakulösa egenskaper. Därför var vinet heligt (santo). En annan legend säger att vinet fått sitt namn då det "blir som det blir" – det är inte människan som gör vinet utan Gud.
I vilket fall är vinet oerhört användbart till en rad olika desserter. Man kan möta vinets aromer med bland annat, nötter, mandel, mjölkchoklad, bakade eller torkade frukter, muscovadosocker, dulche de leche och kanel.
Vin Santo produceras i hela Toscana och serveras ofta med biscotti (mandelskorpor) som man doppar i vinet. Ni som deltog i någon av provningarna med temat ”Ädla drycker och godis” fick uppleva den ljuva föreningen tillsammans med chokladlakritskulan The salted Caramel från Haupt Lakrits.
189,00 kr
199,00 kr
Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak. Serveras vid 10-12°C, traditionellt till biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.
Dryckesexperten Mats har gjort en djupdykning bland högar av smågodis och en rad olika drycker och hittat 5 riktigt bra kombinationer.
Läs mer »En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en dryck som får hans kräsna smaklökar att luta sig tillbaka i fullständig hänförelse. Denna gång för april 2024 får ett läckert vin från Loire stå i fokus.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats har här tagit fram en underbar dessert med varma äpplen och pistageglass som perfekt matchar dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC.
Läs mer »Vår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i äppeldesserter.
Läs mer »