Månadens Mats i juli: Ett heligt dessertvin från Toscana.

För den vackra sommarmånaden juli har Mats valt ett heligt vin som gör smaklökarna mer än saliga. Serelle Vin Santo från producenten Ruffino är ett riktigt läckert vin som förgyller många olika sammanhang.

Månadens Mats i juli: Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Vinet görs på de gröna druvorna Trebbiano Toscano och Malvasia del Chianti. Druvorna kommer från vingården il Gretola i Chianti Classico på 150–450 meters höjd, och efter selektiv handskörd torkas druvorna i speciella lagerhus med naturlig ventilering fram till början av december.

De bästa klasarna väljs ut efter torkningen och pressas försiktigt. Sedan sker en långsam jäsning i fat av fransk ek. Vinet lagras sedan i små ekfat under tre år enligt traditionell metod där faten inte fylls helt, vilket ger vinet den vackra färgen och en oxiderad ton. Ytterligare flasklagringen genomförs innan vinet når ut på marknaden.

Heligt vin med brett användningsområde

Det finns många historier om hur vinet fick sitt namn. En säger att en munk på 1300-talet brukade dela ut vinet till sjuka människor i tron att det hade läkande och mirakulösa egenskaper. Därför var vinet heligt (santo). En annan legend säger att vinet fått sitt namn då det "blir som det blir" – det är inte människan som gör vinet utan Gud.

I vilket fall är vinet oerhört användbart till en rad olika desserter. Man kan möta vinets aromer med bland annat, nötter, mandel, mjölkchoklad, bakade eller torkade frukter, muscovadosocker, dulche de leche och kanel.

Vin Santo produceras i hela Toscana och serveras ofta med biscotti (mandelskorpor) som man doppar i vinet. Ni som deltog i någon av provningarna med temat ”Ädla drycker och godis” fick uppleva den ljuva föreningen tillsammans med chokladlakritskulan The salted Caramel från Haupt Lakrits.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak. Serveras vid 10-12°C, traditionellt till biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.

01.07.2024
Ruffino Montemasso

Ruffino


I allt arbete som sker på Ruffinos sex anläggningar i Toscana tar man stor hänsyn till miljön.

Läs mer »