Dryckesexperten Mats har gjort en djupdykning bland högar av smågodis och en rad olika drycker och hittat 5 riktigt bra kombinationer.
Eftersom allt godis är mer eller mindre sött är det en klar fördel med sötma även i drycken. Det var dock svårt att hitta en dryckespartner till godis med tydlig mintsmak. Men även riktigt sura bitar ställde till med en hel del problem. Men här kommer i alla fall 5 klockrena kombinationer.
(chokladlakritskula från Haupt Lakrits)
Italien
189 kr
Möt söt lakritssmak och kolatoner med detta Vin Santo från Ruffino. Vinet har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck och mörkt muscovadosocker. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj.
Tyskland
149 kr
Möt upp den söta godissmaken med ett sött rieslingvin. Dr Loosen Riesling Beerenauslese har en doft med inslag av mineral, frisk citron, honung, och petroleum. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.
Sydafrika
130 kr
Att Nederburgs söta vin är mycket prisvärt och oerhört användbart till både desserter och ostar råder det ingen tvekan om. Även till Center, som ju är mjölkchoklad med mjuk tofféefyllning med smak av karamell finner vinet väl sin plats. Är för övrigt ett utmärkt allroundvin till godis som är baserat på mjölkchoklad. Så det är bara att korka upp och dra till sig godisskålen.
(chokladlakritskula från Haupt Lakrits)
Frankrike
169 kr
Fruktig, nyanserad doft med inslag av svartvinbär, lagerblad, plommon, lakrits, rosmarin och blåbär. Fruktig, nyanserad smak med inslag av björnbär, svartvinbär, viol, plommon, lagerblad, rosmarin och blåbär.
USA
409 kr
Buffalo Trace har en stor och fruktig doft med tydlig karaktär av kolade ekfat, vanilj, viol, torkad frukt och smörkola. Smaken är fyllig och lätt eldig. Buffalo Trace är gjord av en blandning av majs från Kentucky och Indiana, utvald råg och mältat korn.
Med återkommande frekvens samlas redaktionen för folk o folk för att prova och analysera utvalda produkter. Vi hoppas att detta ska inspirera er till att upptäcka nya favoriter. Denna gång har vi korkat upp två härliga likörer.
Läs merVi har fått en pratstund med "Lakritsdrottningen" Elisabeth Johansson som påstår att lakrits passar till nästan allt.
Läs merVin och choklad är en klassisk kombo - men mer krävande än man kanske kan tro. Här tipsar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson om vin som passar till choklad och chokladdesserter.
Läs merKärleken förde henne från Sverige till Frankrike. Chokladen förde henne ännu längre. Möt chokladentreprenören och författaren Sofia Rydemalm.
Läs mer