Månadens Mats: Strålande Moselvin med fräschör och charm.
En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som lockar och pockar hans kräsna smaklökar. Denna gång har han valt ett mycket fräscht och trevligt moselvin som kommer med en synnerligen attraktiv prislapp.
Dr L Riesling 2023 är signerad Ernst Loosen som är en av Tyskland absolut skickligaste producenter. I glaset finner vi en inbjudande och charmig doft som rymmer både piel de sapo-melon, mandarin, lime, persika och regnblöta skifferplattor.
Smaken är ungdomligt fräsch och druvig med en restsötma som balanseras fint av en frisk och fräsch syra. I eftersmaken som har en bra längd finner man toner av lime, mandarin, melon, persika och mineral.
Riesling vid det dukade bordet
Vinet är en fantastisk sällskapsdryck men trivs även som fisken i vattnet vid det dukade bordet. Används till mat som med fördel kan ha en viss sötma och syra och även kryddhetta om man så önskar. Många passande anrättningar finner man i de asiatiska köken. Det är en oslagbar beledsagare till gravlax och hovmästarsås (med vinäger som ingrediens, ej ättika) eller till melon och lufttorkad skinka. Eller varför inte duka upp krabbkakor med avokadosalsa?
Rieslingviner med grace och elegans
Vinområdet Mosel omfattar vinodlingarna som ligger längs Moselfloden, som är en biflod till Rhen, samt odlingar kring Mosels två bifloder Saar och Ruwer. Det är Tyskland äldsta vinområde där man har funnit flertaliga lämningar från romartiden, bland annat gamla vinpressar.
Mosel har ett mycket svalt klimat med en genomsnittlig årstemperatur på omkring 10 grader. Stora delar av vinodlingarna ligger därför på branta sydsluttningar som vetter mot floden. Solens reflektioner i vattnet samt den sydliga exponeringen hjälper druvorna att mogna. Även den skifferrika jordmånen har betydelse då stenarna värms upp då dagen. En värme som den sprider till rankan och till druvorna under de mörka timmarna.
Jämfört med andra rieslingviner från Tyskland har moselvinerna normalt en lättare kropp, men de har en hög frisk syra och en stor dos av grace och elegans.
Weingut Dr Loosen – lysande stjärna i Mosel
Branta sluttningar, svalt klimat, gamla stockar och mineralrik, stenig jord – när Ernst Loosen tog över den 200-åriga vinegendomen i Mosel i mitten av 1980-talet insåg han att alla förutsättningar fanns på plats för att kunna göra viner i världsklass. Han vidtog en rad genomgripande förändringar för att nå målet, som att införa naturnära odling i vingårdarna genom att överge konstgödning och kemiska bekämpningsmedel.
I vinkällaren reducerades teknologiska ingrepp och man använde så skonsam hantering som möjligt. Vinet fick i stort sett sköta sig själv. Skördeuttaget reducerades och ett strängt urval av perfekt mogna druvor, som fått jäsa extremt långsamt med sin naturliga jäst, gav sensationellt bra viner som vann stor uppskattning hos både kritiker och publik.
Dr L Riesling
109,00 kr
Dr L Riesling är vinexperten Mats val i februari 2025. Ett halvtorrt riesling vin från Mosel med elegant syra och lång eftersmak, som finfint passar fisk, skaldjur eller kryddstark mat.
Månadens Mats: Tysk riesling av bästa snitt.
En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att gå i gång på alla cylindrar. Denna gång är mitt val en mycket läcker och välgjord riesling från Weingut Robert Weil.
Läs mer »3 i topp: Rafflande rieslingviner.
Ibland vill vi belysa några viner som passar extra bra vid särskilda tillfällen, eller som helt enkelt utmärker sig i sin kategori. Den här gången tipsar vi om tre läckra viner av den ädla druvan riesling.
Läs mer »Elegant tysk pinot noir på hel- och halvflaska.
Välrenommerade Dr. Ernst Loosen köpte 1996 vinegendomen Villa Wolf i tyska Pfalz, en egendom med anor ända från 1600-talet. Tanken var att göra rieslingviner av högsta kvalitet, men även pinot noir-druvan har visat sig från sin bästa sida på egendomen.
Läs mer »