Månadens Mats: Vinpärla från Italiens hetaste ursprung.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att tappa hakan i häpnad och exaltation. Denna gång, för juni 2024, har han valt ett intressant Etnavin.

DeAetna Rosso, månadens Mats i juni 2024.

Denna gång för vackra juni har jag valt en riktigt pärla från en av Italiens hetaste ursprung. I DeAetna Rosso som kommer från Etnas sluttningar får vi en härlig kombination av charm, intensitet och elegans.

Etna ett av italiensk mest intressanta ursprung

Det är ingen tvekan om att vulkanen Etna är ett av de mest intressanta ursprungen vad det gäller vin. Etna är den högsta vulkanen i Europa och en av de mest aktiva i världen. Idag finns det 1200 hektar vinodlingar på vulkanens sluttningar som tillsammans bildar formen av ett bakvänt C, där öppningen pekar mot väster. Det är stor skillnad på både jordmån och mikroklimatet runt vulkanen och det finns 133 olika vingårdslägen, ”contrada”, som väl speglar det mångfacetterade vinområdet. Sedan 2011 får vintillverkaren använda sig av contradans namn på etiketten.

Många vingårdar har väldigt gamla och knotiga stockar och de växer vanligtvis på sina egna rötter eftersom vinlusen inte trivs i den vulkaniska jordmånen.

Det görs både röda, vita, rosé och mousserande viner. Huvuddruvor är de blå nerello mascalese och nerello cappuccio samt de gröna carricante och catarratto. Odlingarna ligger mellan 300–1200 meter över havet, som bidrar med svalka och stora temperaturskillnader mellan natt och dag. Detta ger druvorna en fräsch syra och en längre mognadsperiod. Det vill säga god tid på sig att bilda goda smak- och aromämnen.

Vin som växer med vulkanen Etna i bakgrunden på italienska Sicilien.
Vin som växer med vulkanen Etna i bakgrunden på italienska Sicilien.

Prisvärt vin med charm och elegans

Det röda vinet DeAetna Rosso kommer från familjeföretaget Terra Costantino som drivs av Fabio Costantino. Man använder endast druvor från de egna vingårdarna som blev ekologiskt certifierade 2002. År 2015 byggde man sitt nya vineri i helt ekologiska material.

Detta vin görs på 90 procent nerello mascalese och 10 procent nerello cappuccio, där stockarna har en genomsnittlig ålder på 45 år. Druvorna kommer från vingården Contrada Blandano, som ligger i sydöstlig riktning och på mellan 450–550 meters höjd.

I glaset finner vi en läcker doft med inslag av körsbär, jordgubbar, kryddor, sandelträ, rökighet och en pikant fläkt av hallonvinäger och rosor. Smaken är fint nyanserad och elegant med bra frukt och fräschör. I den långa smaken finner man både toner av solmogna jordgubbar, tranbär, kanel, blodapelsin och muskotnöt.

Ett riktigt läckert vin med en synnerligen attraktiv prislapp. Det gör inte saken sämre att detta ekologiska vin kommer i en lättviktsflaska och är därigenom ett mer klimatsmart val.

Servera gärna vinet lätt kylt (15–16 grader) till medelkraftiga anrättningar på pasta, kött, fågel eller vegetariska råvaror. Använd gärna syrliga samt feta och krämiga komponenter. Sista gången jag drack vinet var det tillsammans med en rosastekt entrecote med smörstekta trattkantareller (med en liten skvätt grädde) samt fänkål bräserad i vitt vin och kryddad med sumak. Kryddan sumak som är vanlig i mellanöstern aromspeglar fint vinets rödfruktiga toner.

DeAetna Rosso Terra Costantino

189,00 kr


Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kakao, rökig mineral, mogna jordgubbar, kanel och pomerans. Druvorna i vinet är Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio.

Håll ögonen öppna efter deras vita och rosévin

Jag är även mycket förtjust i producentens övriga viner. Ett riktigt attraktivt rosévin av årgång 2023 lanseras som en tillfällig nyhet på Systembolaget den 7 juni. Senare till hösten är det dags för deras vita vin från 2022 som lanseras den 13 september. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det. Två riktigt härliga viner med charm och personlighet.

DeAetna Rosato

179,00 kr


I detta eleganta rosévin från Sicilien finns inslag av aprikos, mogna persikor, citrustoner och apelsinblom. Friskt med både smultron och örter i avslutet. Druvor: Nerello mascalese 90 procent och nerello cappuccio 10 procent.

01.06.2024
Ricci di mare

Siciliansk streetfood


På Medelhavets största ö präglas gatumaten dels av tanken på att ta tillvara allt, dels av att maximera antalet kalorier. För som alla vet blir utsökt mat bara ännu godare av att skickas i fritösen, särskilt när det är lardo istället för olja som puttrar.

Läs mer »