Roliga midsommarlekar för vuxna.

Roliga lekar hör för många midsommar till. Här har vi samlat några midsommarlekar för vuxna, som passar både den lekfulle och den mer stillsamme gästen.

Roliga lekar till midsommar, för vuxna.

Det är midsommar. Stången är klädd och rest, ni har dansat runt den och plockat sju sorters blommor att ha under kudden. Sillen är äten och snapsen drucken, liksom jordgubbstårtan och kaffet. Vad gör man nu? Leker förstås!

Det finns alla möjliga sorters lekar till midsommar – vissa vildare än andra. En del passar hela familjen medan andra är mer barnanpassade – eller passar vuxna bättre. Det alla bör ha gemensamt är att de ska var roliga. Ni ska skratta och ha kul och umgås utan tv, mobiler eller internet. Som på "den gamla goda tiden".

Här har vi samlat några av folk o folks favoritlekar till midsommar, som garanterat kommer få er att krypa av skratt och som kommer få kämparglöden att knastra.

Roliga midsommarlekar för vuxna - 10 tips

Stövelkastning

Ni behöver: Minst en gummistövel.

Hur går det till? I stövelkastning handlar det om vem som kan kasta stöveln längst. Men inte hur som helst – kastaren ska stå med ryggen mot hållet ni ska kasta, stå bredbent och hålla i stövelskaftet. Man tar och kastar bakåt, mellan benen. Men var försiktiga - det är lätt hänt att stöveln hamnar lite var som helst när tävlingsadrenalinet slår igång i den här midsommarleken!

Fylla glaset

Ni behöver: Ett glas + ett glas till varje deltagare. Och vatten.

Hur går det till? Denna midsommarlek är relativt enkel och går att leka inomhus om det (mot förmodan) skulle regna på midsommar. Ni ställer ett tomt glas mitt på bordet, sen fyller deltagarna sina egna glas med vatten. Sedan ska ni en efter en fylla glaset med valfri mängd vatten. Den som till sist får glaset att rinna över har förlorat.

Frisbee-golf

Ni behöver: Två frisbees och två rockringar eller något annat som kan agera mål.

Hur går det till? Tävla två mot två. Lägg rockringen eller målet ca 20-30 meter bort och försöka att kasta frisbeen i målet. Först i mål vinner. När alla tävlat en gång kan vinnarna möta vinnarna tills bara en vinnare återstår.

Minutleken

Ni behöver: Ett tidtagarur.

Hur går det till? En bra midsommarlek när ni behöver vila lite. En person är domare och ansvarar för tidtagaruret. Sätt igång klockan och så ska resten gissa när det har gått två minuter, utan att titta på klockan förstås. Den som säger till närmast två minuter vinner.

Panna till mun

Ni behöver: Alla deltagare behöver varsitt kex.

Hur går det till? Alla sitter ner, med händerna bakom ryggen och lutar huvudet bakåt. Ett kex placeras på de tävlandes pannor, och midsommarleken går sedan ut på att de ska flytta kexet från pannan till munnen genom att enbart använda ansiktsmusklerna och grimasera. Ramlar kexet av ska det åter placeras på pannan och den tävlande får börja om. Den som först får kexet i munnen vinner.

5 stafettlekar:

Pennan i flaskan

Ni behöver: Två pennor, två långa bitar snöre, två lika stora petflaskor.

Hur går det till? En person från vardera lag knyter snöret runt midjan i ena änden och pannan i den andra. Flaskan ställs mitt framför personerna och sen gäller det att träffa pennan i flaskan. Den som först får i sin penna i flaskan vinner. Gå vidare tills alla i laget fått i sina pennor.

Kexvissling

Ni behöver: Två koner alt. något annat som markerar start/slut. Ett gäng mariekex eller liknande.

Hur går det till? Ställ varje lag i ett led vid starten. Välj en distans deltagarna måste springa och ställ en skål med kex vid slutet. När deltagaren kommit till skålen tar hen ett kex, stoppar det i munnen och målet är att därefter få fram en vissling så snabbt som möjligt. När deltagaren lyckats vissla kan den springa tillbaka och nästa person påbörja sin runda.

Norsk fylla

Ni behöver: 2 långa pinnar, cirka 1-1,5 meter. Ev. koner för start och stopp.

Hur går det till? Deltagaren springer fram till pinnen, snurrar tio varv (med pinnens ena ände mot pannan och den andra i backen) och sen springer hen tillbaka till startpunkten så att nästa kan påbörja sin runda.

Skottkärra

Ni behöver: Inget särskilt, en kon eller något att markera distansen med.

Hur går det till? Dela upp er i par inom vardera lag. En är skottkärran, den andra går bakom och håller i skottkärrans ben. Skottkärran får alltså gå på händer bort till konen där det är dags att vända och går tillbaka. Snabbast lag där alla gått rundan en gång vinner.

Dragkamp

Ni behöver: Ett långt rep.

Hur går det till? Klassisk midsommarlek Lägg ut repet på en stor gräsmatta och ställ ett lag i vardera änden av repet, alla i laget ska hålla i repet. Placera något på marken som får markera mitten och gör en markering på repet som visar gränsen för hur långt repet kan dras åt ett håll innan någon förlorar. Sedan börjar dragkampen och varje lagg drar bakåt. När gränsen på repet gått över mittenmarkeringen på marken har ett lag förlorat.

Glad midsommar!

Dryckeslekar? Välj något gott till shotten:

Koskenkorva Strawberry

169,00 kr


Koskenkorva Strawberry är en likör med bärig, söt smak med tydlig karaktär av sötsyrliga, solmogna jordgubbar. Dricks väl kyld.

Fireball 50 cl

199,00 kr


Fireball har en mycket söt, kryddig smak med hetta och tydlig karaktär av kanel, inslag av ingefära och apelsin. Eftersmaken har en lätt sötma som balanseras fint med kanelsmaken.

O.P. Anderson Dill

230,00 kr


O.P. Anderson Dill Aquavit har en frisk och fyllig kryddighet från dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål. Passar även till midsommarbordets fisk och skaldjur.

Gammel Dansk Bitter Dram

313,00 kr


Vid tillverkningen av Gammel Dansk används hela 29 olika kryddor och örter från hela världen. Den har en fyllig och robust smak med tydlig krona av örtighet. Mjuk och komplex men samtidigt enormt kaxig. Bland annat finner man smaker som går åt malört, ingefära, pomerans, rönnbär och anis.

06.06.2023