Besök Skagerrak i sommar.
Skagerrak är den del av Nordsjön som ligger mellan danska Jylland, Norges sydspets och svenska Bohuslän. folk o folk har listat några av våra västkustska, bohuslänska favoriter – de flesta av dem når du på mellan en och två timmar från Göteborg.
Skagerrak är en plats som vi associerar med salta hav, kala granitklippor och västliga vindar. Vi har listat några av våra bohuslänska favoriter som du enkelt når från Göteborg.
Marstrand
Marstrand har länge varit en sommarklassiker för Västsveriges kändisar och societet. Orten fick sin höga status i slutet på 1800-talet när Oscar II höll till här och den har hållit i sig sedan dess. Samhället Marstrand sträcker sig egentligen över två öar; Koön och själva Marstrandsön. Till den förstnämnda går det ta sig med bil hela vägen – det tar endast 45 minuter från Göteborg. Men för att nå själva Marstrandsön tar man en kort färjetur sista biten över sundet. Den klassiska ”Spårvagnen” har dock sedan länge bytts ut mot en vanlig personfärja. Sommartid kan det vara ont om parkeringsplatser på Koön, så det gäller att vara ute i god tid för att få plats.
Seglarnas Mecka
På sommaren myllrar Marstrandsön av turister och sommarboenden. Gästhamnen som är en av Sveriges största sjuder av liv och Marstrand är också Västsveriges Seglarmecka. Här hålls årligen både Marstrandsregattan och Match Cup Race, varav den senare har VK-status. Passa på och ta ett dopp i någon av alla badvikar, strosa på kajen, ta en glass eller kaffe på klassiska Bergs Konditori. Här finns små butiker och gallerier och atmosfären samt kullerstensgatorna och den speciella arkitekturen med stora vackra trävillor och snickarglädje, för tankarna tillbaka till en svunnen tid. Ön är dessutom bilfri.
Den klassiska Marstrandssilhuetten
Största sevärdheten är Carlstens fästning som tronar högt upp på toppen och ger Marstrandsön dess karakteristiska silhuett. Den västra delen av ön, bakom fästningen, ingår i Naturreservatet Marstrand. Här finns vacker, obebyggd skärgårdsmiljö med fina promenadstigar, fantastisk utsikt och en egen grotta. Vandringsleden som sträcker sig runt ön är fem kilometer lång. På Marstrand finns det gott om övernattningsmöjligheter och restauranger. Några av klassikerna är Grand Hotel med restaurangen Tenan som har haft Oxfilé Afrikana och gratinerade havskräftor på menyn i decennier. Mitt på kajen ligger Marstrands Wärdshus med stor uteservering och utsikt över hamninloppet. Här står skaldjuren högt på menyn. Lasse Majas krog med en meny ”med något för alla” serverar även smarriga pizzor.
Åstol
Den som tar färjan från Rönnäng för att kliva i land på Åstol möter en liten karg, klippö full med vita hus. Färjan anlöper i Hakefjorden på öns östra sida som är den mer skyddade delen. Ön ligger mitt i Marstrandsfjorden med öppen horisont ut mot Nordsjön, ett läge som gör att det lilla samhället fortfarande är utsatt för väder och vind som kommer utifrån havet. I kustbandet på västkusten finns det inte så mycket som stör vinden vilket gör att den här oftast kommer från väster. Under lugna och molnfria dagar är det oslagbart att sitta på en klippa längst ut på Åstol och njuta av solen när den sjunker ned i havet i horisonten i väster.
Bilfri ö
På Åstol råder ett lugn. Här finns inga bilar och mitt på ön ligger en liten park med en minnessten över förlista fiskare. Det finns flera badplatser på ön varav en naturlig saltvattensfylld klippbassäng med rutschkana och sandbotten. När du är hungrig beger du dig lämpligtvis till Åstols Rökeri, en renodlad fisk- och skaldjursrestaurang. Här serveras lax, makrill och räkor direkt från röken samt en smarrig fiskgryta, ångad torskrygg med dillslungad potatis med mera. Vill man besöka Åstol och Rökeriet någon av deras ”Musikkvällar” då de bjuder in artister som spelar är det säkrast att boka bord innan.
Skärhamn
Skärhamn är huvudorten på Tjörn, Sveriges sjunde största ö. En gång var det lilla samhället Sveriges största hemmahamn för sillfiske och under 1900-talets första hälft var Skärhamn landets största hamn för mindre fraktfartyg. Nordiska Akvarellmuseet är ett av ortens största dragplåster och har sedan start 2000 haft över två miljoner besökare och visat konst med flera välkända konstnärer, bland annat svenskarna Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin. Efter rundturen på museet kan du själv testa på att måla i akvarell i den öppna konstverkstan. Museet har även kurser i tekniken. Akvarellmuseet har även en restaurang som enligt White Guide har en enastående vacker lokal ”med skyhög takhöjd och fönster som släpper in allt Bohuslän har att bjuda på.”
Galleri i naturen
När du är i Skärhamn ska du passa på att också besöka kulturparken Pilane som bara ligger några minuter bort. Pilane är naturens galleri där några konstnärer får i uppdrag att ställa ut sina verk på ett böljande gravfält med anor från stenåldern varje år. Här betar fåren fritt mellan skulpturerna. Från högsta punkten kan man se ut över havet – ända till fästningen på Marstrand, fyren Pater Noster i söder och Måseskärs fyr i norr.
Pater Noster
För alla som har åkt med båt längs med kusten i Bohuslän är den röda fyren Pater Noster på ön Hamneskär ett välkänt riktmärke. Fyren med dess fyrvaktarbostad ligger längst ut i kustbandet utanför Marstrand på en av Sveriges kargaste, mest vindpinade och utsatta platser. Fyren byggdes 1868 och myten säger att fyren och skären runt ön har fått sitt namn efter alla de sjömän som bett sin Fader Vår (Pater Noster på latin) om att klara sin färd vidare in mot land utan att gå på grund. Fyren var i drift fram till 1977 och därefter eftersattes underhållet och 2000 plockade man ned fyren och fraktade in den till Uddevalla. Man trodde att en epok och ett landmärke hade gått i graven men man lyckades samla ihop pengar till renovering och 2007 var den på plats igen. Idag har de gamla fyrvaktarbostäderna varsamt renoverats och med hjälp av den kända designbyrån Stylt Trampoli omvandlats till ett exklusivt hotell med förstklassig restaurang.
Närheten till naturen
Pater Nosters charm består i otillgängligheten, närheten till naturen och vädrets utmaningar. Är du sugen på att åka hit måste du vara ute i god tid. De nio rummen och 18 sängplatserna är bokade ett år i förväg. Hotellet inrymmer en bar och middagen serveras i Sjöboden, i Fyrmästarmatsalen eller om vädret tillåter utomhus med en utsikt som inte går att beskriva med ord. För dem som inte lider av svindel går det bra att ta sig upp i den 32 meter höga fyren – som inte är i bruk – och njuta av den fantastiska vyn över skären och havet. Anläggningen ordnar med transporten hit för sina gäster, men det går även att ta sig till ön med egen båt. Här gäller Allemansrätten – alla får stiga i land, något som det har varit en del skriverier om i media.
Klädesholmen
Få ställen förknippas så mycket med sill som Klädesholmen på Tjörn. Här finns sillfabrik, sillmuseum och restaurangen Salt & Sill där det går att beställa sillplanka med sex olika sorters kulinariska inläggningar och smakkombinationer. När det är sillens dag är det på Klädesholmen som årets sill koras.
Ön finns omnämnd i historieböckerna redan på 1500-talet som ett fiskeläge och den fick sitt stora uppsving under det stora sillfisket 1748–1808. Då ökade befolkningen rejält och säsongsarbetarna reste dit under vinterhalvåret, då sillfisket sker.
När du har ätit dig mätt på sill finns en mysig ö med trånga gränder och tät bebyggelse med pittoreska skärgårdshus. Vart du än tittar finns havet närvarande och sommartid står naturligtvis bad högt upp på agendan. Salt & Sill stoltserar även med Sveriges första flytande hotell där vissa rum har badstegen precis utanför som gör det enkelt att ta morgondoppet.
Under sillperioden byggdes Klädesholmens kyrka (invigd 1794) som i dag är Tjörns äldsta kyrka som fortfarande är i bruk.
Dyrön
Dyrön är inte lika omskriven och välkänd, men inte desto mindre värd att besöka. Hit tar du dig med båt, antingen egen eller färja från Rönnäng eller Instön. Ön har två hamnar: Södra och Norra hamnen. Kommer du till Dyrön bör du ta dig ut och insupa den vackra, karga bohuslänska naturen. Runt ön går en fem kilometer lång vandringsled som också tar dig till det mesta som är värt att se på ön. Här har du utsikt över både Marstrand, Åstol, Tjörn och Pater Noster. Du går igenom skogspartier och passerar en dramatisk ravin med branta klippväggar på båda sidorna. Och det är en ö, så naturligtvis finns det flera badvikar och badplatser utmed leden. Har du lite tur kan du stöta på några av de mufflonfåren som lever fritt på ön. Det är en vild fårart som troligen är tamfårets förfader och har planterats in på ön. På Dyrön kan du också besöka silversmeden Tintin Halldings ateljé som ligger några hundra meter från Norra hamnen. Eller varför inte passa på och bada bastu. Dyröns bastu har inte bara ett fantastiskt läge, här kan vem som helst boka – och den är öppen året runt. Äter gör du enklast i Nordhamnen på Trålverket, en skärdgårdsbistro som serverar fisk, pizza och hamburgare och Ica utlovar att de serverar öns bästa pizza.
En gin från Skagerrak:
Skagerrak Nordic Dry Gin
452,00 kr
Skagerrak Nordic Dry Gin är inspirerad av växter från regionen runt Skagerrak, som tången Dulse. Den hämtas från lokala sjögräsodlare och används för att ge de fräscha, salta, havsliknande smaknoterna.
Ginen har en kryddig doft av enbär, koriander, citrusskal, kamomill och havtorn. Smaken är kryddig med inslag av enbär, koriander, citrusskal, havtorn och fläder.
Hotel Tylösand - en pärla på västkusten.
Över hundra år gammalt, ägt av en popstjärna och en framgångsrik företagsledare samt ett av västkustens mest populära hotell. Hotel Tylösand erbjuder livsnjutaren en härlig vistelse.
Läs mer »Nordic Negroni.
Den klassiska drinken Negroni med nordiska inslag från norsk gin. En bitter cocktail med inslag av örter och mörk frukt samt lite sötma från vermouth och marmelad.
Läs mer »Hôtel Eggers i Göteborg – en modern pärla med sekelskifteslyx.
Hôtel Eggers i Göteborg öppnades 1859 och omvandlades runt sekelskiftet 1900 till ett lyxhotell av internationell standard.
Läs mer »