Kung Carl: Känn historiens vingslag på Stockholms äldsta hotell.

Sov i Greta Garbos himmelsäng och fira födelsedagen som Tomas Brolin. I väggarna på Hotel Kung Carl sitter historier om några av våra största svenska ikoner genom tiderna.

Hotel Kung Carl i centrala Stockholm.

Hotel Kung Carl är Stockholms äldsta hotell och ligger i princip så centralt man kan komma i huvudstaden. De slog upp sina portar 1866 – under en tid då Sveriges järnvägar byggdes ihop. Plötsligt kunde man utan problem ta sig mellan landets fem största städer.

Samma år gick Sveriges första internationella konst- och industriutställning av stapel i Stockholm. Cirka 3800 utställare från de nordiska länderna lockade både svenska och internationella besökare, och alla behövde någonstans att bo.

– Det öppnades fler hotell runt det årtalet, men Kung Carl är det enda av dem som finns kvar, säger Marcus Östlundh, delägare och vd.

Ursprungligen låg hotellet vid Brunkebergs torg som var den tidens Stureplan, men flyttade på 1920-talet till nuvarande plats i hörnet av Kungsgatan och Birger Jarlsgatan. Läget och atmosfären gör det till ett trivsamt tillhåll mitt i stan. Här finns något för alla. Två barer, jazzklubb och en fransk bistro. De som övernattar möts av sköna sängar, sobert inredda hotellrum och kan sova gott i tysta rum - trots storstadstrafiken utanför.

Det är kombinationen av de olika delarna som är Kung Carls signum.

– Direkt innanför dörren möts du av cocktailbaren med härligt barhäng, kreativa drinkar och discjockey på helgerna. Längre in finns innergården, vår vinbar och en miljö där det är mysigt att sitta och snacka. På fredag och lördag har vi levande musik, men det är definitivt en pratvänlig miljö. Bistron är in till höger och till vänster ligger vår jazzklubb, förklarar Marcus.

Det finns dessutom en takterrass på åttonde våningen som man kan boka för slutna sällskap.

Kända ikoner - och spioner

Under åren har en rad svenska ikoner bott under taket på Hotel Kung Carl eller festat loss i lokalerna. Marcus berättar:

– En gång i tiden var August Strindberg en stammis och Selma Lagerlöf skrev klart andra delen av Nils Holgersson här. Hjalmar Söderberg har bott här och även Greta Garbo.

För ett antal år sedan hade Marcus pappa möjlighet att köpa Garbos gamla himmelssäng på auktion, så numera står den i ett av rummen. Som gäst kan du alltså sova som Garbo, om rum 204 är ledigt.

– Vi har också haft fler gäster från litteraturens värld, både författare och romankaraktärer. Sjöwall Wahlöö hade sitt favoritrum där de gärna satt och skrev. Jag är en fotbollsfanatiker och tycker att det är extra roligt att berätta att i den sista boken om Åshöjdens BK bodde landslaget här. I Jan Guillous romanserie Det stora århundradet övernattade nazisten onkel Harald på hotellet.

Hotel Kung Carl lyser upp på kvällen.

Foto: Hotel Kung Carl

Hotel Kung Carl lyser upp på kvällen med sin nya entré.

Det finns till och med en bok i chic lit-genren med hotellets namn i titeln: Väninnorna och Kung Carl av Kicki Norman där terapisamtalen och drinkarna i baren är det som gör att kvinnorna överlever alla turer i livet kring Stureplan.

När Tomas Brolin firade sin 50-årsdag skapade kökschefen Jan Andersson en smörgåstårta till 150 personer som var byggd i flera våningar och påminde om en bröllopstårta.

– På 1970-talet stämde en medarbetare på IB (en svensk hemlig underrättelseorganisation, reds anmärk) träff med en misstänkt landsförrädare här och dåvarande hotellägaren hjälpte till att rigga upp en kamera genom att på klassiskt spionmanér borra hål i väggen, berättar Marcus.

Familjeägt hotell i Stockholm

Verksamheten är familjeägd och ingår i en kedja om fem svenska hotell. Det var Marcus föräldrar Kurt och Gertrud Östlund som köpte Hotel Kung Carl 1977. I dag har deras tre barn Marcus, Therese Hammar och Lina Östlundh tagit över driften.

Lina är i grunden filmscenograf och den som ansvarar för inredningen. Marcus och Therese delar på vd-rollen – de har delat upp ansvaret för de olika hotellen mellan sig.

– Vi har expanderat under de 45 åren som vår familj har haft hotellet. När mamma och pappa tog över fanns det 46 rum, i dag har vi 143. Här, där vi sitter (i vinbaren, reds anmärk) var det en innergård och när jag var liten förvarade vi soptunnorna här. Så den här platsen ville man helst undvika, säger han och ler.

I dag har gården förvandlats till ett stort, luftigt rum med trivsam atmosfär och spår av det gamla som bidrar till den charmiga miljön. Delen som vetter ut mot Kungsgatan var tidigare bostäder med gamla paradvåningar. Här finns stuckaturen kvar i taken, djupa fönsternischer, kakelugnar och balkonger.

Vinbaren och hotellrum på hotel Kung Carl.

Foto: Hotel Kung Carl

Vinbaren på den gamla innergården och ett av hotellrummen.

Molly Sanden sjöng från balkongen

Förra året flyttades entrén från Birger Jarlsgatan till hörnet av Kungsgatan och Starbucks tidigare lokaler. Mitt under pandemin kom fastighetsägaren med ett erbjudande att Hotel Kung Carl kunde få köpa den delen.

– Då hade vi för tredje månaden i rad haft under fem procents beläggning. Men vi sov på saken och kom fram till att hotellet har funnits sedan 1860-talet och genomgått två världskrig. Så vi skulle nog klara den här krisen också.

Lanseringen av den nya avdelningen blev storslagen. Den sammanföll med Molly Sandéns släpp av singeln Vi ska aldrig gå hem. Hon stod på balkongen i Victoriasviten som vetter ut mot Stureplan och sjöng inför massor av folk.

– Det blev ett storslaget startskott för oss. Det var också då som man släppte på coronarestriktionerna för första gången. Efter det öppnade vi upp bit för bit.

Musslor i restaurangen

Köksmästare Jan Andersson, kusin till syskonen Östlundh, berättar om restaurangen. Han har en bakgrund som kökschef på Villa Pauli och Berns samt en fjärdeplacering i Årets kock.

– Vi har skapat en bistro med nordfransk inriktning där vi snarare riktar oss mot Atlantkusten än Medelhavet. Vi är grymma på musslor – vi har sagt att vi ska vara bäst i stan. En del säger att vi är bäst i Sverige eller till och med bäst i världen.

Cocktailbaren på Hotel Kung Carl.

Foto: Hotel Kung Carl

Cocktailbaren på Hotel Kung Carl, med ingång från hörnet Kungsgatan/Birger Jarlsgatan.

folk o folk kan inte annat än instämma. Vi testade musslorna och de var utsökta. Det finns fem olika varianter på menyn, dels de traditionella moules frites och moules marinières, dels lite twistade varianter såsom en asiatisk med koriander och kokosmjölk, en spansk med saffran och tomat samt en med rökta musslor och löjrom.

Som sig bör på en fransk bistro serverar de även sådant som ostron, steak frites, chèvre chaude, sniglar, bouillabaisse och steak tartar samt ostbricka och andra läckra desserter.

– De är klassiker, men många av rätterna gör vi på vårt eget sätt, förklarar Jan stolt.

Var med och tävla om en trerätters middag i Hotel Kung Carls bistro här!

Av: Åsa Larsson