Njut av fulländad pizza på Lilla Napoli i Falkenberg.
Det som började som ett intressant ämne för en C-uppsats har idag blivit en av västkustens mest omtalade pizzerior och bok om den fulländade pizzan.
Läs mer »Varbergs Stadshotell & Asia Spa slog upp portarna i början av förra seklet, nästan hundra år senare tillkom ett österländskt spa. Vår reporter checkar in.
Varbergs Stadshotell & Asia Spa slog upp portarna i början av förra seklet, nästan hundra år senare tillkom ett österländskt spa. folk o folk åkte dit och njöt av den vackra miljön, maten och slappade i de varma källorna, vilka ligger högst upp under takåsarna med utsikt över fästningen och Kattegatt.
– Hotellet byggdes 1902 som ett stadshotell. Från början fanns här även en brandstation och köksmästaren bodde med sin familj i en av lägenheterna utanför spegelsalen. Vi har bevarat en del av det gamla och stora delar av huset är k-märkt, säger Agneta Eierborg, som arbetar med möten och event på Varbergs Stadshotell & Asia Spa.
Det är en ståtlig byggnad som möter gästerna. Här är högt i tak, kristallkronor i taken, marmor- och blankpolerade parkettgolv och äkta mattor på golven. Korridorer och andra utrymmen är smyckade med buddha-statyer som vittnar om det österländska, vacker konst på väggarna och läckra möbler från olika tidsåldrar. I trapphuset finns ett ståtligt blyinfattat fönster från den tid då byggnaden uppfördes.
Varberg Stadshotell & Asia Spa är indelad i olika kategorier med varierande stilar på rummen. folk o folk blir inhysta i Boutiqueavdelningen – som tillhör den nyare delen av hotellet.
För att komma dit tar vi hissen från foajén upp till tredje våningen, går tvärs igenom byggnaden och befinner oss då plötsligt på våning sju. Innan en ny hiss tar oss vidare uppåt till vårt rum stannar vi till i en nisch med överdimensionerade, coolt designade fåtöljer klädda i sammet med reliefmönster och djurmotiv.
Vända mot fönstret står här dessutom några moderna massagefåtöljer. För oss som inte kommit ihåg att boka behandling i god tid innan vistelsen får de fungera som ersättare till ”the real thing”. Visst, äkta nävar knådar bättre, men förvåningen är ändå stor över hur pass undergörande effekt de har på ömma muskler.
Vårt rum är ljust, läckert trendigt och ombonat. I ena änden står en himmelssäng utan tak samt ett stort kopparbadkar bredvid. Två fåtöljer klädda i djurhudar i antilopstil och en väggdekoration i form av ett noshörningshuvud i gips ger lite safarikänsla. I det öppna rummet finns också ett handfat och spegel. Duschen är bakom en glasskiva och dörren till toaletten är i frostat glas, vilket förstärker intrycket av ett helt öppet rum.
Vi konstaterar att den som ansvarat för utrustningen har tänkt till. Här finns strykbräda, strykjärn, Nespressomaskin, vattenkokare och tepåsar. Badavdelningen är försedd med både extra hårborste, rakgrejer, tandkräm samt tandborste för den som glömt sina egna prylar hemma.
Vi byter om till badkläder på rummet, tar på yukata (japansk badrock) samt tofflor och beger oss till spaavdelningen. Där får vi var sin korg med en mugg, tvättlapp och handduk så att vi enkelt kan fylla på med vätska och torka oss efter bad i de varma källorna eller besök i någon av alla de olika basturna.
– Spa-avdelningen byggdes 2001 och vårt spa var det första på västkusten med det österländska tänket. Anna (Riis, den ena ägaren, reds anmärk) och spachefen åkte till Japan och samlade information. Här finns allt ifrån japansk tvagning och behandlingar med ayurveda och yoga, förklarar Agneta Eijerborg.
– Här finns starka influenser från andra delar av Asien, till viss del Kina och Thailand men inte minst Indien därifrån ayurvedan härstammar och som ger en tydlig karaktär i vår behandlingsmeny, tillägger Bo Samuelsson, hotelldirektör.
Inne i spat finns här och där små skyltar som påminner om att vi är här för att njuta av lugnet, att vi ska tala lågmält och röra oss långsamt för att uppnå ro och harmoni. Under sommarlovet får även barn vistas här – men bara på förmiddagarna. Den som vill uppleva den totala stillheten bör därför helt sonika spaa efter klockan tretton – sommartid.
Japansk badritual är en reningsceremoni där det första steget renar kroppen och det andra själen. Vi börjar i tvagningsrummet med att sätta oss ned på en låg träpall och tvätta oss med tvättlappen i små cirkelformade rörelser mot hjärtat. Tvålen sköljer vi bort genom att fylla byttan med vatten, lyfta den över huvudet och låta det ljumma vattnet rinna ner över kroppen. Och det fungerar! Känslan när vattnet forsar ned över ansiktet och resten av kroppen är underbar och helt annorlunda från att stå i en dusch med tunna, strilande vattenstrålar.
Det andra steget i den japanska ritualen är de varma källorna, som här består av stora bassänger med 40-gradigt vatten. Vi sjunker långsamt ned till hakan och beundrar under tiden utsikten mot Varbergs fästning samtidigt som varje andetag blir allt djupare och långsammare.
Efter den avkopplande vistelsen i spaavdelningen är det dags för finalen – en trerätters middag på verandan.
– Förr i tiden var verandan öppen, men nu är den inbyggd med stora glasfönster ut mot torget.
Inredningen går i vitt och grönt och några väggar är täckta av bladväxter. Senare får vi veta att de inte är äkta, men de är mycket dekorativa och ger ett härligt intryck av att vi sitter i ett uterum. Det är fräscht och rogivande.
– Restaurangen fick en makeover i höstas. Den är uppdelad i olika avdelningar – frukosten serverar vi imorgon i den röda delen. I vanliga fall har vi omelettbuffé och ett stort bord att plocka ifrån. Nu har vi minimerat så att man plockar så lite som möjligt på grund av coronan, fortsätter Agnetha.
Trots nedbantningen tycker vi att den innehåller det mesta vi kan önska oss. Det finns både rikligt med frukt, croissanter och pannkakor, yoghurt, pålägg, bröd, juicer och så vidare – det vill säga det mesta till olika frukostätare.
I spa-paketet ingick en trerätters middag. Vi inledde med en perfekt bakad laxrygg med rom-emulsion samt carpaccio, pesto, sparris, parmesan, pinjenötter och ruccola. Till huvudrätt beställde vi torskrygg med tillbehör respektive lammytterfilé som sköljdes ned med Riesling och Ripasso. En kokospannacotta med färska bär och passionsfruktsorbet samt chokladmousse med mjölk- och mandelsorbet fick sätta punkt för en utsökt måltid och en avslappnande heldag.
Vistelsen på Varbergs Stadshotell & Asia Spa bjöd på mycket gott och välbefinnande för både kroppen, själen och gommen. Allt i en vacker miljö. De som stannar längre bör passa på att ta sig en tur till det otroligt pittoreska gamla kallbadhuset - entrén dit ingår i spapaketet - samt gå en runda på fästningen. För oss får det bli en annan gång, för hit tänker vi åka igen.
Varberg Stadshotell & Asia Spa
Adress: Kungsgatan 24-26 i Varberg, alldeles vid Varbergs torg
Ägare: Anna Riis och Lars-Olof Oskarsson
Hotelldirektör: Bo Samuelsson
Mer information om spapaket: mm: www.varbergsstadshotell.com
Det som började som ett intressant ämne för en C-uppsats har idag blivit en av västkustens mest omtalade pizzerior och bok om den fulländade pizzan.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs mer »Över hundra år gammalt, ägt av en popstjärna och en framgångsrik företagsledare samt ett av västkustens mest populära hotell. Hotel Tylösand erbjuder livsnjutaren en härlig vistelse.
Läs mer »En sallad som passar perfekt för kalla höstdagar - fräsch, matig och full med smak från mozzarella med pesto. Genialiskt enkelt och gott!
Läs mer »