Njut av stillheten, naturen och den rena luften i svenska fjällen.

Vi har fått tips från Svenska Turistföreningen på vackra vandringsleder i de svenska fjällen. Upptäck fjällvandringen i sommar!

Vandringsleden Kungsleden

folk o folk har de senaste veckorna skrivit om olika klimatsmarta semestertips. Nu har turen kommit till vandringsleder i fjällen, som faktiskt kan vara bättre ur miljöperspektiv än att stanna hemma. Det har visat sig att en övernattning i en fjällstuga påverkar klimatet mindre än när du sover en natt i ditt hem.

Det är få saker som överträffar några dagars vandring på vandringslederna i våra fantastiska svenska fjäll. Oavsett om du väljer att bo på samma ställe och ge dig ut på dagsturer, ta med tält, sova i övernattningsstugor eller på fjällstationer utmed de svenska vandringslederna, är upplevelsen total.

Porlande fjällbäckar med så rent vatten att det går att dricka direkt, vidunderliga vyer och den renaste luft du kan tänka dig. Vardagens stress blir som bortblåst av den vackra miljön och det monotona lunkandet på någon av alla de vandringsleder som finns från Dalarna i söder till Treriksröset i norr.

Dessutom är fjällvandringen klimatsmart. En färsk studie från Lunds Tekniska Högskola visar att utsläppen av växthusgaser är ungefär hälften vid en genomsnittlig övernattning för en person i en fjällstuga jämfört med en genomsnittlig natt hemma.

Du som inte bor i norr måste dock ta dig till fjällen, och det påverkar naturligtvis miljön. Svenska Turistföreningen skriver i ett pressmeddelande att flyget till fjällen motsvarar utsläppen från 180 övernattningar i en fjällstuga. Tågets utsläpp dit motsvarar däremot bara en enda natt.

folk o folk har fått några tips från Jenny Engström, kommunikationsansvarig på Svenska Turistföreningen (STF) på några vandringsleder som alla som gillar att gå klarar av.

Vålådalsfyrkanten

Vålådalens fjällstation - Tips på vandringsled från Svenska Turistföreningen

Vålådalen ligger mitt i Södra Årefjällen. Du börjar och slutar vandringen på Vålådalens fjällstation. Vandringsleden som STF tipsar om är 55 kilometer och tar cirka fyra dagar och går genom Vålådalens Naturreservat. Dagsetapperna är mellan 12 och 16 kilometer och passerar genom barr- och fjällbjörkskog med tjärnar, vattendrag, myrar och blomsterängar. Bitvis når leden upp till trädgränsen. Utmed vandringsleden finns det möjlighet att övernatta i någon av fjällstugorna, ifall du inte har med eget tält.

– Den här leden är ett mycket bra alternativ till den populära Jämtlandstriangeln. Här är mindre folk, så du får möjlighet att njuta mer av ensamhet och stillhet, säger Jenny Engström.

Kungsleden Hemavan

Vandringsled i Vindelfjällen - Svenska Turistföreningen

Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens mest kända och kanske bästa vandringsleder. Hela leden sträcker sig drygt 400 kilometer och besöks av vandrare från hela världen. Den södra delen är mindre besökt och kan därför vara lite lugnare i juli och augusti, då det råder högsäsong för vandrare i svenska fjällvärlden.

Turen som Jenny Engström tipsar om är 78 kilometer lång och tar sex dagar. Den går genom Vindelfjällens naturreservat till Ammarnäs och är som att vandra i ett Lappland i miniatyr. Här finns massiv av höga, karga fjäll, djupa gröna dalar samt fågelrika våtmarker, fjällskogar och sjöar fulla av fisk. Precis som utmed många andra vandringsleder finns här stugor att övernatta i.

Jämtlandstriangeln med den nya restaurangen på STF Sylarna

Vandringsled i Storulvån - Svenska Turistföreningen

Fjällstationerna vid Storulvån, Sylarna och Blåhammaren utgör kärnan i Jämtlandstriangeln. Sträckan är en populär klassiker och hit söker sig såväl rutinerade som mindre vana vandrare. Här får du alltså räkna med lite mer trängsel på vandringslederna än utmed södra delen av Kungsleden och Vålådalen.

Turen tar tre dagar och är 46 kilometer lång. Första dagen på vandringsleden startar svagt uppför mot fjällstationen vid Sylarna, som ligger vid foten av det mäktiga massivet.

– Förra sommarens stora nyhet var STF Sylarnas nya restaurang Spiseriet. Här serveras långkok i en gryta mitt på bordet med rejäla tillbehör och syltade grönsaker där man delar och äter sin middag med nyvunna vänner.

Många tar en extra dag här för att gå upp tidigt på morgonen och bestiga Syltoppen, som är en näst intill alpin upplevelse.

Efter toppäventyret fortsätter vandringsleden vidare ut i ett böljande landskap på vägen mot Blåhammaren. Sista biten av den här sträckan går rejält uppför. Fjällstationen vid Blåhammaren är en av de högst belägna fjällstationerna och är känd för sin goda mat och välrenommerade kök. Sista etappen går tillbaka mot Storulvån, en vandring som bitvis går rejält utför.

Alla som kan gå kan vandra

Vandringsled runt Jämtlandstriangeln - Svenska Turistföreningen

Jenny Engström från Svenska Turistföreningen är noga med att poängtera att fjällvandring är för alla – det finns alltifrån mer krävande turer för dem som gillar utmaningar och att bo i tält, till enklare vandringsleder och bekvämare boende. Huvudsaken är att var och en väljer sin nivå och takt, så att alla kan njuta fullt ut av den härliga upplevelsen. Många av fjällstationerna är också utrustade med riktigt bra restauranger.

– Vandra mellan fjällstationerna i lugn takt, kom fram, basta och njut av trerättersmiddagar med goda viner, avslutar Jenny Engström.

Så här funkar en fjällstuga

I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt med självhushåll i flerbäddsrum. På plats finns en stugvärd som välkomnar dig och hjälper dig till rätta i fjällstugan. Som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter dig. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. På alla fjällstugor finns boende för gäster med hund. Du bokar inte en specifik bädd i förväg – principen ute till fjälls är att alla får tak över huvudet. I många av stugorna finns fjällbutiker där du kan proviantera, och ibland även fylla på förrådet av gasolflaskor, T-bränsle, fjällkartor samt myggmedel. Flera av stugorna har också vedeldad bastu. Priset för en övernattning varierar över säsong och mellan olika områden och ledsträckningar. På STF:s hemsida finns mer information.

Källa: Svenska Turistföreningen