Ta tåget till vinregionerna i sommar.

Vi tipsar här om fyra vackra europeiska vinregioner som är väl värda ett besök, och hur du lättast tar dig med tåg till vinregionerna.

Tåg till vinregioner

Allt fler känner sig tveksamma till att ta flyget och åka på långresor på semestern. En del väljer att stanna i Sverige, andra tar tåget i stället. Vi på folk o folk tipsar här om fyra europeiska vinregioner som är väl värda ett besök, och hur du lättast tar dig med tåg till vinregionerna.

Under de senaste åren har intresset för resande med tåg ökat rekordartat på såväl korta som långa sträckor. Många har insett att resan inte bara tar dem från punkt a till punkt b. Den ger också en möjlighet till avkoppling och oförglömliga möten med lokalbefolkningen. Dessutom har de flesta europeiska länder moderna och bekväma tåg.

Själva resandet till slutdestinationen tar naturligtvis mycket längre tid än flyget – men varför inte passa på att göra uppehåll i någon av orterna som du passerar på vägen? Det är ju inte bara målet som är njutningen med resan, utan även vägen dit.

Nuförtiden har interrailkortet inte längre en åldersgräns, och det finns flera olika varianter, från de med ett fåtal resdagar som ska ske inom en månad till ett där det är möjligt att resa varje dag under den månad som kortet gäller. Interrail gäller i 31 länder med över 40 000 destinationer. Ungdomar under 29 år och seniorer över 60 åker billigare.

folk o folk har frågat Ufuk Ergovan om hur du tar dig med tåg till vinregioner runt om i Europa. Han står bakom Crew Communication, en av Sveriges största resebyråer med tåg i fokus. Bolaget började sälja tågresor för fyra år sedan och utvecklingen på antalet sålda tågresor har varit enorm.

– Vi har ökat vår försäljning av tågresor med 110 procent från april 2018 till samma månad 2019, säger han.

Mosel - tåg till vinregioner

Tyskland: Moseldalen

Moseldalen är en floddal i sydvästra Tyskland. Den sträcker sig mellan Koblenz i norr till Trier i söder. Dalen är känd för sin vackra natur och inte minst alla vinodlingar som ligger på sluttningarna utmed floden. Här framställs framförallt Riesling, som du även kan hitta i vinbodarna och på restauranger i de små städerna utmed floden.

Vill du uppleva området och samtidigt fortsätta vara klimatsmart färdas du lämpligtvis på cykel. Det finns många cykeluthyrare i Moseldalen, så du behöver inte ta med din egen.

Det finns även gott om flodbåtar som går mellan de olika städerna. Härifrån får du en fantastisk utsikt över dalen samtidigt som du kan njuta av en måltid och ett glas lokalproducerat vin ombord.

Koblenz är regionens huvudort och ligger där floderna Rhen och Mosel möts. Det är en av landets äldsta och vackraste städer som med sina historiska byggnader och monument, mysiga gränder och små gator och den avslappnade atmosfären, är väl värd ett besök.

– Koblenz når man rätt smidigt med bara ett byte i Köpenhamn. Total restid är 10 timmar 30 minuter, säger Ufuk Ergovan.

Att resa dit med tåg

Du utgår från Köpenhamn, tar färjan över vid Rödby i Danmark, byte i Hamburg och därefter direkt till Koblenz.

Reims - tåg till vinregioner

Frankrike: Champagne

Vad kan vara mer flärdfullt än att semestra i vindistriktet Champagne? Området ligger i nordöstra Frankrike och kan delas in i fem distrikt. 

En bra introduktion till sin vinresa i Champagne är vinmuséet Musée de la Vigne i Verzenay. Det ligger i en vacker byggnad och du kan lyssna på engelska i lurarna när du strosar runt och tittar på utställningen.

Huvudorten är Reims, som endast ligger cirka 15 mil öster om Paris och 50 minuters resväg med TGV (fransmännens X2000). Till staden reste förr de franska kungarna för att krönas.

Katedralen i Reims (Notre-Dame de Reims) är en stor sevärdhet i regionen. Den är magnifik och påminner om den nyligen förstörda parisiska systerbyggnaden Notre-Dame.

Missa inte att besöka kalkstensgruvorna i Reims. Här har man grävt ut långa gångar som vindlar mellan champagnehusen och används till lagring av den bubblande drycken. Gå med på en guidad tur – de avslutas vanligtvis med provsmakning.

I staden Epernay är det värt att ta en runda på Avenue de Champagne som enligt Winston Churchill är ”The most drinkable adress in the world.” Här ligger flera av de stora champagnehusen på rad.

Att resa dit med tåg

Till Reims tar det 14,5 timmar från Köpenhamn. Du åker först till Rödby, tar färjan och byter sedan i Hamburg, Karlsruhe och Paris innan du anländer i Reims.

Nantes - tåg till vinregioner

Frankrike: Loire

Floden Loire är med sina 100 mil Frankrikes näst längsta flod. Den sträcker sig från Centralmassivet i öster och rinner ut i Atlanten i väster vid staden Saint-Nazaire.

Förutom vinet är trakten känt för alla pampiga och vackra renässansslott, där många i dag fungerar som museer eller hotell och är öppna för allmänheten. Här finns även många vackra trädgårdar och skogar att utforska.

Sedan 2000 finns hela Loiredalen med på UNESCOs världsarvslista för sitt unika, vackra kulturlandskap med historiska städer, slott och mark, som vittnar om många århundraden av samspel mellan människan och naturen.

I de historiska städerna Blois, Chinon, Orléans, Saumur och Tours kan du njuta av vackra gamla byggnader, men det är ändå troligtvis de många slotten i Loiredalen som imponerar mest i den här regionen.

Huvudorten är Tours, där ett besök i den vackra, gotiska katedralen mitt i staden är en av de viktigaste sevärdheterna.

Nantes är Frankrikes sjätte stad och har prisats för att det är en hälsosam, grön stad och tilldelades utmärkelsen European Green Capital Award 2013. Staden har en viktig sjöfarts- och flodhistoria; på den gamla Île Feydeau och dess hamn kan du utforska hus som har bebotts av skeppsägare under 1700-talet.

Att resa dit med tåg

Till Tours tar det drygt 20 timmar och till Nantes 22 timmar. Du startar i Köpenhamn, tar färjan över till Tyskland vid Rödby och anländer till Hamburg på kvällen. Därifrån går nattåg till Offenburg, vidare med byte i Strasbourg, Paris, St-Pierre-des-Corps innan tåget anländer i Tours. Ska du till Nantes är det färre byten, från Strasbourg går tåget direkt till Tours.

Rioja - tåg till vinregioner

Spanien: Rioja

Rioja är Spaniens mest kända vinregion och ligger i norra delen av landet. Området har över 500 vingårdar som ligger i dalgången mellan bergskedjorna Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda. Bergen gör att området skyddas från både kyliga nordliga vindar och hög sommarvärme söderifrån, och ger ett jordbruksvänligt klimat. Förutom druvor odlas här även mycket frukt och grönsaker. 

Utöver vingårdarna är trakten också starkt förknippad med den gamla Pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, som gick genom Rioja. Huvudstaden Logroño är rik på historia och traditioner som har bevarats sedan medeltiden. Utforska även andra platser som Santo Domingo de la Calzada och dess katedral samt sitt nätverk av medeltida gator, Sankt Millán de la Cogolla som är känt för sina tvillingkloster Yosu och Suso. Klostren finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Att resa dit med tåg

Till Rioja och dess huvudstad Logroño är det långt med tåg. Det tar cirka 34 timmar. Men varför inte passa på och ta några stopp på vägen? Om du utgår från Köpenhamn tar du färja över till Tyskland i Rödby, därefter mot Hamburg, Basel, Valence (söder om Lyon), Barcelona innan du anländer till slutdestinationen. Total restid är nästan 34 timmar.

Ny app för tågbokningar

Trots att tågresandet ökar är det fortfarande krångligt att boka resor utanför Sveriges gränser. Hittills har det varit bäst att gå via resebyrå för att hitta de smartaste resvägarna till slutdestinationen. Men nu lanseras en sajt som gör det möjligt att boka tusentals tåg i upp till 31 länder på nätet. Bakom trainplanet.com står CrewCom. Just nu är en enklare version av sajten öppen, och den 12 augusti kommer den att lanseras i full skala.

– Vi tar i och med Trainplanet ett stort kliv framåt, inte bara för oss utan för hela branschen och alla resenärer som föredrar att ta tåget, kommenterar Ufuk Ergovan, VD för CrewCom AB.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino är verkligen en av kungarna i Rioja. Detta fantastiska vin har en kryddig doft med fatkaraktär och inslag av torkad frukt, mörka bär, choklad, läder samt en lätt örtig ton. Tanninerna är sammetslena och den ljuva smaken håller sig kvar mycket länge.