Robert ”Romrobban” Sandqvist är en av Sveriges mest välkända romprofiler. Han har haft fokus på rom under de senaste femton åren och sommaren 2021 startade han Sveriges första podcast med fokus på rom: ”Romradion” tillsammans med Lars Renbjer. Lars driver eget importföretag inom dryck och den första produkten han tog in var just rom – för 18 år sedan.
– Kungen hade någon favorit som inte fanns i Sverige och då såg jag till att importera den så att han kunde få tag i rom, berättar Lars.
Allt om rom i en bok
Nyligen gav de båda romentusiasterna ut ”Stora Romboken: rom & cocktails från hela världen”.
I boken varvas en massa fakta om rom med recept på läskande romcocktails. Det är alltifrån historiken bakom drycken till historier om flottan, pirater och hur krisen i den karibiska sockerindustrin påverkade slaveriet. Vi får veta hur tillverkningen går till, skillnaden mellan brittisk, fransk och spansk rom, lagring och om romproduktionen i olika länder, och mycket, mycket mera. Allt ackompanjerat av en stor mängd bilder och illustrationer.
– Boken ska vara täckande och passa allt från den äldre mannen som normalt tycker om whisky till den unga kvinnan som gillar fräscha cocktails, säger Robert och fortsätter:
– Tanken är att alla drinkar ska vara så att man kan göra dem hemma. Vi skriver bara om det är lagrad eller olagrad rom, men nämner inga varumärken.
Som nörd ska man kunna lära sig mycket om fermentering, spritens historia och dess utveckling samt destillering.
Avstod surfing och upptäckte tjusningen med rom
Att rom alltid har legat Lars varmt om hjärtat beror också på dess historia. Han är gammal flottist och drycken är nära förknippad med just flottan.
– Jag såg också för tio, tolv år sedan att det var ganska underutvecklat i Sverige. Det fanns några få stora varumärken som dominerade här, men annars var rom lite mytomspunnet och man visste inte så mycket. Romtrenden i Sverige tog egentligen inte fart på riktigt förrän för sex, sju år sedan.
Roberts romintresse började i baren när han jobbade som bartender. Men han hade egentligen inte tänkt så mycket mer på spriten än att det var gott och att det kom från sockerrör förrän han kom i kontakt med den i Centralamerika.
– Det här var väldigt många år sedan, poängterar han när han berättar.
På en surfresa till Nicaragua, Costa Rica och Panama fördjupades Roberts intresse. De hade bränt sig i solen och var tvungna att hålla sig borta från surfingen ett par dagar och passade då på att turista och besökte en av de stora romproducenterna.
– Det blev en aha-upplevelse för mig. Det här med att man skördar sockerrör och hur framställningsprocessen går till. Helt plötsligt insåg jag att det fanns ett hantverk bakom och att rom inte bara var något som man blandade i en mojito. Det var då min romresa tog fart på allvar.
– Att jag har fastnat för rom är också för den är så bred i sin smak och att det finns någon för alla, tillägger han.
På en bakgård på Cap Verde
Lars var i 18-årsåldern när han hade en av sina mest minnesvärda romupplevelser. Han var på ön Santo Antão, en av Cap Verde-öarna, och vandrade och såg branta raviner och dalgångar där det växte sockerrör.
– Det var första gången jag såg sockerrör över huvud taget, säger han.
På en bakgård i en liten by som de passerade stod en person och destillerade rom.
– Vi fick prova lite och jag köpte en flaska som såg spännande ut. Det var kanske inte en fantastisk smakupplevelse, men jag tyckte det var intressant att se produktionen. I ett ögonblick så såg vi allt som hände – det var kvarnen som malde ned sockerrören och pressade ut juicen. Det var faten där den stod och jäste under bar himmel. Och de eldade med ved under den lilla, lilla pannan där det droppade ut sprit.
– Och jag har fortfarande kvar flaskan, tillägger han.
– I boken redogör vi för allt på en djup nivå samtidigt som vi har glimten i ögat och beskriver det på ett kul sätt. För rom är kul! avslutar Robert
Fakta:
Namn: Robert Sandqvist och Lars Renbjer.
Aktuella med: ”Stora Romboken: rom & cocktails från hela världen” samt podden @romradion.
Bokförlag: Grenadine förlag.